W ciągu minionego tygodnia ceny w skupach nie ulegały większym zmianom. Różnicy uległ jedynie eksport zwierząt na skutek zwiększonych obostrzeń spowodowanych pandemią COVID-19.
Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym?
W dniach 5.10 – 11.10.2020 r. podobnie jak tydzień wcześniej, ukształtowała się na poziomie 6,33 zł/kg,. Jednocześnie był to poziom cen o 1% wyższy niż przed miesiącem i o 6% wyższy niższy przed rokiem.
Na przełomie września i października br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 13,13 zł/kg wobec 13,16 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o 1% wyższa niż przed miesiącem i o 6% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r
Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne wyraźnie podrożały. W skali tygodnia wzrost cen wyniósł 11,6%. Kilogram wagi żywej kosztował 6,67 względem 5,98 złz zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 0,8% w stosunku do minionego miesiąca ale 5,3% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne podrożały o 0,5% i wyceniane były na 6,95 zł. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 8,2%.
Najstarsze byki <24 msc utrzymały poziom cen sprzed tygodnia . W skupie za w.ż otrzymać było można 6,91 zł, o 1 gr więcej niż w minionym raporcie
Cena krów po dobrej passie zarejestrowała spadek cen. W skupie za kilogram wagi żywej zyskać było można 5,07 zł/kg, o 3 gr mniej niż w ostatnim raporcie.
Jałówki również potaniały. W ich przypadku tempo spadku w skali tygodnia wyniosło 0,3%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,66 zł o 2 gr mniej.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,38-13,03 zł/kg, jałówek: 12,86 zł/kg a krów: 10,41 zł/kg.
Jeżeli chodzi o rynek unijny to ceny ulegają niewielkim zmianom. W dniach 5-11.10.2020 r. za bydło rzeźne klasy R3 średnio w UE płacono 352,26 EUR/100 kg. Cena tego żywca w Polsce wyrażona w walucie unijnej wniosła 304,15 EUR/100 kg.
CENA ZAKUPU* | Średnia masa tuszy ciepłej | Liczba sztuk Zmiana tyg. [%] | Struktura skupu | |||||||
Kategoria bydła | wg w.ż.* [zł/kg] | dla mpc** [zł/tonę] | dla mps** [zł/tonę] | Zmiana ceny [%] | [kg] | Zmiana tyg. | [%] | |||
11.10.2020 | 11.10.2020 | 11.10.2020 | tyg. | miesięczna | roczna | 11.10.2020 | [%] | 11.10.2020 | ||
Bydło ogółem | 6,33 | 12 226 | 12 471 | 0,1 | 1,3 | 5,9 | 314,4 | 0,5 | -4,9 | 100,0 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,67 | 12 377 | 12 624 | 11,6 | -0,8 | 5,3 | 258,9 | 32,8 | -10,0 | 0,1 |
byki 12-24 m-ce (A) | 6,95 | 13 031 | 13 291 | 0,5 | 1,2 | 8,2 | 347,5 | 0,8 | -4,9 | 38,0 |
byki > 24 m-cy (B) | 6,91 | 12 962 | 13 221 | 0,1 | 1,1 | 8,5 | 381,1 | -0,6 | -12,8 | 7,1 |
krowy (D) | 5,07 | 10 409 | 10 617 | -0,6 | 1,7 | 4,5 | 280,3 | 1,0 | -6,4 | 32,6 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,66 | 12 857 | 13 114 | -0,3 | 1,1 | 1,3 | 286,9 | 0,6 | 0,6 | 22,1 |
* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)
Maria Chmal
źródło: gov.pl
zdjęcie: Pixabay