- W polu
Październik to koniec siania zbóż. W przypadku opóźnienia terminu siewu zalecane jest zwiększenie ilości materiału siewnego o 10-15% Gdy zboża osiągną 3-4 listki, możemy przystąpić do jesiennego zwalczania miotły zbożowej. Ten miesiąc jest również miesiącem zbiorów. Zbieramy kukurydzę na kiszonkę, pamiętając o jej dokładnym rozdrobnieniu i prawidłowym zakiszeniu. Zbieramy buraki w terminie uzgodnionym z cukrownią, a liście, starannie ścięte, bez zanieczyszczeń, przeznaczamy na kiszonkę lub przyorujemy. Oczywiście nie możemy zapomnieć o ziemniakach. W tym celu przygotowujemy pryzmę lub przechowalnie do ziemniaków, których nie sprzedamy. Wysokie i dobre jakościowo plony to zasługa prawidłowej agrotechniki, w tym cel wykonujemy orki zimowe oraz jesienne nawożenie nawozami mineralnymi. Z wysuszonych już strąków roślin pozyskujemy nasiona w celu wykorzystania ich jako dodatek do paszy dla zwierząt. Jednak musimy mieć na uwadze, że nasiona roślin strączkowych ze względu na toksyny i substancje antyżywieniowe muszą być stosowane w ograniczonych ilościach z pominięciem prosiąt i wysokoprośnych macior. Dodatek nasion może stanowić jedynie około 10% w dawce pokarmowej. Warto zwrócić uwagę na nasiona łubinu białego bowiem w żywieniu krów mlecznych poprawiają wydajność i procent tłuszczu w mleku.
Szkodniki magazynowe – profilaktyka
Zwożąc zboża do magazynów po omłotach jesienią musimy pamiętać, że zboża nie będą jedynymi bywalcami magazynów, szczególnie chętnymi wizytatorami co roku są magazynowe szkodniki. Świeże, wilgotne zboże działa na nieproszonych gości niesamowicie wabiąco. Wyławiają się ze szczelin, zakamarków i resztkach nieuprzątniętego ubiegłorocznego zbioru niszcząc zbory. Podstawą uniknięcia dużych strat jest utrzymywanie czystości i higieny magazynów. Tylko w skrajnych przypadkach należy prowadzić walkę chemiczną odpowiednimi preparatami owadobójczymi.
Zaleca się aby w pustych pomieszczeniach wykonać następujące czynności:
- usunąć resztki ziarna i innych produktów, wynieść sprzęty, worki i sprzęt, który należy dokładnie oczyścić, umyć i wysuszyć na zewnątrz pomieszczenia,
- magazyn, przylegające pomieszczenia i schody oczyścić z pajęczyn i kurzu, wyskrobać ze szczelin resztki ziarna, a zmiotki usunąć i zniszczyć (np. spalić),
- szpary w ścianach i podłogach wypełnić kitem okiennym lub zaprawą murarską; jeśli podłogi są nieszczelne – zerwać deski, usunąć spod podłogi poślad i śmieci, następnie powierzchnię tę zasypać świeżo gaszonym wapnem i deski ponownie przybić,
- umyć okna, drzwi oraz podłogi i wysuszyć je; uszczelnić magazyn i całe pomieszczenie opryskać jednym z zalecanych preparatów.
Kiedy już ziarno znajdzie się w magazynie powinniśmy postępować z nim w następujący sposób:
- nie umieszczać ziarna lub produktów (np. pasz) porażonych w pobliżu zdrowych,
- systematycznie kontrolować magazyn, a w razie pojawienia się szkodników natychmiast je zniszczyć,
- usuwać i niszczyć odpady po czyszczeniu ziarna,
- utrzymywać pomieszczenia i produkty w stanie suchym (najlepiej poniżej 13% wilgotności) i w możliwie niskiej temperaturze,
- Magazyny zasypywać wyłącznie ziarnem oczyszczonym i suchym.
W chlewni, oborze i na użytkach zielonych
To ostatnia pora na naprawę zniszczonych dachów, ubytków i ocieplenie budynków. W październiku przechodzimy powoli na żywienie bydła paszami zimowymi, wypasając resztki zielonek. Tu także musimy pamiętać o dezynfekcji i higieny pracy.
Zadbajmy o sprzęt w gospodarstwie
Przygotowują się do zimy ważne jest, aby zadbać także o wszelkiego rodzaju maszyny używane w gospodarstwie. Na przełomie października i listopada powinny zostać zakończone wszystkie niezbędne prace, mające na celu magazynowanie zbiorów. Maszyny i sprzęt rolniczy należy wyczyścić, dokonać przeglądu i zabezpieczyć przed zimą. Chociaż w ostatnich latach nie mamy z nią do czynienia to stare przysłowie powiada -“Gdy październik ciepło trzyma, zwykle mroźna bywa zima”.
Maria Chmal
źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza