Zdaniem analityków kolejne kwartały powinny przynieść ożywienie popytu związanego z możliwym odmrożeniem gospodarki. Skala wzrostu cen uzależniona jest od tempa wygasania pandemii, która prognozowana jest pod koniec kwietnia br. Na ten moment ruch w punktach skupujących ustał a oferowane ceny są niższe o kilkanaście groszy względem minionego tygodnia.
Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?
W dniach 07 – 14.03. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego spadła. Skupowano go po 6,67 zł/kg, o 5 gr mniej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 1,2% niższa w porównaniu do zeszłego miesiąca ale o 5,6% wyższa niż przed rokiem.
W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,40 zł/kg, o 3% mniej niż tydzień temu.
Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne cechowały się dalszą tendencją spadkową. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,63 względem 6,69 zł z zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 0,3% w stosunku do miesiąca przed i o 0,1% niższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne poszły w ślad najmłodszych. Wyceniane były na 7,24 względem 7,35 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 7,7%.
Najstarsze byki <24 msc również cechowały się spadkiem cen. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,22 złwzględem 7,27 zł z ubiegłego tygodnia. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 8,4%
Cena krów ugięła się pod presją obniżek. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,41 zł, o 5 gr. mniej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 6,1 % w porównaniu do zeszłego roku.
Jałówki zamykają podsumowanie również niższymi stawkami. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,92 zł/kg o 6 gr mniej niż ostatnio. Mimo to ich cena kształtuje się na poziomie o 3,2% wyższym niż rok temu.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,30-13,59 zł/kg, jałówek: 13,36 zł/kg a krów: 11,10 zł/kg.

**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)
źródło: gov.pl