piątek, 19 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Zrównoważone rolnictwo według Bayer

spot_img

1 października 2020 odbyła się konferencja firmy Bayer, podczas której zaprezentowano pierwsze gospodarstwo uczestniczące w platformie Bayer ForwardFarming. Jak podkreślano podczas konferencji rolnictwo zrównoważone ma przyszłość, szczególnie ze względu na zmiany, jakie zachodzą w klimacie. Jak powiedział Antoine Bernet, szef działu Crop Science w Bayer dla Polski, Krajów Bałtyckich, Czech i Słowacji – Wyzwania globalne, takie jak zmieniający się klimat i wzrastająca populacja, niosą dla rolnictwa nowe cele. Stajemy przed koniecznością zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości żywności dla zwiększającej się liczby ludności, przy jednoczesnym zachowaniu terenów uprawnych, różnorodności biologicznej i zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba. – Zaznacza również, że odpowiedzią jest rolnictwo zrównoważone,  które powinno być rozumiane jako działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, przy zachowaniu opłacalności działalności rolniczej i zapewnieniu społecznej akceptacji. Zarazem zrównoważony rozwój jest centralnym elementem strategii firmy Bayer.– dodaje.

Bayer ForwardFarming jest międzynarodową platformą popularyzacji zrównoważonych praktyk w gospodarstwach rolnych, a także dialogu i dzielenia się wiedzą. W ramach tej inicjatywy Bayer nawiązał współpracę z 16 gospodarstwami rolnymi z 12 krajów w Europie, Ameryce Północnej i Ameryce Łacińskiej.  Co warto podkreślić gospodarstwo z Polski jest pierwszym w regionie Europy Środkowo- Wschodniej.

Dzięki Bayer ForwardFarming możliwe jest praktyczne zapoznanie się z wdrażaniem koncepcji zrównoważonego rolnictwa. Uczestniczące w projekcie gospodarstwa stosują najnowsze technologie i najlepsze praktyki, co pozwala na zmniejszenie ograniczyć wpływ na środowisko. Gospodarstwa korzystają z merytorycznego doradztwa specjalistów Bayer, a także współpracują z ośrodkami naukowymi w celu wdrażania rozwiązań rolnictwa zrównoważonego, w tym precyzyjnego. Co ważne  każde z nich pozostaje suwerenne co do decyzji związanych z rodzajem uprawy oraz wyborem producentów nasion, odmian, środków ochronnych itp. Łączy je zobowiązanie do promowania rolnictwa zrównoważonego i przyjmowania wizyt studyjnych gości w celach edukacyjnych.

Pierwsze gospodarstwo Bayer ForwardFarming w Polsce

Pierwsze w Polsce gospodarstwo w sieci Bayer ForwardFarming znajduje się niecałe 10 km od geodezyjnego środka Polski – we wsi Kaszewy (powiat kutnowski, woj. łódzkie). Krzysztof Nykiel, wraz z synem Maciejem, prowadzą tu ponad 90-hektarowe gospodarstwo. W gospodarstwie dominują gleby piaszczysto-gliniastych glebach, a uprawiane są buraki cukrowe, pszenica ozima i kukurydza.

Krzysztof Nykiel, gospodarz w piątym pokoleniu, podziela przekonanie, że zrównoważony rozwój ekonomiczny przy jednoczesnym poszanowniu środowiska jest nierozerwalnie związany z nowoczesnym rolnictwem.

Czym w praktyce jest dla mnie zrównoważone rolnictwo? To przede wszystkim dbałość o glebę, bo od niej wszystko się zaczyna. Musimy się troszczyć o zawartość próchnicymyśląc o kolejnych pokoleniach, które będą produkowały żywność – tłumaczy Krzysztof Nykiel – Możemy optymalizować użycie środków ochrony roślin, korzystając również z preparatów biologicznych. Opłaca się dbać o owady pożyteczne, w tym zapylacze. Warto być otwartym na nowinki – również technologiczne, i korzystać z narzędzi rolnictwa cyfrowego, żeby działać precyzyjnie. Bardzo ważnym argumentem jest ten ekonomiczny: rolnictwo zrównoważone zabezpiecza zysk, i to długofalowo.

Jakie rozwiązania zastosowano?

W prezentowanym gospodarstwie zastosowano szereg rozwiązań wpisujących się w zrównoważone rolnictwo. Są to takie praktyki, jak: szczególna dbałość o kondycję gleby, np. zwiększenie zawartości próchnicy, optymalizacja ochrony roślin, korzystanie z narzędzi wspomagania decyzji i z rozwiązań rolnictwa cyfrowego, stosowanie nowoczesnych odmian roślin uprawnych o unikatowych cechach (takich, jak tolerancja na szkodniki lub suszę), rozwiązania wspierające bioróżnorodność (m.in. na rzecz owadów pożytecznych i dzikich ptaków). W gospodarstwie działa stacja pogodowa oraz system wspomagania decyzji podczas wykonywania zabiegów ochrony. Jak zauważył gospodarz, dzięki temu rozwiązaniu, możliwe było ograniczenie zabiegów na chwościka w uprawie buraka cukrowego do dwóch, przy czym sąsiednie gospodarstwa wykonywały 3 takie zabiegi. W kolejnych latach trwania projektu będą wprowadzane kolejne elementy, do których należą m.in. podnoszenie próchnicy w glebie.

Nowe odmiany kukurydzy

Postęp w hodowli odmian jest również ważnym elementem zrównoważonego rolnictwa. Jak stwierdziła Katarzyna Gallewicz, manager ds. kukurydzy, rynek kukurydzy w Polsce od kilku lat rośnie, szczególnie tyczy to się odmian ziarnowych. Na rynku jest już prawie 500 odmian kukurydzy. Najbardziej popularnym jest segment odmian o FAO, który wynosi ponad 50% całego rynku i obejmuje on zarówno odmiany ziarnowe, jak i kiszonkowe. W ostatnim czasie, ze względu na zmiany pogody oraz postępu w hodowli odmian, obserwuje się trend wzrostowy odmian późnych. Ważnym elementem podczas wyboru odmiany jest również tolerancja na suszę.

Firma Bayer zaprezentowała  3 nowe odmiany kukurydzy, które odpowiadają na potrzeby rolników w zakresie uprawy kukurydzy na słabszych glebach, w warunkach niedostatecznego uwilgotnienia, oczekujących wysokiej tolerancji na choroby czy lepszej organizacji żniw.

W sezonie 2021 dostępne będą następujące odmiany

• DKC3079 (FAO 230) to najwcześniejsza odmiana kukurydzy o ziarnie typu dent w portfolio firmy. Jest ona przeznaczona do uprawy na ziarno na obszarze całego kraju. Wyróżnia się bardzo wysokim plonem oraz niską wilgotnością ziarna w czasie zbioru. Charakteryzuje się bardzo dobrym wigorem początkowym i tolerancją na chłody wiosenne. Posiada mocne i zdrowe łodygi, nie łamie się i nie wylega. Koszulki, okrywające kolby, są krótkie i łatwo się otwierają. Dzięki silnemu efektowi DRY-DOWN bardzo szybko oddaje wodę w końcowej fazie dojrzewania. DKC3079 to efektywna odmiana o wysokim i stabilnym poziomie plonowania, również na glebach słabszych.

• DKC3609 (FAO 250-260) jest przeznaczona do uprawy na ziarno. W swojej grupie wczesności wyróżnia się bardzo wysokim potencjałem plonowania oraz bardzo dobrą tolerancją na chłody wiosenne. Wytwarza średniowysokie rośliny z nisko zawieszonymi kolbami oraz ziarno typu dent o wysokiej masie tysiąca ziaren. Odmiana przeznaczona jest do uprawy na glebach średnich i dobrych. Oprócz wysokiej wydajności, atutem odmiany DKC3609 jest także wysoka tolerancja na wyleganie, również w przypadku opóźnionego terminu zbioru.

• DKC3888 (FAO 270) to średniopóźna odmiana mieszańcowa o bardzo wysokim i stabilnym poziomie plonowania na ziarno. Charakteryzuje się bardzo dobrym wigorem początkowym. Posiada średniowysokie rośliny o mocnych łodygach, dobrze rozwiniętym systemie korzeniowym, bardzo dobrej zdrowotności oraz wysokiej tolerancji na wyleganie. Wytwarza kolby typu flex oraz ziarno typu dent. DKC3888 to  odmiana, która dobrze toleruje stresowe warunki uprawowe, takie jak okresowe niedobory wody w glebie i wysokie temperatury (HD- Heat and Drought), dzięki czemu plonuje wysoko i wiernie.

W 2021 Bayer będzie ponadto rozwijać nową odmianę DKC 3697 (FAO 240-250), przeznaczoną do uprawy na jakościową kiszonkę o wysokiej koncentracji energii. Łączy w sobie cechy wysokiej wydajności oraz bardzo dobrych parametrów jakościowych kiszonki (wysoka zawartość skrobi, dobra strawność włókna), co przekłada się na wysoką wydajność mleczną. DKC3697 toleruje okresowe niedobory wody w glebie. Poleca się ją do uprawy na wszystkich typach gleb na obszarze całej Polski.

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x