Ryszard Kamiński, dotychczasowy Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dniem 30 września br. zakończył swoją pracę na powyższym stanowisku. Jak nas poinformowała Dyrektor Departamentu Informacji i Komunikacji MRiRW Małgorzata Książyk, w związku ze złożoną rezygnacją, na podstawie art. 37 ust. 4 ustawy o Radzie Ministrów, Prezes Rady Ministrów odwołał Ryszarda Kamińskiego ze stanowiska Podsekretarza Stanu w MRiRW. A z dniem 1 października Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi powołał Ryszarda Kamińskiego na stanowisko Dyrektora Kujawsko – Pomorskiego ODR w Minikowie. Natomiast w kwestii obsadzenia stanowiska Podsekretarza Stanu w Ministerstwie nie podjęto jeszcze decyzji.
Dorobek Ryszarda Kamińskiego
Przypomnijmy, że Ryszard Kamiński został Podsekretarzem Stanu w Ministerstwie Rolnictwa w dniu 19 grudnia 2019 r. Natomiast przed objęciem tej funkcji był on już Dyrektorem Kujawsko – Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, a wcześniej Adiunktem w Instytucie Rozwoju Wsi i Rolnictwa – Polskiej Akademii Nauk w Warszawie. Był też Prezesem Zarządu Stowarzyszenia Rozwoju Regionalnego PARTNER i Dyrektorem Fundacji Spółdzielczości Wiejskiej, Regionalnego Ośrodka Usług Spółdzielczych (ROUS) w Bydgoszczy. Ryszard Kamiński jest również cenionym działaczem wielu regionalnych organizacji społecznych. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, o ostatniej decyzji Ryszarda Kamińskiego o rezygnacji z funkcji w MRiRW zdecydowały najprawdopodobniej kwestie zdrowotne.
Ważny vacat w Ministerstwie Rolnictwa
Dodajmy, że osoba na powyższym ministerialnym stanowisku podsekretarza, zgodnie z kompetencjami, odpowiedzialna jest za wyznaczanie zadań i nadzorowanie prac Departamentu Systemów Jakości dotyczących m.in.: rejestracji i ochrony oznaczeń geograficznych, krajowych systemów jakości żywności, jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,normalizacji w rolnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym, rolnictwa ekologicznego. Nadzoruje też działalność Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło i foto: MRiRW