Co znajdziesz w artykule?
Międzynarodowe ceny cukru wzrosły w lutym po trzech miesiącach spadkowych z rzędu – wynika z najnowszego raportu FAO. Dane pokazują, że wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w lutym 118,5 punktu, co stanowi wzrost o 7,3 punktu (6,6 procent) w porównaniu ze styczniem, kiedy wskaźnik osiągnął najniższy poziom od sierpnia 2022 roku.
Cukier jest na świecie znacznie tańszy niż rok temu
W stosunku do lutego 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 15,8 procent.
Indeks światowych cen cukru FAO (wykres)
Wzrost światowych cen cukru był spowodowany obawami o mniejsze globalne dostawy w sezonie 2024/25
Spadające perspektywy produkcji w Indiach i obawy o wpływ ostatniej suszy na nadchodzące zbiory w Brazylii nasiliły efekt sezonowego odbicia cen. Ponadto wzmocnienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego, które ma tendencję do wpływania na eksport z Brazylii, dodatkowo przyczyniło się do ogólnego wzrostu światowych cen cukru.
W Polsce ceny cukru wzrosły w styczniu, ale były o blisko 40% niższe w skali roku
Dane MRiRW pokazują, że krajowe ceny cukru systematycznie spadały od lipca 2023 roku do listopada 2024 roku. W grudniu 2024 roku ceny odbiły w górę (pierwszy raz od kwietnia 2023) z 2113 do 2182 zł/t. W styczniu cena średnia krajowa cukru wzrosła do 2297 zł/t. Nadal oznaczało to spadek o 32 procent w skali roku.
Dla porównania, w analogicznym okresie (styczeń 2024 – styczeń 2025) światowe ceny cukru spadły o 19 procent.
Średnie miesięczne ceny sprzedaży cukru w Polsce (wykres)
Źródło: FAO, MRiRW