Od technicznych aspektów uprawy roślin po ekoturystykę. 28-29 listopada br. w Poznaniu odbędzie się już 24. edycja konferencji, organizowanej przez Łukasiewicz – Poznański Instytut Technologiczny, także w formie online.
W tym roku upływać będzie pod tytułem: „Rolnictwo ekologiczne, projektowanie, badania, eksploatacja, bezpieczeństwo i ergonomia maszyn rolniczych, leśnych i spożywczych”. Podczas dwóch dni eksperci rozmawiać będą m.in. o:
- transformacji rolnictwa, leśnictwa i przemysłu spożywczego,
- cyfrowym rolnictwie,
- technikach i technologiach spożywczych w dobie zmieniających się trendów żywieniowych,
- problematyce marnotrawienia żywności,
- bezpieczeństwie, ergonomii oraz ekologii w użytkowaniu maszyn rolniczych, ogrodniczych, leśnych i spożywczych,
- rolnictwie ekologicznym w dobie zmieniającego się klimatu,
- technikach i technologiach w przetwórstwie spożywczym, rolnictwie i leśnictwie.
– Szeroka dyskusja o ekologicznym rolnictwie jest potrzebna – przekonuje Sylwin Tomaszewski, zastępca dyrektora ds. komercjalizacji w Łukasiewicz – PIT. – Unia Europejska zakłada, że do 2030 roku 25 proc. użytków rolnych będzie gospodarowanych metodami ekologicznymi. Mamy więc sporo do nadrobienia i konferencja ROL-EKO będzie doskonałą okazją, by porozmawiać w naukowym gronie o zrównoważonej produkcji rolnej – dodaje.
Patronaty honorowe nad wydarzeniem objęły Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Więcej informacji znajduje się na stronie www.rol-eko.com.