piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Włochy chcą zakazać mięsa hodowanego w laboratoriach. To obrona dziedzictwa rolno-spożywczego

spot_img

Prawicowy rząd Włoch poparł ustawę, która zakazywałaby mięsa i innych syntetycznych produktów spożywczych produkowanych w laboratoriach, podkreślając włoskie dziedzictwo żywnościowe i ochronę zdrowia. Jeśli propozycje zostaną przyjęte, złamanie zakazu pociągnie za sobą grzywny w wysokości do 60 000 EUR.

Włochy są pierwszym krajem na świecie, który odmówił syntetycznej żywności

„Produkty laboratoryjne naszym zdaniem nie gwarantują jakości, dobrego samopoczucia i ochrony naszej kultury, naszej tradycji” – powiedział minister rolnictwa Francesco Lollobrigida.

Administracja premier Giorgii Meloni zobowiązała się do ochrony włoskiej żywności przed innowacjami technologicznymi postrzeganymi jako szkodliwe, a w zeszłym roku zmieniła nazwę ministerstwa rolnictwa na „ministerstwo rolnictwa i suwerenności żywnościowej”.

Włochy są pierwszym krajem na świecie, który odmówił syntetycznej żywności. – powiedział Włoski minister rolnictwa Francesco Lollobrigida

Jeśli zostanie uchwalony przez parlament, żywność lub pasza „z kultur komórkowych lub tkanek pochodzących od kręgowców” nie będzie dozwolona. Nieprzestrzeganie może skutkować karą grzywny w wysokości do 60 000 euro. Administracja Meloni jest również przeciwna promowaniu owadów jako odpowiedniej alternatywy żywności.

Nie wszyscy we Włoszech się zgadzają…

Jednak nie wszyscy z zadowoleniem przyjęli tę wiadomość i nadal istnieje duże poparcie dla „rolnictwa opartego na komórkach”. Alice Ravenscroft z Good Food Institute Europe powiedziała, że ​​uchwalenie takiego prawa byłoby krokiem wstecz nie tylko dla postępu naukowego, ale także dla łagodzenia zmiany klimatu i wyboru konsumentów.

„Włochy zostałyby w tyle, podczas gdy reszta Europy i świata zmierza w kierunku bardziej zrównoważonego i bezpiecznego systemu żywnościowego. A 54% Włochów, którzy już chcą spróbować mięsa hodowlanego, miałoby zakaz robienia tego” – powiedział Ravenscroft, jak donosi The Epoch Times.

Tymczasem sieć firm spożywczych, Cellular Agriculture Europe, zgadza się, zauważając, że wielu konsumentów we Włoszech jest zaniepokojonych dobrostanem zwierząt i wpływem ich wyborów żywieniowych na środowisko, a to ograniczyłoby ich możliwości. Chociaż zakaz nie został jeszcze zatwierdzony przez ustawodawców, wielu uważa, że ​​wydaje się to przesądzone.

A jakie jest wasze zdanie na ten temat? Dajcie znać co o tym myślicie w komantarzach!

źródło: BBC, poultryworld

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x