Jak podaje krajowy Główny Lekarz Weterynarii, 3 czerwca 2020 r. służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o wznowieniu importu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z następujących powiatów: lubartowskiego, krasnostawskiego (woj. lubelskie), ostrowskiego, szamotulskiego (woj. wielkopolskie), myśliborskiego (woj. zachodniopomorskie), legnickiego (woj. dolnośląskie) i iławskiego (woj warmińsko-mazurskie).
Tylko ze stref bez grypy
Hongkong przyjmować będzie tylko i wyłącznie świeże i zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju lub administracyjnej strefie wolnej od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia.
Natomiast przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane), będą przyjmowane wyłącznie z kraju lub strefy wolnej od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.
Przesyłki muszą być zaopatrzone w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: GIW
Foto: Pixabay