Jak poinformował Szymon Giżyński, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zgodnie z danymi na dzień 10 sierpnia br., liczba podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny (RHD) wynosiła 9332, wobec 1611 podmiotów działających na rynku przed wejściem w życie Ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji. Informacja ta, to odpowiedź na interpelację Posłów na Sejm RP: Doroty Niedzieli i Kazimierza Plocke (Koalicja Obywatelska), którzy pytali o to jakie są konkretne efekty obowiązywania ustawowych regulacji mających ułatwić prowadzenie rolniczego handlu detalicznego?
Sekretarz Stanu w MRiRW podkreślił też, że powyższe zmiany dotyczą ułatwień dla rolników i producentów rolnych przy prowadzeniu produkcji i wprowadzaniu na rynek żywności w tzw. krótkich łańcuchach dostaw.
Niemal podwojenie liczby podmiotów
Zgodnie z danymi resortu rolnictwa, w przypadku podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny nadzorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną, przed wejściem w życie w/w ustawy, zgodnie ze stanem na dzień 31 grudnia 2018 r., liczba podmiotów prowadzących RHD wynosiła 603, a już równo rok później, czyli 31 grudnia 2019 r. wzrosła ona do 1 129.
Prawie o 8 tysięcy dla produkcji zwierzęcej
Natomiast liczba podmiotów prowadzących RHD będących pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej (czyli produkty rolne pochodzenia zwierzęcego), według stanu na dzień 28 marca 2018 r. liczba podmiotów to 1 611, na dzień 08 maja 2019 r. – 3 621, na dzień 16 października 2019 r. – 4 688. Natomiast na dzień 28 lutego 2020 r. – 7 242, a na już na dzień 10 sierpnia 2020 – 9 332.
– Świadczy to dobitnie o tym, że zmiany prawne w zakresie prawa żywnościowego – możliwości zbywania żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do sklepów, restauracji, stołówek i innych placówek o podobnej charakterystyce, łącznie z powiązanymi z tym zmianami w prawie podatkowym, są dla polskiego rolnictwa i handlu bardzo korzystne – podsumował Sekretarz Szymon Giżyński.
Podatkowe ulgi i zwolnienia
Przypomnijmy: w zakresie prawa podatkowego ustawa wprowadziła m.in. podwyższenie kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. a także możliwość korzystania ze zwolnienia podatkowego oraz możliwości opodatkowania 2% ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych ze sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych (określonych w art. 20 ust. 1c ww. ustawy i przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy) i uzyskiwanych przez producentów rolnych niezależnie od tego w jaki sposób i komu dokonają oni sprzedaży ww. przetworzonych produktów.
Zmiany to również ułatwienia dla podmiotów prowadzących produkcję i sprzedaż produktów roślinnych i zwierzęcych, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy. O ile podmioty te korzystałyby w procesie produkcji z własnego surowca (wymagany jest co najmniej 50% udział własnego surowca w produkcie) oraz nie zatrudniałyby pracowników.
Natomiast zmiany dotyczące stricte produktów pochodzenia zwierzęcego polegały na zniesieniu obowiązku sporządzania i przedkładania powiatowemu lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu oraz dopełniania obowiązku informacyjnego wynikającego z przepisów art. 19 ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego.
Źródło: MRIRW
Foto: Pixabay