czwartek, 25 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Ekologiczna soja i mechaniczne odchwaszczanie

spot_img

Karolina Ożga prowadzi od 10 lat gospodarstwo rolne w Tarnawie i nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że łączy uprawę ekologicznej soi i odchwaszczanie mechaniczne z nowoczesnością. W prowadzeniu plantacji pomaga jej Nataliia Sibirtseva z AgroYoumis.

Nataliia Sibirtseva z AgroYoumis i Karolina Ożga „kaROLA”. fot. Michał Piśny

Ekologiczna soja i nowoczesność, czyli “kaROLA” 

W rodzinnym gospodarstwie w Tarnawie (woj. dolnośląskie) prowadzona jest wspólnymi siłami hybrydowa produkcja roślinna. Na kilkuset hektarach gruntów ornych wysiewana jest m. in. pszenica, topinambur, ziemniaki, słonecznik i soja. Od 1999 roku realizowana jest uproszczona technologia uprawy, a w kolejnym sezonie podjęto decyzję o zaprzestaniu nawożenia fosforem i potasem. Przełomowym czasem w historii gospodarstwa był rok 2017, w którym zostało zainicjowane mechaniczne odchwaszczanie. Do wszystkich przedsięwzięć na bieżąco modernizowany jest park maszynowy, ubogacony w technologię precyzyjnego i zrównoważonego rolnictwa. 

Zakochane w ekologicznej soi

Soja to roślina znana w naszym kraju już od kilku lat, ale wśród rolników zyskała mieszane opinie. Wielu plantatorów skreśliło ją już po pierwszym sezonie wegetacyjnym, inni przyjęli ją z zachwytem. Ten niepozorny gatunek nie jest wcale tak łatwy w uprawie i zbiorze. Jeśli jednak dopilnujemy wszystkich zabiegów agrotechnicznych, unikając błędów i dopracujemy całą technologię, odwdzięczy się zarówno plonem, jak i zyskiem.

Karolina i Nataliia są świetnym przykładem propagowania uprawy soi w Polsce. Kobiety z pasją zachęcają nieustannie rolników do zmiany struktury zasiewu. Karolina poprzez prezentację wzorcowych plantacji, a Nataliia w drodze dystrybucji i promocji materiału siewnego. – Soja jest rośliną XXI wieku i z pewnością przyjmie się w naszych warunkach jak niegdyś kukurydza – podkreślają rolniczki.

Plantacja soi w Tarnawie. 8.07.2022 fot. Michał Piśny

Ekologiczna soja jako sztandarowa roślina gospodarstwa

Ekologiczna soja zajmuje największą powierzchnię spośród wszystkich roślin uprawianych w gospodarstwie. Jak twierdzi Karolina – gdyby nie było problemów natury technicznej, zajęłaby 100% areału. Do ekologicznej soi przystosowano niemalże cały park maszynowy, poczynając od siewnika, aż do hederu ConvioFlex, który pozwala na zbiór bez strat.

W 2014 roku po raz pierwszy założono plantację soi w gospodarstwie Karoliny Ożgi. Ten sezon wegetacyjny był wówczas niekorzystny ze względu na brak opadów i suszę. – My jednak nie poddaliśmy się i dlatego mija już 8 rok z tą rośliną – mówi z dumą gospodarz. Od 5 lat ekologiczna soja jest uprawiana w oparciu o mechaniczne odchwaszczanie, pieli się ją trzykrotnie. 50 hektarów stanowi odmiana Viscount z firmy Agroyoumis, w tym 20% przeznaczone jest pod reprodukcję nasienną. 

Pielnik podstawowym narzędziem w odchwaszczaniu mechanicznym

Mówisz „ekologia” i pierwszą rzeczą przychodzącą na myśl są chwasty. To podstawowe zagrożenie zostało jednak silnie zniwelowane przez szeroką gamę herbicydów stosowanych w konwencjonalnych gospodarstwach. Na tarnawskich polach postawiono mimo wszystko na odchwaszczanie mechaniczne. Dopracowany płodozmian i specjalistyczny sprzęt dają gwarancję czystości plantacji.

Pierwszą maszyną na gospodarstwie był pielnik austriackiej firmy Einbock, wyposażony w kamerę ułatwiającą precyzyjne opielanie. Trzy gęsiostopki oraz gwiazdy do międzyrzędzi sprawdzają się w każdej uprawie. Karolina stawia nieustannie na nowe technologie, dlatego w tym roku zakupiła pielnik Transformer marki Horsch. Innowacją jest tutaj system SectionControl, który umożliwia automatyczne podnoszenie pojedynczych sekcji. Rolnictwo precyzyjne daje duże oszczędności czasu i pieniędzy, a w tym przypadku pozwala pielić, nie naruszając roślin nawet na klinach i zakładkach. 

Więcej na ten temat przeczytasz w najnowszym, sierpniowym numerze Agro Profil.

Michał Piśny
Michał Piśny
Jestem rolnikiem z pasji i zamiłowania. Produkcja roślinna jest od wielu lat sektorem moich zainteresowań i działań. W okresie wegetacji spędzam dużo czasu na polach. Bardzo ważna dla mnie jest ochrona naszego miejsca pracy jakim jest gleba. W swojej pracy skupiam się na propagowaniu zrównoważonego rolnictwa. Obecnie studiuję rolnictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Dokształcam się stale poprzez kursy i szkolenia. Jestem otwarty na kontakty z ludźmi.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x