“Trzeba mieć nerwy ze stali, żeby utrzymać się w tym biznesie. Ja nie mam, dlatego musiałem porzucić to co kocham, żeby móc godnie żyć”– mówi Pan Karol, rolnik z okolic Poznania.
Niestety ciężko się z tym nie zgodzić. 2 pierwsze miesiące koniunktury pozwoliły nabrać oddechu i nadziei jednak rynek wieprzowy w Polsce jest i będzie podatny na częste wahania. Choć realizowane są już nowe zamówienia to cena pozostała taka jak przed świętami. Na niemieckiej giełdzie VEZG bez zmian. Tuczniki w klasie E klasie plasują się na poziomie 1,50 EUR/kg niezmiennie od kilku tygodni. To niemal rok kiedy sektor wieprzowiny walczy z ogromnym kryzysem i to bez skutku. Duży odsetek hodowców porzuciło hodowlę za “bezcen” czego skutki będziemy widzieć pod koniec roku 2021. Obecnie nic nie gwarantuję stabilności i powrotu do cen na poziomie opłacalności. Pierwsze podwyżek można się spodziewać w sezonie grillowym i luzowaniu obostrzeń.
Polska
Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 28-04.04.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 5,29 zł/kg, wobec 5,36 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 5,4% droższy niż przed miesiącem, ale o 14,3% tańszy niż przed rokiem. W rozpatrywanym tygodniucena sprzedaży półtusz wieprzowych uległa zmianie i wynosiła 8,05 zł/kg, o 0,9% mniej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 11,3% niższa niż przed rokiem.
UE
W dniach 21-28.03.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 156,60 EUR/100 kg (+0,4 %) masy poubojowej schłodzonej.
Największy tygodniowy wzrost odnotowano w Estonii 177,97 EUR (+3,9%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 149,93 EUR/100 kg względem 151,94 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy:
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl