Co znajdziesz w artykule?
Pierwszy tydzień czerwca w tym długi weekend przyczynił się do wzmożonego popytu na krajowym rynku. Przełożyło się to na wzrosty notowań poszczególnych gałęzi gospodarki rolnej. Dokładny raport poszczególnych rynków prezentujemy poniżej.
Rynek wieprzowiny
Na rynku trzody chlewnej brak zmian. Początek czerwca miał przynieść oczekiwany przez wszystkich wzrost cen. Tak się jednak nie stało. Jedynie Hiszpania zanotowała wzrost cen na poziomie 2₵. Prognozy na następne tygodnie rysuja się optymistycznie bowiem zbliżamy się do sezonowego ograniczenia podaży na terenie Europy związanego z wysokimi temperaturami powietrza i mniejszymi przyrostami zwierząt. Stopniowe znoszenie obostrzeń Covid-19 przyczyni się bezpośrednio do wzrostu popytu a to wpłynie znacząco na rynek.
Obecna cena oferowana przez VEZG wynosi 1,57 €/kg co w przeliczeniu na złoty daje 7,01 zł. Na rynku krajowym zakłady za kl. E płaciły średnio 6,95 zł/kg.
W dniach 17.05 – 23.05.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy uzyskiwali średnio:
- za żywiec – 5,51 zł/kg o 8% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% więcej niż przed miesiącem. Oferowana cena była o 13% wyższa w porównaniu do 2020 roku.
- za półtusze wieprzowe 7,63 zł/kg wobec 7,29 tydzień wcześniej. Cena ta była o 1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 6% wyższa niż przed rokiem.
Rynek drobiu
Sektor drobiarski zmaga się z efektami Covid19 i grypy ptaków. Wylęgi piskląt brojlerów kurzych po czterech pierwszych miesiącach roku są niższe o dwa procent porównując z analogicznym okresem 2020. „Od długiego czasu ostrzegamy przed tym, co widać w „wylęgowej szklanej kuli” z perspektywy producentów jaj. Od kilku miesięcy wylęgi towarowych kur nieśnych nabierają dużego rozpędu.”- zauważa Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Najbliższe tygodnie to zdecydowane umocnienie trendu zwyżkowego na rynku drobiu. W dniach 17.05 – 23.05.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy uzyskiwali średnio:
- za kurczęta brojlery – 4,02 zł/kg, o 1% więcej w odniesieniu do poprzedniego tygodnia. Cena tego żywca była o 6% wyższa niż przed miesiącem oraz o 34% wyższa niż przed rokiem.
- za żywiec indyczy – 6,21 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu ale o 7 % więcej niż miesiąc wcześniej oraz o 37% więcej niż analogicznym okresie 2020 r.
- za kaczki brojlery – 4,87 zł/kg wobec 4,76 zł/kg tydzień wcześniej o 3% więcej niż przed miesiącem oraz o 14 % więcej niż przed rokiem.
- za tuszki kurcząt patroszonych – 6,88 zł/kg, o 2% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 12% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami notowanymi przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 67%
- za tuszki indyków – 11,17 zł/kg, o 16 % więcej niż tydzień wcześniej oraz o 1% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami notowanymi przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 30%
Rynek mleka
Według danych GUS w kwietniu 2021 r. producenci do podmiotów skupujących dostarczyli 1 036 mln litrów surowca, o 2% mniej niż miesiąc wcześniej, ale o 1% więcej niż przed rokiem. Łącznie w okresie styczeń–kwiecień 2021 r., podobnie jak w analogicznym okresie 2020 r., krajowy skup mleka surowego wyniósł około 4 mld litrów. Ceny produktów mleczarskich sukcesywnie rosną, niestety koszty produkcji również. Na światowym rynku widać sezonową stagnacje. Od połowy kwietnia 2021 roku mamy do czynienia z trendem spadkowym na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade. W dniu 1 czerwca ogólny indeks cenowy spadł o 0,9%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4128 USD. Przełożyło się to na spadek notowań sześciu oferowanych kategorii. Największe obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku oraz masła. Jedynym produktem, którego cena wzrosła był ser Cheddar.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 1 czerwca 2021 roku:
- Ser Cheddar +0,5% – cena 4324 USD/t
- Pełne mleko w proszku -0,5% – cena 4062 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -0,5% – cena 3415 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -0,8% – cena 5654 USD/t
- Laktoza -1,6% – cena 1236 USD/t
- Masło -5,4% – cena 4690 USD/t
- Maślanka w proszku -7,5% – cena 3810 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 17–23.05.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,54 zł/kg, nieznacznie (o 3 gr/kg) taniej niż tydzień wcześniej i o 1% taniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,35 zł/kg (3,67 zł za 200 gramową kostkę), nieco (o 5 gr/kg) drożej niż w poprzednim tygodniu i o 12 gr/kg drożej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 44%, a masło konfekcjonowane – o 29%.
Cena zbytu OMP wyniosła 11,16 zł/kg i była nieznacznie (o 2 gr/kg) niższa niż tydzień wcześniej, ale o 3% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 13,99 zł/kg. Był to poziom cen o 10 gr/kg wyższy niż w poprzednim tygodniu i zbli- żony do notowanego miesiąc wcześniej. W porów- naniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 27%, a PMP – o 20%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali prze- ciętnie po 14,56 zł/kg, nieco (o 0,5%) taniej niż tydzień wcześniej, ale o 2% drożej niż przed miesią- cem. Cena sera Gouda wyniosła 15,10 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 8%, a ser Gouda – o 11%.
Rynek wołowiny
Krajowe zakłady informują, że na rynku jest deficyt bydła. Znoszenie obostrzeń Covid-19 podziałało niczym woda na młyn. Wysoki popyt ze strony konsumentów sprawił, że obecnie mięsa na rynku jest mało a te które jest – drożeje.
W dniach 17–23.05.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy uzyskiwali średnio:
- za żywiec wołowy- 7,09 zł/kg o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen zbliżony do uzyskanego przed miesiącem, ale o 20% wyższy niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
- za kompensowane ćwierćtusze wołowe – 13,68 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz utrzymała się na poziomie o 4% wyższym sprzed miesiąca, i o 9,5% wyższym niż przed rokiem.
- średnie ceny wbc oferowane za byki wahają się w granicach 13-15,40 zł/kg, jałówek 12,20-15,00 zł/kg, krów 8,00-13,20 zł/kg.
- średnie ceny oferowane przez zakłady w wadze żywej wynoszą: za byki 7,74 zł/kg, za jałówki 7.04 zł/kg, za krowy 5,17 zł/kg.
Źrodło:kowr.pl