sobota, 27 lipca, 2024
spot_img

Padł historyczny przerób nasion rzepaku. O ile więcej przerobiły tłocznie w sezonie 2023?

spot_img

Padł rekord przerobu nasion rzepaku. W I połowie 2023 roku i całym sezonie 2022/2023 zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie przerobiły w I półroczu 2023 roku łącznie 1 691 tys. ton rzepaku, a więc aż o 107 tys. ton więcej w porównaniu z analogicznego okresu w 2022 roku. 

Nie takich cen spodziewali się producenci rzepaku

Wolumen przetworzonego rzepaku

W sezonie 2022/2023 produkcja rzepaku poddana przetworzeniu w zakładach członkowskich PSPO osiągnęła imponujący wynik – aż 3 379 tysięcy ton. To o 146 tysięcy ton więcej niż w poprzednim sezonie 2021/2022 oraz o 121 tysięcy ton przewyższający dotychczasowy rekordowy sezon 2020/2021.

Niezwykle interesujący jest nie tylko sam wolumen przetworzonego ziarna w okresie styczeń-czerwiec 2023 roku, lecz także znaczący wzrost produkcji surowego oleju. W porównaniu do pierwszego półrocza 2022 roku, produkcja ta zyskała aż 73 tysiące ton, osiągając imponujący poziom 715 tysięcy ton. Co ciekawe, ten rekordowy wzrost zaznaczył się w okresie, gdy udział zakładów przetwarzających rzepak bez ekstrakcji oleju również wzrastał. To potwierdza zauważalny wzrost produkcji makuchu – z 81 tysięcy ton w pierwszym półroczu 2022 roku do znakomitych 126 tysięcy ton w analogicznym okresie 2023 roku, co stanowi wzrost o 65%.

Zauważalny skok zaolejenia nasion 

„Spodziewaliśmy się, że ostatnie półrocze jeśli chodzi o przerób rzepaku w Polsce może być wyjątkowo dobre, co wynikało przede wszystkim z dużej dostępności surowca na rynku, ale dokładny obraz tego widoczny jest dopiero po podsumowaniu szczegółowych danych z zakładów PSPO. Mamy nie tylko potwierdzenie wcześniejszych przypuszczeń co do rekordowego przerobu w ostatnim sezonie, ale także miłą niespodziankę jeśli chodzi o istotny skok zaolejenia nasion, co mocno przekłada się na podaż oleju rzepakowego” – powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

Biopaliwa kreują przyszłość polskiego rynku rzepakowego?

„Z jednej strony mamy rekordową produkcję oleju, która w ujęciu sezonowym wyniosła 1424 tys. ton, czyli ponad 100 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie, z drugiej notujemy aż o 5 pp (z 42 do 37% wolumenu oleju surowego) spadek produkcji oleju rafinowanego tj. z 552 tys. ton do 531 tys. ton, co pośrednio pokazuje jak ważnym kierunkiem zagospodarowania rzepaku w Polsce są biopaliwa. Średnio co kwartał do produkcji biodiesla zużywany jest olej rzepakowy odpowiadający wolumenowi 0,5 mln ton nasion i jest to kluczowy kierunek do zachowania obecnego areału uprawy rzepaku w kraju” – podsumował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

źródłó: PSPO

Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x