piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Brak perspektyw na podwyżki na rynku trzody chlewnej?

spot_img

Na rynku krajowym od początku sierpnia br. tanieje żywiec wieprzowy. W dniach 17–23 sierpnia 2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 4,86 zł/kg, o 1,5% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 1 gr/kg taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 18% niższa w porównaniu z analogicznym tygodniem 2019 r.

W dniach 17–23.08.2020 r. cena sprzedaży półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 7,05 zł/kg, o 2% niższym niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższym niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe potaniały o 19%.

źródło:Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
źródło:Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Od kilku tygodni zauważalna jest stabilizacja cen żywca wieprzowego w krajach UE i Polsce. Średnia cena mięsa w zakładzie ubojowym w Niemczech wynosiła 1,47 kg euro WBC. To 6 tydzień z rzędu gdzie cena utrzymuje się na tym samym poziomie.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Perspektywy dla Polski

W najbliższych tygodniach możemy spodziewać się dalszej stabilizacji cen na rynku krajowym jednak z brakiem perspektyw na podwyżkę. Utrzymującą się pandemia COVID-19 oraz mniejsze zapotrzebowanie ze strony HoReCa, przełoży się na niższe ceny oferowane za żywiec. Dodatkowo w Polsce z tygodnia na tydzień dochodzą kolejne ogniska ASF. Na dzień 30 sierpnia br. potwierdzono 75 ognisk. Do końca roku zostały 4 miesiące ale bieżące wyniki już teraz są wyższe od tych ubiegłorocznych. Rolnicy są sfrustrowani i obwiniają za to rosnącą populację dzików.
W tej trudnej sytuacji Ministerstwo Rolnictwa i Główny Inspektorat Weterynarii przygotowali 12 zaleceń dotyczących bioasekuracji wobec ASF

  1. Izoluj świnie w sposób wykluczający kontakt z innymi zwierzętami. Zabezpiecz drzwi i okna budynków inwentarskich przed dostępem owadów, gryzoni i innych zwierząt wolno żyjących.
  2. Karm świnie paszą zabezpieczoną przed dostępem innych zwierząt.
  3. Stosuj minimum 30-dniową kwarantannę lub właściwą obróbkę termiczną/chemiczną dla roślinnych surowców paszowych pochodzących ze stref występowania wirusa w środowisku (obszary objęte ograniczeniami i obszary zagrożenia).
  4. Zmieniaj odzież roboczą i obuwie ochronne przy każdym wejściu do pomieszczeń inwentarskich.
  5. Przed wejściem do pomieszczeń inwentarskich myj i odkażaj ręce i obuwie.
  6. Stosuj minimum 90-dniową kwarantannę dla materiałów pochodzących z obszaru objętego ograniczeniami lub zagrożenia, wykorzystywanych jako ściółka dla świń.
  7. Unikaj udziału w polowaniach i odłowach zwierząt, w zbieraniu runa leśnego oraz w innych pracach lub czynnościach wymagających osobistego kontaktu ze środowiskiem potencjalnie zanieczyszczonym wirusem ASF. Jeśli brałeś w nich udział, przestrzegaj 72-godzinnje kwarantanny, bez kontaktu ze świniami.
  8. Zabezpiecz wjazd do gospodarstwa i wejścia do budynków inwentarskich poprzez zainstalowanie odpowiednio utrzymywanych i nasączonych środkami dezynfekcyjnymi mat dezynfekcyjnych.
  9. Przestrzegaj zakazu wnoszenia na teren gospodarstwa zwłok dzików, tusz dzików, ich części, trofeów, sprzętu i materiałów, które mogły zostać skażone wirusem ASF.
  10. Unikaj wpuszczania na teren gospodarstwa pojazdów zakładów utylizacyjnych oraz innych pojazdów, a także maszyn oraz narzędzi rolniczych, które mogą przenosić wirusa ASF.
  11. Wyznacz miejsca w gospodarstwie do wjazdu, parkowania oraz oczyszczania i dezynfekcji pojazdów wjeżdżających i opuszczających teren gospodarstwa.
  12. Stosuj ogrodzenia stanowiące barierę oddzielającą gospodarstwo od zwierząt wolno żyjących. Ma to duże znaczenie przy zapobieganiu przenoszenia wirusa ze środowiska do gospodarstwa.

Chociaż przestrzeganie zaleceń przy hodowli zwierząt może ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby to zwiększenie odstrzału dzików które, są głównym rezerwuarem wirusa ASF w środowisku może okazać się kluczowe w walce.

Maria Chmal
Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
https://www.wetgiw.gov.pl/

spot_imgspot_img
Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x