Producenci mięsa drobiowego mogą się cieszyć. Kolejny tydzień na rynku notowano podwyżki. Powodem wyższych cen były mniejsze wstawienia w grudniu ale także mniejsza podaż żywca na skutek likwidacji ptaków na fermach objętych ogniskiem ptasiej grypy. W lutym możemy oczekiwać odbudowy podaży na rynku, która będzie wywierała presję na ceny w skupach.
Po ile brojler, a po ile tuszka?
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w minionym raporcie na rynku krajowym odnotowano rozbieżne kierunki cen.
Według danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w dniach 31.01 – 07.02.2021 rtuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 5,60 zł/kg, o 2,4% mniej niż przed tygodniem. Cena tuszek indyków była również niższa niż ostatnio i wyniosła 8,89 zł/kg.
Cena za kilogram brojlera utrzymała się na wyższym poziomie i wynosiła średnio ok. 3,44 zł/netto. Była to cena o 10 gr/kg wyższa niż w poprzednim notowaniu.
Kaczki nieznacznie potaniały. W skupie za kilogram kaczki można było uzyskać ok. 4,35 zł/netto.
Ceny w skupie indyków nieustannie rosną. Za indory dostawcy uzyskiwali przeciętnie 5,04 zł/kg a w przypadku indyczków cena wzrosła do poziomu 5,06 zł/kg, o 33 gr więcej w stosunku do zeszłego raportu.
źródło: gov.pl
kowr.pl