piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Jęczmień browarny – uprawa, nawożenie, odmiany

spot_img

Jęczmień browarny jest stosunkowo łatwy i niewymagający w uprawie. Oszczędne nawożenie oraz mała liczba zabiegów ochrony to ewidentne atuty tego gatunku, szczególnie w dobie szalejących cen nawozów. Wystarczy tylko pamiętać o kilku najważniejszych aspektach uprawowych.

Jęczmień browarny – niewymagający gatunek

Coraz wyższe koszty ochrony i nawożenia powodują, że plantatorzy zaczynają szukać oszczędności. Nie zawsze jednak zmniejszenie nawożenia czy pominięcie zabiegu ochrony roślin w uprawach intensywnych, takich jak np. pszenica czy kukurydza jest wskazane, ponieważ spadek plonowania bywa często niewspółmiernie wysoki względem zaoszczędzonych na agrotechnice pieniędzy. Warto jednak pochylić się nad możliwością zasiania gatunków, które wręcz wymagają skąpego nawożenia, a ich ochrona sprowadza się do minimalnej liczby zabiegów w sezonie. Propozycją na zbliżającą się wiosnę może być siew jęczmienia jarego z przeznaczeniem na cele browarnicze.

Jęczmień browarny – wymagania jakościowe ziarna

Najważniejszym celem w uprawie jęczmienia jarego na cele browarnicze jest otrzymanie ziarna o wysokich parametrach jakościowych. Plon musi być wolny od porażenia przez grzyby z rodzaju Fusarium, a ziarno jęczmienia browarnego powinno spełniać wymogi stawiane przez słodownie – przede wszystkim musi posiadać niską zawartość białka (poniżej 11,5%), wysoką energię kiełkowania, wyrównanie oraz wysoką gęstość zsypową (tzw. masę hektolitra). Dlaczego to tak istotne? W browarnictwie jednym z etapów produkcji piwa jest słodowanie, czyli otrzymywanie słodu. Ziarno o wysokiej zawartości białka pogarsza ekstraktywność słodu, stąd nie jest pożądane przez słodownie, ze względu na obniżanie wydajności całego procesu.

ziarno jeczmienia browarnego
Ziarno jęczmienia browarnego musi spełniać wysokie normy jakościowe.

Oszczędne nawożenie jęczmienia browarnego

Nawożenie azotowe wpływa pozytywnie na wielkość uzyskiwanego plonu, ale nie jest korzystne przy osiągnięciu wskazanych wymagań jakościowych ziarna jęczmieni browarnego, które ma być przeznaczone do produkcji słodu. Jak wiadomo, im wyższe nawożenie azotowe, tym większa zawartość białka w ziarnie. W uprawię jęczmienia browarnego należy zatem znaleźć złoty środek pomiędzy maksymalizacją plonów, a jednocześnie utrzymaniem ziarna na wymaganym poziomie jakościowym. W zależności od przedplonu i zasobności stanowiska nawożenie azotem nie powinno przekraczać 40-70 kg N/ha, dlatego dawkę najlepiej ustalić w oparciu o analizy glebowe. Ze względu na krótki okres wegetacji zbóż jarych często zaleca się rezygnację podziału dawki azotu i aplikację nawozu na 7-14 dni przed siewem nasion.

Jęczmień browarny – fosfor i potas

Zapotrzebowanie na fosfor i potas w uprawie jęczmienia browarnego kształtuje się na poziomie 40-80 kg P2O5/ha, 90-130 kg K2O. W racjonalnej agrotechnice tego gatunku trzeba też uwzględnić magnez i miedź, które zwiększają wykorzystanie azotu (mają wpływ na efektywność nawożenia azotem) i pozwalają na poprawę parametrów jakościowych ziarna – przede wszystkim wyrównanie masy ziarniaków.

Ochrona fungicydowa w uprawie jęczmienia

Najgroźniejszymi patogenami jęczmienia są plamistość siatkowa i rynchosporioza. Ochrona fungicydowa w przypadku jęczmienia browarnego skupia się przede wszystkim na zabezpieczeniu dolnych liści oraz ochronie kłosa przed fuzariozami, celem zapewnienia wysokiej jakości zbieranego ziarna.

Odmiany browarne jęczmienia jarego

W uprawie jęczmienia browarnego najistotniejsza jest jednak właściwa odmiana. Przed podjęciem  decyzji o wyborze konkretnej odmiany warto zorientować się jakie odmiany zalecane są przez poszczególne słodownie. Wiele parametrów jakościowych, takich jak chociażby zawartość białka to cechy silnie odmianowe, dlatego niewłaściwa decyzja może zniwelować plany na sprzedaż plonów z przeznaczeniem do produkcji piwa. Ważną cechą użytkową odmian jęczmienia jest również odporność na wylegania, gdyż jest to gatunek narażony na to zjawisko.

Jęczmień browarny – szerokie możliwości zbytu

Nie można zapominać, że przy zastosowaniu odpowiedniej agrotechniki odmiany przeznaczone do browarnictwa z powodzeniem można uprawiać również na cele pastewne i konsumpcyjne. Dlatego decydując się na odmiany browarne mamy szerokie okienko możliwości zbytu – przy niekorzystnym przebiegu wegetacji i nie spełnieniu wymagań słodowni, zawsze możliwa jest sprzedaż jęczmienia do produkcji np. kasz, płatków, czy z przeznaczeniem na paszę.

Jęczmień browarniany – najlepsze odmiany

Szukając najlepszej odmiany browarnej warto kierować się doświadczeniem firm hodowlanych w hodowli tego gatunku. Firma RAGT z ponad 30% udziałem w rynku w segmencie odmian browarnych jest liderem hodowlanym jęczmienia jarego z przeznaczeniem na browar. RAGT ma na swoim koncie cenione wśród plantatorów odmiany browarne, m.in. RGT Planet – absolutny lider pod względem powierzchni zasiewów, nie tylko w Polsce! Odmiana ceniona jest w 30 krajach na całym świecie: m. in. w Niemczech, Francji, Węgrach, ale również Australii, Brazylii czy Kazachstanie. Wśród nowości jęczmienia browarnego znajdziemy również inne odmiany, ale te sprawdzone dają komfort i bezpieczeństwo uzyskiwania dobrych parametrów.

Jęczmień browarny – odmiana RGT Planet

O sukces w segmencie odmian browarnych zapytaliśmy Mateusza Hachułę, Menadżera Roślin Zbożowych firmy RAGT:

Mateusz Hachuła, Menadżer Roślin Zbożowych firmy RAGT

– Naszą odmianę RGT Planet uprawiają rolnicy na całym świecie. Odmiany takie jak RGT Planet są bardzo dobrze oceniane przez rolników, co sprawia, że są uprawiane chętnie pod wieloma szerokościami geograficznymi. Ma na to wpływ wysoka pewność uzyskania dobrych plonów połączonych z wysoką jakością, jaką gwarantuje odmiana RGT Planet. Szeroka rekomendacja przemysłu sprawia, że odmiana znajduje się w kontraktacji najlepszych słodowni, bez zróżnicowania na ich wielkość. Rolnikom, którzy chcieliby uprawiać jęczmień na cele browarne bez zawierania już dzisiaj kontraktu polecam odmianę, która będzie kupowana przez wszystkie słodownie, co znacznie ułatwi zbyt.

spot_imgspot_img
Bernadetta Ryńska
Bernadetta Ryńska
Rolnik z pasji i wykształcenia, doświadczenie czerpie prowadząc rodzinne gospodarstwo. Zainteresowania: hodowla roślin, nasiennictwo, innowacje w rolnictwie.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x