niedziela, 1 grudnia, 2024
spot_img

Rok 2021 przyniósł mniejszą zawartość skrobi w ziemniakach. Które odmiany zajęły podium?

spot_img

Ziemniak skrobiowy plonował w tym roku bardzo dobrze choć poziom skrobi był znacznie niższy o tego z minionych lat. Niestety na nic wysokie plony gdy nie ma ich gdzie sprzedać lub gdy zakłady przetwórcze oferują za surowiec śmieszne pieniądze. A tak niestety było. Które odmiany ziemniaka skrobiowego plonowały najlepiej? 

Odmiany wczesne i średnio wczesne

Wzorzec plonu ogólnego w roku 2021 u odmian wczesnych i średnio wczesnych ustalono na poziome 411dt/ha. Średnia zawartość skrobi natomiast wyszacowana została na poziomie 18,5 %. Był to spadek o prawie 2% w stosunku do minionego sezonu. I tu pojawiła się ciekawa zależność. Odmiany o dużo niższym plonie cechowały się wyższa zawartością skrobi. W 2021 roku najlepszy plon skrobi, wydała odmiana Jubilat – 121% wzorca. Na drugim miejscu uplasował się Kuba – 116% wzorca, a podium zamknęła Torpeda, która wydała największy plon bulw, jednak o najniższej zawartości skrobi – 105% wzorca. 

Odmiany średniopóźne i późne

Wyjątkowy ciepły wrzesień sprzyjał odmianom średnio późnym i późnym, które miały szanse na zakumulowanie skrobi w swoich bulwach. W ich przypadku plon ogólny bulw został oszacowany na poziomie 434 dt/ha a średnia zawartość skrobi została oszacowana na 19,1 %. Najwyższy plon skrobi wydała odmiana Kuras (111 % wzorca) jednak miała najniższą zawartość skrobi, zaledwie 17,4 %. Także odmiana Jasia przyniosła wysoki plon (107% wzorca) przy niskiej zawartości skrobi – 17,9.  Z kolei odmiany Rudawa, Skawa i Hinga pomimo plonowania poniżej wzorca cechowały się najwyższa zawartości skrobi – 20,2%.

Opracowanie zawiera wyniki plonowania odmian wpisanych do Krajowego rejestru wg stanu na dzień 1 grudnia 2021 roku, badanych w ramach programu PDO, z wyjątkiem odmian, które nie były badane w czterech ostatnich latach. W tabelach przedstawiono odmiany odrębnie dla poszczególnych kierunków użytkowych i wydzielonych grup wczesności. Odmiany skrobiowe uszeregowano wg malejącego plonu skrobi w roku 2021 lub latach poprzednich. Przedstawiony materiał wynikowy ma charakter wstępny i po pełnej weryfikacji może ulec niewielkiej zmianie

Źródło: COBORU
Zdj: unsplash

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x