Dyrektor generalny Bogusław Wijatyk spotkał się w środę (27.03.2024) z ambasadorem Chin w Polsce Sun Linjiang. Omówione zostały najważniejsze sprawy z zakresu dwustronnej współpracy w sektorze rolno-spożywczym, w tym stan przygotowań do dwustronnych spotkań wysokiego szczebla planowanych w tym roku.
Stan relacji w dziedzinie rolnictwa
Dyrektor Wijatyk zwrócił uwagę na potrzebę równoważenia polsko-chińskiego handlu i zwiększania eksportu.
– Polska wyeksportowała w ubiegłym roku żywność o wartości prawie 52 mld euro i ma znaczącą nadwyżkę w handlu rolno-spożywczym. Na tym tle uznajemy ostatnie wyniki eksportu do Chin za zdecydowanie poniżej naszego potencjału – stwierdził dyrektor.
Wskazał jednocześnie, że podstawowym środkiem do tego celu jest znaczące poszerzenie dostępu do rynku chińskiego dla polskiej żywności.
– Liczymy w szczególności na zmianę podejścia strony chińskiej do tematu eksportu polskiego mięsa. Oczekujemy respektowania zasady regionalizacji w zakresie chorób zwierząt – dodał dyrektor Wijatyk.
Podkreślił ponadto, że strona polska oczekuje sprawnego zakończenia ostatnich uzgodnień technicznych i rozpoczęcia w 2024 r. eksportu do Chin mięsa wołowego, owoców borówki oraz karm dla zwierząt domowych.
Ambasador Sun Linjiang stwierdził, że polska żywność cieszy się dużym uznaniem konsumentów chińskich ze względu na swoją jakość i smak. Zauważył, że rynek chiński jest chłonny i jest na nim miejsce dla kolejnych kategorii produktów rolno-spożywczych z Polski.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi
Chiny to ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro. Od kilku lat największym zainteresowaniem chińskich konsumentów cieszy się polskie mleko i produkty mleczne. Resort rolnictwa prowadzi na rynku ChRL liczne działania informacyjno-promocyjne. W roku 2024 polskie stoiska będą organizowane na targach Sial China w Szanghaju w maju oraz FOOD EXPO PRO w Hongkongu w sierpniu.
Źródło: MRiRW