poniedziałek, 25 listopada, 2024
spot_img

Światowe ceny żywności rosły w kwietniu jedenasty miesiąc z rzędu

spot_img

Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w kwietniu wynik 120,9 pkt. Oznacza to wzrost miesięczny o 1,7% i najwyższy poziom od maja 2014 roku. Dalszy wzrost indeksu cen żywności był konsekwencją wyższych cen wszystkich pięciu grup towarów wchodzących w skład indeksu. Tym razem liderem wzrostów był cukier (+3,9% m/m), a ceny pozostałych grup towarów wzrosły w zakresie 1,2-1,8%.

Indeks cen żywności FAO:

Notowania poszczególnych subindeksów FAO:

Indeks cen zbóż wznowił wzrost po chwilowym spadku. Ceny zbóż wzrosły w kwietniu o 1,2% i były o 26% wyższe niż rok temu. Presja wzrostowa wynikała z mniejszych niż oczekiwano danych o zamiarze zasiewów kukurydzy w USA oraz z obaw pogodowych dotyczących warunków upraw w Argentynie, Brazylii i USA. Stąd też liderem wzrostów była kukurydza (+5,7% w kwietniu i +67% r/r).  Wśród innych zbóż, międzynarodowe ceny jęczmienia i sorgo nadal spadały, spadając o 1,2% i 1,0% w kwietniu, ale pozostały o 26,8 i 86,5 procent powyżej ich odpowiednich wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Ceny pszenicy nie zmieniły się w kwietniu, jednak były o 17% powyżej wartości z kwietnia 2020 roku. O stabilizacji zdecydowały dobre perspektyw produkcji globalnej utrzymywały ceny tego zboża na ogólnie stabilnym poziomie.

Indeks cen olejów roślinnych wzrósł w kwietniu o 1,8% (11 miesiąc z rzędu). Wyższe ceny oleju sojowego, palmowego i rzepakowe z nawiązką zrekompensowały spadek cen oleju produkowanego ze słonecznika. Ceny oleju sojowego i rzepakowego  wzrosły pod wpływem silnego globalnego popytu, w tym ze strony producentów biodiesla, oraz ograniczenia podaży na świecie.

Indeks cen produktów mlecznych wzrósł w kwietniu o 1,2%, co jest jedenastym z rzędu wzrostem miesięcznym. Stanowi to wzrost o 24,1% powyżej wartości wskaźnika w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Notowania masła wzrosły dzięki silnemu popytowi z Azji, mimo mniejszego popytu w Europie. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku wzrosły ze względu na wysoki popyt importowy z Azji Wschodniej, częściowo spowodowany obawami dotyczącymi potencjalnych opóźnień w dostawach w związku z ograniczonymi dostawami spot z Europy i Oceanii. Ceny sera wzrosły również ze względu na wysoki popyt z Azji, przy niższej niż oczekiwano produkcji w Europie i sezonowo malejących dostawach z Oceanii.  

Indeks cen cukru wzrósł o 3,9% w kwietniu i był o blisko 60% wyższy niż przed rokiem. Odbicie międzynarodowych  cen cukru było spowodowane dużymi zakupami w obliczu rosnących obaw o dostawy w sezonie 2020/21. Obawy  budził powolny postęp zbiorów w Brazylii i szkody spowodowane mrozem we Francji. Presję na wzrost cen ograniczały nieco perspektywy dużego eksportu z Indii oraz niewielki spadek cen ropy naftowej.

Indeks cen mięsa wzrósł w kwietniu o 1,7% (siódmy miesiąc z rzędu) i „tylko” 5,1% w skali 12 miesięcy (najmniej spośród wszystkich grup). W raportowanym miesiącu wzrosły ceny mięsa wołowego i owczego wzrosły, czemu sprzyjał silny popyt z Azji Wschodniej, przy ograniczonych dostawach z Oceanii. Ceny mięsa wieprzowego umocniły się w związku z dalszymi wysokimi zakupami dokonywanymi przez kraje Azji Wschodniej, pomimo wzrostu dostaw z Unii Europejskiej, podczas gdy Niemcy nadal nie mieli dostępu do chińskiego rynku z powodu obaw o afrykański pomór świń. W tym samym czasie ceny mięsa drobiowego pozostały stabilne.

Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO

spot_imgspot_img
Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x