Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w wyniku renegocjacji wzoru świadectwa zdrowia, służby weterynaryjne Rzeczypospolitej Polskiej i Kostaryki rozszerzyły listę produktów dla których możliwe jest uzyskanie uprawnień eksportowych dla polskich zakładów mleczarskich.
Rozszerzona lista eksportowa
W efekcie nowych uzgodnień, do listy produktów na które Polska posiada tzw. zatwierdzenie eksportowe dopisano: mleko zagęszczone, skondensowane i kajmak (czyli bardzo słodką, gęstą, ciągliwą, twardniejącą z czasem masę powstałą podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem lub gotowania słodzonego skondensowanego mleka – przyp. red.), sery, masło, słodką śmietanę i mleko UHT.
Dodajmy, że przed poszerzeniem listy, Polska była zatwierdzona do wywozu następujących kategorii produktów: mleko w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, serwatka w proszku demineralizowana, śmietanka w proszku, koncentrat białka mleka, koncentrat serwatki, produkty mleczne z dodatkiem tłuszczy roślinnych.
Zainteresowani eksportem
Zakłady zainteresowane eksportem nowych kategorii produktów na rynek kostarykański powinny skontaktować się z właściwymi terytorialnie powiatowymi lekarzami weterynarii, w celu rozpoczęcia procedury uzyskiwania uprawnień.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: MRiRW
Foto: Pixabay