Co znajdziesz w artykule?
Po ostatniej korekcie w górę o 1,7 mln ton (-1,9 mln ton w lutym), produkcja globalna kukurydzy szacowana jest przez Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) na 1,214 mld ton, czyli o 1,4% poniżej sezonu 2023/24. Warto zauważyć, że jednocześnie Amerykanie obniżyli w marcu szacunki globalnych zapasów kukurydzy w starym sezonie (2023/24) o 1,9 mln ton do 314,0 mln ton. Oznacza to niższe o 1,9 mln ton zapasy początkowe w obecnym sezonie.
USDA pozostawił na niezmienionym poziomie oczekiwaną produkcję w Argentynie i Brazylii
Największymi producentami kukurydzy na świecie, obok USA, jest Brazylia i Argentyna. W ich przypadku prognoza pozostała odpowiednio na 126 i 50 mln ton, w porównaniu do 119 i 51 mln ton w sezonie 2023/24.
Światowe zużycie kukurydzy wrośnie do rekordowego poziomu i przewyższy zbiory
Globalna konsumpcja kukurydzy w sezonie 2024/25 została podniesiona w marcu o 1,2 mln ton do rekordowego poziomu 1,239 mld ton. W skali roku konsumpcja kukurydzy powinna wzrosnąć o 1,7% i przewyższy o 25,0 mln ton ton produkcję.
USDA oczekuje znacznego spadku globalnych zapasów kukurydzy na koniec obecnego sezonu
Po ostatniej korekcie w dół (-1,4 mln ton) zapasy końcowe kukurydzy w sezonie 2024/25 prognozowane są na poziomie 288,9 mln ton. Po spadku o 8,0% w skali roku zapasy będą najniższe od sezonu 2014/15.
Źródło: USDA