piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Nowości w asortymencie Sokołowa

spot_img

Wychodząc naprzeciw najnowszym trendom konsumenckim, Sokołów wprowadza do sprzedaży mięso wieprzowe oraz wędliny z surowca z chowu bez antybiotyków. To wysokiej jakości wyroby, o doskonałym smaku i szerokich możliwościach kulinarnego wykorzystania. Wędliny z surowca z chowu bez antybiotyków są oferowane pod marką Sokołowska Spiżarnia. W linii tej dostępny jest szeroki wybór produktów: Kiełbasa wiejska, Salceson, Szynka tradycyjnie wędzona, Schab tradycyjnie wędzony, Pasztet wieprzowy, Szynka dojrzewająca, Schab dojrzewający oraz Parówki.

Produkcja odpowiedzialna społecznie

Do wysokich oczekiwań pod względem jakości, smaku czy walorów odżywczych, dołączyło również pochodzenie surowca oraz przestrzeganie najwyższych standardów na każdym etapie produkcji. Coraz więcej osób zwraca również uwagę na to, czy produkcja odbywa się z poszanowaniem dla środowiska naturalnego. – Nieustannie pracujemy nad rozwojem naszego asortymentu, tak, by jak najlepiej odpowiadał aktualnym oczekiwaniom klientów – podkreśla Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – Nasze najnowsze propozycje – mięso i wędliny z surowca z chowu bez antybiotyków – to spełnienie oczekiwań nawet najbardziej wymagających konsumentów. Sokołów, jako jeden z liderów branży mięsnej, ma możliwość zaoferować wyroby najwyższej klasy. Surowiec pochodzi od naszych sprawdzonych dostawców, z którymi współpracujemy od wielu lat w ramach programu „Razem w przyszłość”. Mamy pełną kontrolę nad całym procesem produkcji, od gospodarstwa do stołu, który przebiega pod ścisłym nadzorem – dzięki temu konsument ma pewność zarówno pochodzenia, jak i doskonałych walorów mięsa oraz wędlin. Ograniczenie wpływu produkcji na środowisko jest jednym z naszych priorytetów. Żaden z sokołowskich zakładów nie wykorzystuje węgla do produkcji energii, ponadto stale ulepszamy infrastrukturę, przeprowadzając termomodernizacje budynków i instalacji energetycznych. W minionym roku, wprowadziliśmy w naszych zakładach kolejne rozwiązania technologiczne, które podnoszą efektywność energetyczną przy ograniczeniu zużycia wody i pozwalają na wymierny odzysk ciepła. Dbamy też o to, by naszymi partnerami były podmioty, które prowadzą działalność biznesową zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Bez antybiotyków, z polskich gospodarstw

Surowiec, do produkcji wyrobów z chowu bez antybiotyków, pochodzi wyłącznie z gospodarstw położonych w Polsce. Są to najlepsi, wiarygodni hodowcy, z którymi Sokołów współpracuje od lat, w ramach programu „Razem w przyszłość”. Ściśle przestrzegają reguł dotyczących dobrostanu zwierząt. W tych gospodarstwach, zwierzęta (po osiągnięciu wagi 25 kg), nie otrzymują antybiotyków pod żadną postacią. 

W asortymencie „chów bez antybiotyków” jest dostępne mięso świeże oraz szeroki wybór wędlin Sokołowska Spiżarnia. W linii znaleźć można następujące produkty:

  • Kiełbasa wiejska Sokołowska Spiżarnia – tradycyjna kiełbasa cienka, niezwykle krucha i soczysta. Wyróżnia ją wysoka mięsność – 100 g produktu wytworzono ze 110 g mięsa wieprzowego. Nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu, dodanych fosforanów, jest także bogata w białko. Kiełbasa ma typowo wiejski smak, podkreślony dodatkiem naturalnych przypraw i wędzeniem w tradycyjnej wędzarni. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, podana na desce wędlin, a także w wersji na ciepło. Cena: ok. 35 zł/kg
  • Salceson Sokołowska Spiżarnia – smakowity wyrób podrobowy z bogatym wsadem mięsnym, w pysznej galaretce z bulionu wieprzowego. Został wyprodukowany bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu, fosforanów. Zawiera wyłącznie naturalne przyprawy. Salceson charakteryzuje wyraźna, mięsna struktura na przekroju.  Polecany jest do kanapek, doskonale prezentuje się na półmisku np. na szwedzkim stole. Cena: ok. 35 zł/kg
  • Szynka tradycyjnie wędzona Sokołowska Spiżarnia – uwędzona w tradycyjnej wędzarni szynka, bez dodatku glutaminianu sodu i fosforanów. Ma wysoką zawartość białka. Naturalny smak zawdzięcza wysokiej jakości użytego surowca (100 g produktu wytworzono ze 106 g szynki wieprzowej) oraz dodatkowi wyłącznie naturalnych przypraw. Doskonale sprawdza się do kanapek, jako wędlina śniadaniowa pokrojona w cienkie plastry. Cena: ok. 49 zł/kg
  • Schab tradycyjnie wędzony Sokołowska Spiżarnia – wyjątkowo delikatny i soczysty, wędzony w tradycyjnej wędzarni. Nie zawiera dodatku glutaminianu sodu ani fosforanów. Wyróżnia go wysoka zawartość białka i wysoka mięsność (100 g produktu wytworzono ze 106 g schabu wieprzowego). Schab wędzony to produkt inspirowany naturą o czystym smaku mięsa, podkreślonym dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw. Można go używać do kanapek oraz wielu innych przekąsek. Cena: ok. 49 zł/kg
  • Pasztet wieprzowy Sokołowska Spiżarnia – znakomity pasztet wieprzowy, pieczony w tradycyjny sposób i przygotowany z najlepszej jakości mięs i podrobów. To wyrób o wysokiej mięsności (82%). Recepturę oparto na niezwykle starannym doborze składników mięsnych oraz specjalnej mieszanki naturalnych przypraw i warzyw. Nie zawiera dodanych konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. Pasztet doskonale sprawdzi się jako smaczna, tradycyjna przekąska na zimno, natomiast pokrojony w cieńsze plastry jest idealny na kanapki. Cena: ok. 30 zł/kg
  • Szynka dojrzewająca Sokołowska Spiżarnia – staranny proces wędzenia tego surowego i dojrzewającego produktu zapewnia mu wyjątkowe walory smakowe. Posiada charakterystyczną warstwę tłuszczu, który jest doskonałym nośnikiem smaku. Wykorzystanie 130 g mięsa na wyprodukowanie każdych 100 g produktu, odpowiada za jej unikalną kruchość. W składzie nie ma fosforanów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Cena: ok. 50 zł/kg
  • Schab dojrzewający Sokołowska Spiżarnia – unikalny proces peklowania i dojrzewania przez minimum kilkanaście dni, zapewnia mu wyśmienity smak, oczekiwaną kruchość i intensywny aromat. Dopełnieniem kompozycji smakowej jest szlachetna mieszanka przypraw. Schab wyróżnia ponadto delikatna struktura. Ma wysoką mięsność, nie zawiera fosforanów, wzmacniaczy smaku ani sztucznych barwników. Cena: ok. 49 zł/kg
  • Parówki Sokołowska Spiżarnia – wysokiej jakości parówki, które zawierają aż 94% mięsa. To produkt o dobrym składzie – bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. Mają delikatny smak i odpowiednio sprężystą strukturę. Doskonale smakują na ciepło, podgrzane w wodzie lub podsmażone na patelni. Cena: ok. 7,5 zł/op. 250 g

Świeże mięso z chowu bez antybiotyków dostępne jest w wybranych sklepach Sokołów i Gzella (https://sokolow.pl/produkty/wieprzowina/bez-antybiotykow), natomiast wędliny z surowca z chowu bez antybiotyków Sokołowska Spiżarnia są dostępne we wszystkich sklepach sieci Sokołów i Gzella (https://sokolow.pl/nasze-sklepy).

Źródło: informacja prasowa Sokołów

spot_imgspot_img
Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x