Chociaż w ostatnim tygodniu sierpnia ceny w sklepach za poszczególne klasy cieszyła się wzrostem to niestety rozpoczynając wrzesień wiele jaj potaniało. Wyraźne spadki dotknęły jaja z chowu klatkowego. Cena za 100 szt. jaj klasy XL w rozpatrywanym tygodniu wynosiła 46,20 zł/netto, 56 gr mniej. Jaja klasy L w zestawieniu potaniały najmniej bo zaledwie o 11 gr. Cena za 100 szt. wynosiła 37,43. Najwyższa obniżka cen objęła jaja klasy M – aż o 7,7% tj. 2,29 zł. Cena za 100 szt. wyniosła 27,63 zł/netto. Wyraźnie potaniały także jaja klasy S, o 4,9%. Za 100 szt. jaj w skupie uzyskać było można 16,08 zł/netto. Cena ta była o 88 gr mniejsza niż tydzień temu i o 3,91 zł mniejsza niż 2 tygodnie temu.
TOWAR | 9/6/2020 | 8/30/2020 | zm. ceny % | 8/16/2020 |
Chów klatkowy XL | 46,20 | 46,76 | -1,2 | 46,63 |
Chów klatkowy L | 37,43 | 37,54 | -0,3 | 37,20 |
Chów klatkowy M | 27,63 | 29,92 | -7,7 | 29,23 |
Chów klatkowy S | 16,08 | 16,90 | -4,9 | 19,99 |
Z danych pozyskanych przez resort rolnictwa wynika, iż w pierwszym tygodniu września ceny w skupie jaj ściółkowych także odnotowały spadek. Jaja klasy L potaniały o 7 gr, natomiast jaja klasy M o 1,02 zł (-2,6%).
TOWAR | 9/6/2020 | 8/30/2020 | zm. ceny % | 8/16/2020 |
Chów ściółkowy L | 43,27 | 43,34 | -0,2 | 42,15 |
Chów ściółkowy M | 38,83 | 39,85 | -2,6 | 40,77 |
Wolny wybieg zarejestrował rozbieżne ceny za skup jaj. Jaja klasy L kolejny raz odnotowały spadek, tym razem 1,6% tj. 80 gr mniej w skali tygodnia. Cena w sklepie za 100 szt. wynosiła 49,97 zł/netto. Jaja klasy M kontynuują wzrost cenowy sprzed tygodnia. 100 szt. jaj podrożało o 4,8% dając w rezultacie kwotę 47,23 względem 45,05 z minionego tygodnia.
TOWAR | 9/6/2020 | 8/30/2020 | zm. ceny % | 8/16/2020 |
Chów wolnowybiegowy L | 49,97 | 50,77 | -1,6 | 50,48 |
Chów wolnowybiegowy M | 47,23 | 45,05 | 4,8 | 43,73 |
Ceny w chowie ekologicznym utrzymują cenę na tym podobnym poziomie co w zeszły tygodniu jednak z minimalną obniżką jaj, która wyniosła 0,2%. 100 szt. jaj kosztowało 83,11 zł/netto..
TOWAR | 9/6/2020 | 8/30/2020 | zm. ceny % | 8/16/2020 |
Chów ekologiczny M | 83,11 | 83,29 | -0,2 | 79,60 |
Ceny skupu jaj przeznaczonych do przetwórstwa po dłuższych spadkach cenowych rejestrowała wzrost. Tempo wzrostu wyniosło 1,4%. Cena za tonę wynosiła 3052,00 zł/netto, o około 42 zł więcej niż w ubiegłym tygodniu.
źródło:ZSRiR
Rynek jaj tak jakinne sektory odczuł skutki pandemii. Odzwierciedleniem niskich cen było zatrzymanie kanału HoReCa, niska opłacalność produkcji i większy eksport ze Stanów. Wpływ opisuje KiPDiP:
-“Stany Zjednoczone będąc światowym gigantem w produkcji przetworów z jaj dotkliwie odczuły negatywne skutki kryzysu COVID – 19 związane z ograniczeniem sprzedaży do kanału HoReCa na rynku wewnętrznym. Wywołało to niemałe perturbacje w notowaniach cen. Rollercoaster na amerykańskim rynku jaj wzmacniał także zmienny popyt konsumencki w pandemii.Jednym z kierunków ograniczania strat było zwiększenie ekspansji zagranicznej. Co gorsza dla konkurencji, oferty cenowe amerykańskich przetworów z jaj stały się niezwykle atrakcyjne”.
Główny powód eksportu? Niższe ceny eksportowe produktów jajecznych
“Wśród głównych rynków zbytu dla amerykańskich jaj w skorupkach znalazły się: Bahamy, Kanada, Hongkong, Izrael i Zjednoczone Emiraty Arabskie, a dla produktów z jaj: Kanada, Chile, UE (plus Wielka Brytania), Japonia, Meksyk i Korea Południowa. Z raportów analitycznych wynika, że szczególne wzrosty sprzedaży amerykańskie firmy odnotowały na kluczowych rynkach dla unijnych eksporterów, czyli: Japonia, Izrael, Korea Południowa, Tajwan.”- podaje KiPDiP.
Jak wzmożony eksport USA wpłynął na rynek UE i Polski?
“Przywóz suszonych produktów z jaj z USA do UE gwałtownie wzrósł w tym czasie, co obok ukraińskich dostaw, stanowiło niemałe wyzwanie konkurencyjne dla wspólnotowego przetwórstwa i europejskiego handlu w krajach trzecich. W oparciu o obserwacje rynków zagranicznych spekulujemy także, że Amerykanie psuli unijnej konkurencji interesy na rynku japońskim, który dla amerykańskich przetwórni jest wiodącym kierunkiem sprzedaży eksportowej”.
W okresie I-IV 2020 r. Polska wyeksportowała o 6,7% mniej jaj wobec spadku 5,2% w analogicznym okresie 2019 r. Trudna sytuacja na rynku zmusiła producentów jaj do zmniejszenia produkcji ze względu na niską opłacalność. Aktualnie ceny jaj choć nadal niskie stabilizują się. Problemy ze zbytem wpłynęły na mniejszą produkcję kur niosek co w konsekwencji może przynieść na koniec roku niższą podaż jaj a wzmożony popyt będzie warunkował wzrost cen.
Maria Chmal
źródło:gov.pl /kipdip.pl