sobota, 20 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Jak poprawić jakość gleby?

spot_img

Całe rolnictwo zaczyna się od prostego, acz ważnego słowa – gleba. Jest ona jednym z zasobów naturalnych oraz głównym elementem tworzącym podstawę dla produkcji rolnej. Dzisiaj jej sytuacja w całej Polsce nie należy do najkorzystniejszych. Nasza rodzima gleba cierpi na niedobór kwasów humusowych. Co za tym idzie – stanowi to brak odpowiedniej ilości próchnicy w glebie. Dlaczego aktualny jej stan jest taki a nie inny? Jaka jest metoda na poprawę parametrów jakościowych gleby? O tym poniżej.

Definicja i istota gleby

Z definicji gleba to rola, ziemia uprawna. Można się pokusić o określenie jej centrum życia, gdyż górna warstwa gleby stanowi środowisko rozwoju systemu korzeniowego każdej rośliny. Ludzkość jest od niej zależna, a jej stan poniekąd jest zależny od ludzkości.

Historia procesu glebotwórczego sięga milinów lat. Należy wspomnieć tu, że gleba na całej kuli ziemskiej ulegała nieustannym przemianom. W zależności od zmian klimatologicznych, a także gatunków występujących na ziemi, modyfikowała swój skład. Czynników przyczyniających się do jej transformacji jest wiele. Wśród nich znajduje się rozkładanie się związków a także materii zarówno organicznej jak i nieorganicznej. Być może zabrzmi to pompatycznie, ale nigdzie indziej, lecz właśnie w glebie życie zatacza krąg. Pochłania ona m.in. resztki roślin, martwe organizmy, grzyby czy bakterie. Można zatem jasno powiedzieć, że wszystkie wymienione w poprzednim zdaniu elementy składają się na humus.

Krótko o historii związku gleby z kwasami humusowymi

Już w starożytności ludzie wiedzieli jak istotne są składniki wzbogacające glebę.
Dzięki cyklicznym wylewom Nilu pod uprawy Egipcjan, gleba była regularnie wzbogacana przez swoisty namuł, który sprawiał, że ziemia stawała się najprościej rzecz ujmując żyzna, czyli zdatna do uprawy roli. Namuł, o którym mowa był początkiem historii humusu, jaki znamy dziś w rolnictwie i ogrodnictwie, bowiem to od niego pochodzi nazwa komponentu gleby wpływającego na jej jakość. Składnik ten został nazwany humusem. Czym zatem jest tenże humus? Jest to próchnica, którą budują: kwasy humusowe, kwasy fulwowe oraz kwasy huminowe.

Za co odpowiedzialne są kwasy humusowe?

Jedną z ważniejszych funkcji kwasów humusowych jest zatrzymywanie wody w glebie – wilgotność gleby stanowi o jakości plonów. Oczywiście, nie jest to jedyne ich zadanie. Odpowiadają również za częstotliwość wymiany kationów m.in. cynku, niklu, kobaltu, żelaza czy glinu w górnych partiach gleby. Wszystkie kwasy składające się na humus (w tym kwasy humusowe) stoją na straży odpowiedniej zawartości próchnicy w glebie, która jest czynnikiem stymulującym wzrost roślin.

Fakty o stanie polskiej gleby

Badania pokazują, że zawartość próchnicy w glebach na terenie Polski nie jest wysoka. W zależności od rodzaju gleby, w jej wierzchnich warstwach zawartość próchnicy waha się od 0,35% do 3,5%. Z kolei średnia zawartość humusu w glebach nie przekracza 1,5%. Jest to stanowczo za mało. Nie jest też tajemnicą, że uwzględniając ilość humusu w glebie, Polska plasuje się na ostatnim miejscu w całej UE. Jak do tego doszło? Jaka jest metoda na poprawę jakości gleby?

W ciągu ostatnich lat ilość humusu w naszych rodzimych glebach uległa znacznemu pomniejszeniu. Czynnikami na to wpływającymi są m.in. znaczny wzrost liczby ludności, czy komercjalizacja segmentu gospodarki zajmującego się żywnością. Rynek zawłaszczyły sieci sklepów wielkopowierzchniowych oraz dyskontów, co poskutkowało zmniejszeniem liczby hodowli zwierząt w mniejszych gospodarstwach. To z kolei spowodowało brak dostępu do naturalnych nawozów (tzw. obornika), które jeszcze niedawno użyźniały polskie gleby.

Kwasy humusowe wykorzystywane dzisiaj

Zatem jak wzmocnić glebę? Jak sprawić, aby była zdrowsza i wydawała lepsze jakościowo plony? Jeszcze niedawno stanowiło to wyzwanie dla rolnictwa (nie tylko na terenie Polski). Naprzeciw oczekiwaniom gospodarstw rolnych wyszły produkty, których celem jest stymulacja wzrostu roślin oraz poprawa jakości środowiska, w którym żyją (gleby). Jednym z takich produktów jest FLORAHUMUS, wytwarzany na bazie węgla brunatnego. Dzięki jego naturalnemu składowi FLORAHUMUS zapewnia roślinom bezpieczeństwo, wzmacnia system korzeniowy, wzbogaca glebę w kationy, wpływa na lepsze magazynowanie wody, przyczyniając się przy tym do zwiększenia ilości i jakości plonów.

Do korzyści płynących z użytkowania FLORAHUMUS zaliczyć można oszczędność czasu, a także budżetu. Preparat jest bardzo wydajny – na 3,33h należy wykorzystać tylko 1 litr produktu. Wartością dodaną FLORAHUMUS jest fakt, że posiada on pozytywną opinię, wydaną przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.

Wybierając środek użyźniający glebę, nie można zapominać o jakości dostępnych na rynku produktów. Mając na uwadze dobrą kondycję naszych roślin nie należy oszczędzać.

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x