czwartek, 12 grudnia, 2024

Globalny rynek wieprzowiny. Czego się spodziewać w nadchodzących latach?

spot_img

W jakim kierunku zmierza globalny rynek wieprzowiny? Jak obecnie kreuje się sytuacja w sektorze? Czy dobre czasy na rynku trzody chlewnej już minęły? Według raportu Rabobanku, mimo wyzwań i zmian, przed tym sektorem wciąż rozpościera się szerokie pole do popisu.

Globalny rynek wieprzowiny. Czego się spodziewać w nadchodzących latach?
pig pig farm on the farm

Światowe spożycie wieprzowiny będzie rosnąć

Według raportu Rabobanku, światowe spożycie wieprzowiny w latach 2022-2030 będzie rosnąć z przewidywaną roczną stopą wzrostu wynoszącą 0,7%. Już w przyszłym roku, czyli w 2024 roku, można spodziewać się wzrostu konsumpcji, zwłaszcza po złagodzeniu presji inflacyjnej i po poprawie sytuacji po afrykańskim pomorze świń w Azji Południowo-Wschodniej i Azji. W dłuższej perspektywie wzrost liczby ludności i rozwój gospodarczy nadal będą napędzać wzrost konsumpcji, równoważąc spadek konsumpcji w Europie.

Przewaga kosztów produkcji Brazylii

Kluczowymi czynnikami wpływającymi na konkurencyjność światowych eksporterów wieprzowiny są kursy walutowe, koszty transportu, pracy i produkcji trzody chlewnej. Eva Gocsik, starszy analityk ds. białka zwierzęcego w Rabobanku, zauważa, że Brazylia staje się znaczącym graczem na światowym rynku wieprzowiny. W 2022 roku Brazylia zdobyła 24% chińskiego importu wieprzowiny, umacniając swoją pozycję jako drugi co do wielkości dostawca do Chin. Brazylia nadal utrzymuje przewagę w zakresie kosztów produkcji nad europejskimi eksporterami.

Kluczową rolę odgrywa Ameryka Północna

Stany Zjednoczone i Kanada nadal pozostają tanimi eksporterami wieprzowiny, głównie dzięki dostępowi do niedrogiej paszy i kluczowych rynków. Wartość amerykańskiej i kanadyjskiej wieprzowiny może wzrosnąć dzięki dalszej konsolidacji i inicjatywom na rzecz zrównoważonego rozwoju. Eksport wieprzowiny z USA i Kanady pozostaje kluczowy dla światowego handlu tym mięsem.

Pozycja Europy ulegnie osłabieniu

W Unii Europejskiej rosnące standardy zrównoważonego rozwoju i dobrostanu zwierząt wymagają inwestycji od producentów. Mimo że europejski eksport wieprzowiny pozostaje znaczący, przewiduje się, że będzie się zmniejszał w miarę dalszego wzrostu kosztów produkcji.

Presja chorobowa

Afrykański pomór świń nadal wpływa na kraje importujące wieprzowinę w Azji i ma pośredni wpływ na europejskich eksporterów poprzez ograniczenia handlowe, co zmienia globalne wzorce handlu. Jednak niektóre regiony eksperymentują z szczepionkami i edycją genów, co może potencjalnie dać niektórym producentom przewagę konkurencyjną w przyszłości.

Oczywiście są to prognozy, ale jeśli im wierzyć, byłaby to optymistyczna wiadomość dla hodowców świń. Szkoda, że nie tych w Europie, a na pewno nie w Polsce, gdzie koszty produkcji i biurokracja stawiają przed gospodarzami wyjątkowe wyzwania.

źródło: pigprogress.net

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x