sobota, 27 listopada, 2021
spot_img

Pastwisko – natura dla bydła

-REKLAMA-spot_img

W tym roku warunki atmosferyczne nie pozwalają na wczesne wyjście bydła na pastwisko. Nie mniej jednak teraz jest czas, aby je do tego przygotować. Utrzymanie bydła zarówno mlecznego jak i opasowego na pastwisku jest najbardziej naturalnym i najtańszym systemem. Sezon wypasu zazwyczaj rozpoczyna się na początku maja.

Zalety pastwiska:

– swobodne poruszanie się bydła na świeżym powietrzu 

– zmniejszona ilość pobranej paszy treściwej 

– dostęp do młodej zielonki

Trwałe użytki zielone dostarczają wystarczającą ilość składników pokarmowych potrzebną do produkcji mleka w granicach 20 – 25 kg/dzień. Biorąc pod uwagę wartość pokarmową zielonki z runi pastwiskowo-łąkowej powinno się ją wypasać we wczesnych stadiach rozwojowych (najlepiej w stadium od końca strzelania w źdźbło do początku kłoszenia), nie później jednak niż w okresie kłoszenia traw dominujących w runi. Zbieranie porostu pastwiskowo-łąkowego w późniejszych stadiach rozwojowych obniża wartość pokarmową paszy i produkcyjność zwierząt.

Musimy zaznaczyć, że sama zielonka pastwiskowa nie wystarczy na pokrycie zapotrzebowania wysokowydajnych krów mlecznych, jednak może być uzupełnieniem.

Aby wyprowadzić bydło na pastwisko musimy sprawdzić stan pastwiska pod względem czystości i ewentualnych napraw:

– ogrodzenie (czy nie jest uszkodzone)

– śmieci, powalone drzewa, gałęzie

Przygotowanie zwierząt:

– odrobaczanie

– korekcja racic

– dekornizacja sztuk agresywnych.

Podczas pobytu krów na pastwisku musimy zapewnić:

– stały dostęp do czystej wody pitnej

– możliwość schronienia w cieniu

W Polsce mamy około 20% trwałych użytków zielonych, które często wchodzą w skład obszarów prawnie chronionych i pełnią rolę nie tylko paszową, ale również stanowią istotne ogniwo w ochronie środowiska.

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,952FaniLubię
617ObserwującyObserwuj
9,090SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x