piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Rynek wieprzowiny. Wielkanocne wyhamowanie cen

spot_img

Za tendencją spadkową odpowiada zbliżający się okres świąteczny. 30 marca na małej giełdzie tuczników w Niemczech cena uległa nieznacznej podwyżce bo zaledwie 0,01 eurocent. W kraju natomiast tuczniki potaniały o kilkanaście groszy. Branża trzody chlewnej pokłada nadzieję w odmrożeniu gospodarki po 9 kwietnia. W przypadku przedłużenia aktualnych obostrzeń wiele hodowców może mieć powtórkę z rozrywki drastycznie niskich cen.

Polska

Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 14-21.03.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 5,36 zł/kg, wobec 5,43 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 14,7% droższy niż przed miesiącem, ale o 14,2% tańszy niż przed rokiem. W rozpatrywanym tygodniucena sprzedaży półtusz wieprzowych uległa zmianie i wynosiła 8,12 zł/kg, o 0,8% mniej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 11,3% niższa niż przed rokiem. 

UE

W dniach  21-28.03.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 155,97 EUR/100 kg (+0,4 %) masy poubojowej schłodzonej.

Największy tygodniowy wzrost odnotowano na Cyprze 171,74 EUR (+5%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 151,94 EUR/100 kg względem 154,70 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 4 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy:  

źródło: Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rafał Zareba
3 lat temu

Czy bedzib następny nabór o pomoc Covid 19 dla producentów trzody chlewnej.

Rafał Zareba
3 lat temu

Cykl zamknięty inaczej nie widzę zielonego światła.

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

2
0
Would love your thoughts, please comment.x