Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w sierpniu wynik 127,4 pkt. Oznacza to wzrost miesięczy indeksu aż o 3,1% i powrót w pobliże 10-letniego szczytu zaliczonego w maju. Tym razem o wzroście indeksu zdecydowały wyższe ceny zbóż, olejów roślinnych, cukru i mięsa. Nadal spadały w sierpniu tylko ceny przetworów mlecznych.
Indeks cen żywności FAO:
Notowania poszczególnych subindeksów FAO:
Indeks cen zbóż FAO był w sierpniu o 3,4% wyższy niż miesiąc wcześniej i 31,1% powyżej sierpnia ubiegłego roku. Mniejsze oczekiwania dotyczące zbiorów w kilku głównych krajach eksportujących spowodowały wzrost światowych cen pszenicy o 8,8% miesiąc do miesiąca, do 41,5 punktu, 43,5% powyżej poziomu sprzed roku. Wśród innych zbóż tendencje cenowe w sierpniu były mieszane. Niższe prognozy dotyczące produkcji jęczmienia, zwłaszcza w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, oraz skutki uboczne rosnących cen pszenicy spowodowały wzrost międzynarodowych wartości jęczmienia o 9,0% do 34,7 punktu (35,6% powyżej poziomu sprzed roku. Natomiast ceny kukurydzy odnotowały spadek o 0,9%. Poprawa perspektyw produkcyjnych w Argentynie, UE i na Ukrainie złagodziła skutki obniżonych prognoz produkcji w Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Tymczasem w sierpniu międzynarodowe ceny ryżu nadal spadały.
Indeks cen olejów roślinnych FAO wzrósł w sierpniu aż o 6,7% z poziomu najniższego od 5 miesięcy w lipcu. Ożywienie odzwierciedlało głównie wyższe ceny oleju palmowego, rzepakowego i słonecznikowego. W sierpniu międzynarodowe notowania oleju palmowego powróciły do ostatnich historycznych maksimów, w dużej mierze poparte przedłużającymi się obawami o słabszą produkcję i mniejsze zapasy w Malezji. W międzyczasie ceny oleju rzepakowego były wspierane silnym popytem w Unii Europejskiej, w perspektywie ograniczenia światowych dostaw. Jeśli chodzi o olej słonecznikowy, międzynarodowe notowania cenowe wyraźnie umocniły się po spadku dwa miesiące z rzędu, głównie pod wpływem ograniczonych możliwości eksportowych w regionie Morza Czarnego przed dotarciem na rynek tegorocznych zbiorów.
Indeks cen mięsa FAO wzrósł w sierpniu nieznacznie w porównaniu z lipcem i był o 22% powyżej sierpnia ubiegłego roku. W sierpniu wzrosły międzynarodowe notowania mięsa owczego i wołowego, czemu sprzyjały przede wszystkim wysokie zakupy, głównie w Chinach, oraz ograniczone dostawy zwierząt rzeźnych w Oceanii. Ceny mięsa drobiowego również wzrosły, odzwierciedlając silny popyt importowy z Azji Wschodniej i Bliskiego Wschodu oraz ograniczony wzrost produkcji w niektórych głównych krajach eksportujących ze względu na wysokie koszty nakładów i niedobór siły roboczej. Z kolei ceny mięsa wieprzowego spadły z powodu dalszego pbniżenia zakupów w Chinach i słabego popytu wewnętrznego w Europie przy nieznacznym wzroście podaży świń gotowych do uboju.
Indeks cen cukru FAO wzrósł w sierpniu aż o 9,6% (5 miesiąc z rzędu) i był najwyższy od lutego 2017 roku. Wzrost międzynarodowych notowań cukru związany był z obawami o szkody spowodowane mrozem w uprawach w Brazylii – największym na świecie eksporterze cukru, przyczyniając się do negatywnego wpływu przedłużających się suchych warunków pogodowych. Większym miesięcznym wzrostom cen zapobiegły jednak spadki cen ropy naftowej i osłabienie reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego. Dobre perspektywy produkcyjne w Indiach i Unii Europejskiej przyczyniły się również do ograniczenia presji wzrostowej na międzynarodowe ceny cukru.
Indeks cen produktów mlecznych spadł w sierpniu o skromne 0,6%. Nadal ceny są o 13,6% powyżej wartości wskaźnika w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. W sierpniu snotowania mleka w proszku spadły, odzwierciedlając utrzymujące się osłabienie światowego popytu importowego na dostawy spot w połączeniu z sezonowo rosnącą dostępnością eksportu w Oceanii w nowym sezonie produkcyjnym. Z kolei notowania cen sera wzrosły, czemu sprzyjał zwiększony popyt wewnętrzny i zawężenie dostaw w Europie, skompensowane nieznacznym spadkiem cen w Oceanii w związku ze wzrostem produkcji. Ceny masła również nieznacznie wzrosły, pod presją wysokiego popytu importowego z Azji Wschodniej na dostawy w najbliższym czasie.
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO