poniedziałek, 25 listopada, 2024
spot_img

Rynek wołowiny. W skupach widnieje stopniowa normalizacja cen

spot_img

Grudzień sprzyja hodowcom bydła i producentom wołowiny. Od 2 tygodni mamy do czynienia z wyższymi cenami. Jeśli zakładane wygasanie pandemii utrzyma się w trendzie to w drugim kwartale 2021 r. można spodziewać się wyższych cen na rynku wołowiny. 

Połowa grudnia w krajowych skupach

W dniach  7–13.12.2020 cena zakupu żywca wołowego uległa zmianie. Skupowano go po 6,45 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Cena bydła była o około 4% wyższa niż miesiąc i rok wcześniej.

Pod koniec listopada br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 13,68 zł/kg wobec 13,65 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ta była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 4% i o 6%.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne zanotowały wzrost. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 7,20 względem 6,93  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 3,9% w stosunku do minionego tygodnia i o 7,7% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne utrzymały się na podobnym poziomie co ostatnio. Wyceniane były na 7,24 zł/kgwzględem 7,20 zł. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 7,1%.

Najstarsze byki <24 msc również utrzymały się na podobnym poziomie co ostatnio. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,24 zł, o 0,3% więcej niż w minionym raporcie

 Cena krów kontynuowała wzrost sprzed tygodnia. W skupie za kilogram wagi żywej zyskać było można 5,02 zł/kg, o 13 gr więcej niż w ostatnim raporcie.

Jałówki w skali tygodnia nie zmieniły ceny. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,73  zł/kg.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,46-13,58 zł/kgjałówek: 12,95 zł/kg a krów: 10,31 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 
 

źródło: gov.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x