Ceny w skupie rosną od kilku miesięcy.Według danych Komisji Europejskiej w Polsce cena mleka surowego w skupie wzrosła we wrześniu o 1,9 proc. i wyniosła 31,38 euro/100 kg. W ujęciu wrzesień 2019- wrzesień 2020 kwotowania wzrosły o 3,2 proc. Optymistycznego ducha ochładza dwuprocentowy spadek indeksu na Global Dairy Trade, ostatnim przetargu przetworów mleczarskich. Ujemny indeks może zwiastować problemy związane z recesją i koniec stabilizacji na rynku mleka.
Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym?
Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu października 2020 r. odnotowano wzrost cen większości monitorowanych produktów mlecznych. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 25–01.11.2020 r. masło w blokach znacznie podrożało. Zbywano je przeciętnie po 16,34 zł/kg, o 2,5% drożej niż tydzień wcześniej i o 4% drożej niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 17,42 zł/kg (3,48 zł za 200 gramową kostkę), o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu.
Na drugim tygodniu października cena zbytu OMP wyniosła 9,39 zł/kg wobec 9,37 zł/kg tydzień wcześniej. Za pełne mleko w proszku płacono 11,42 zł/kg, o 1,5% mniej niż w poprzednim notowaniu, i o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. OMP było o 5% tańsze niż przed rokiem a PMP – 5,5%.
Ceny poszczególnych produktów mleczarskich w skupach
Cały czas mamy do czynienia ze stabilną ceną mleka w skupie na poziomie około 1,38 zł/l- 1,41 zł/l w zależności od zakładu skupującego oraz cennika. W tabelach poniżej zostały przedstawione ceny produktów mleczarskich jakie kształtowały się w połowie października.
1.Produkty mleczarskie płynne.
2. Produkty mleczarskie stałe.
3. Sery i twarogi.
Maria Chmal
źródło: Biuletyn „Rynek mleka” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej, kowr.gov.pl, pfhb.pl
zdj:pixabay.com