Co znajdziesz w artykule?
Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny koszyka towarów żywnościowych wzrósł w lipcu o 1,3% w stosunku do czerwca i był to drugi wzrostowy miesiąc w tym roku. Według analityków FAO ceny olejów roślinnych, ale też pszenicy wzrosły w obawie o podaż po wycofaniu się Rosji z umowy zbożowej. Mimo ostatniego odbicia, światowe ceny żywności są o blisko 1/4 niższe od szczytu osiągniętego w marcu 2022 roku i o 12% poniżej poziomu z lipca 2022 roku.
Lipcowy, lekki wzrost wskaźnika w ujęciu miesięcznym spowodowany był głównie kilkunastoprocentowym odbiciem cen olejów roślinnych tylko częściowo złagodzonym znacznym spadkiem cen cukru. Wskaźniki cen pozostałych grup towarów żywnościowych (zboża, nabiał, mięso) zmieniły się w lipcu w niewielkim zakresie.
Indeks cen żywności FAO
Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 129,8 punktów w lipcu, co oznacza wzrost o 12,1 procent w porównaniu z czerwcem, co oznacza pierwszy wzrost po siedmiu miesiącach kolejnych spadków. Ten wyraźny wzrost w lipcu był spowodowany wyższymi światowymi notowaniami olejów słonecznikowego, palmowego, sojowego i rzepakowego. Międzynarodowe ceny oleju słonecznikowego wzrosły o ponad 15 procent miesiąc do miesiąca, głównie dzięki ponownej niepewności związanej z dostawami eksportowymi z regionu Morza Czarnego po decyzji podjętej przez Federację Rosyjską o zakończeniu wdrażania Inicjatywy Zbożowej Morza Czarnego.
W międzyczasie światowe ceny oleju palmowego również wyraźnie wzrosły, odzwierciedlając perspektywy ograniczonego wzrostu produkcji w wiodących krajach produkujących. Jeśli chodzi o oleje sojowy i rzepakowy, ceny międzynarodowe wzrosły w związku z utrzymującymi się obawami dotyczącymi perspektyw produkcji odpowiednio soi w Stanach Zjednoczonych i rzepaku w Kanadzie. Rosnące światowe notowania ropy naftowej również wspierały ceny olejów roślinnych.
Indeks cen zbóż FAO wyniósł w lipcu średnio 125,9 punktu, co oznacza spadek o 0,5 procent w porównaniu z czerwcem i 14,5 procent poniżej wartości sprzed roku. Niewielki spadek w tym miesiącu wynika ze spadku międzynarodowych cen zbóż gruboziarnistych, które spadły o 4,8 procent od czerwca.
Zwiększone sezonowe dostawy
Międzynarodowe ceny kukurydzy kontynuowały trend spadkowy ze względu na zwiększone sezonowe dostawy z trwających zbiorów w Argentynie i Brazylii oraz potencjalnie wyższą niż początkowo przewidywano produkcję w Stanach Zjednoczonych Ameryki, gdzie warunki nieznacznie się poprawiły, a powierzchnia zasiewów została skorygowana w górę. Wśród innych zbóż gruboziarnistych światowe ceny sorgo spadły równolegle z cenami kukurydzy, podczas gdy światowe ceny jęczmienia były prawie stabilne, na co wpływ miały efekty uboczne z rynków pszenicy.
Natomiast międzynarodowe ceny pszenicy wzrosły o 1,6 proc. odnotowując swój pierwszy miesięczny wzrost od dziewięciu miesięcy, spowodowany głównie niepewnością co do ukraińskiego eksportu w następstwie decyzji podjętej przez Federację Rosyjską o zakończeniu realizacji Inicjatywy Zbożowej Morza Czarnego i wynikającymi z tego zniszczeniami w ukraińskiej infrastrukturze portowej zarówno na Morzu Czarnym jak i na Dunaju. Utrzymująca się sucha pogoda w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych również zwiększyła presję na ceny.
Ceny ryżu wzrosły w lipcu o 2,8 procent, osiągając najwyższy poziom od września 2011 r., napędzany głównie wzrostem cen w segmencie rynku Indica. Na tym rynku wprowadzony przez Indie 20 lipca zakaz eksportu nieparzonej odmiany Indica sprzyjał oczekiwaniom większej sprzedaży z innych źródeł, wzmacniając presję na wzrost cen już wywieraną przez sezonowo ograniczone dostawy i zakupy w Azji.
Indeks cen produktów mlecznych FAO w lipcu wyniósł średnio 116,3 punktu, co oznacza spadek o 0,4 procent w porównaniu z czerwcem, co oznacza siódmy z rzędu miesięczny spadek i poziom o 20,6 procent poniżej wartości z tego samego miesiąca ubiegłego roku. Spadek w lipcu był spowodowany niższymi notowaniami odtłuszczonego mleka w proszku i masła, wsparty słabszą aktywnością rynkową w Europie w okresie wakacyjnym oraz zmniejszonym zainteresowaniem popytem importowym w nadchodzących miesiącach w związku z niepewnością rynku co do przyszłych kierunków cen.
Natomiast ceny pełnego mleka w proszku nieznacznie wzrosły, głównie pod wpływem wahań kursów walut, pomimo stałego postępu produkcji w Nowej Zelandii, zgodnego z sezonowymi trendami. Po pięciu miesiącach gwałtownych spadków światowe ceny sera nieznacznie wzrosły.
Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 117,8 punktu w lipcu, co oznacza spadek o 0,3 procent w porównaniu z czerwcem i 5,1 procent w stosunku do analogicznego miesiąca rok temu. Międzynarodowe ceny mięsa wołowego spadły, odzwierciedlając wyższą dostępność eksportową w Oceanii, co zbiegło się ze stłumionym popytem importowym na rynkach azjatyckich w związku z wyższymi zapasami i powolną sprzedażą wewnętrzną. Ceny mięsa drobiowego również nieznacznie spadły ze względu na zwiększone dostawy od wiodących eksporterów, pomimo utrzymujących się skutków epidemii ptasiej grypy w głównych regionach produkcyjnych.
Tymczasem spadki cen mięsa owczego trwały trzeci miesiąc z rzędu, odzwierciedlając wysoką dostępność dostaw w Oceanii i niższy popyt ze strony wiodących importerów, w tym Chin i Europy Zachodniej. Natomiast utrzymujące się ograniczone dostawy z Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych Ameryki,
Indeks cen cukru FAO wynosił w lipcu średnio 146,3 punktu, co oznacza spadek o 3,9 procent w porównaniu z czerwcem, co oznacza drugi z rzędu miesięczny spadek, ale wartość indeksu pozostaje 29,6 procent powyżej poziomu z tego samego miesiąca ubiegłego roku. Dobry postęp w zbiorach trzciny cukrowej w Brazylii w sezonie 2023/24 oraz lepsze opady deszczu sprzyjające warunkom wilgotności gleby na większości obszarów upraw w Indiach wpłynęły na światowe ceny cukru w lipcu. Dodatkową presję na spadek cen wywierał słaby popyt importowy z Indonezji i Chin, największych światowych importerów cukru. Jednak utrzymujące się obawy dotyczące potencjalnego wpływu zjawiska El Nino na zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2023/24, zwłaszcza w Tajlandii, wraz z wyższymi międzynarodowymi cenami ropy naftowej, ograniczały spadki światowych cen cukru.
Notowania subindeksów FAO
Źródło: FAO