W Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) powstał zespół, który skoncentruje działania na zwalczaniu oszustw żywnościowych, w jego skład wejdą specjaliści z całej Polski – czytamy w komunikacie na stronie internetowej Inspekcji.
Oszustwo żywnościowe to świadome i celowe zastępowanie, dodawanie, manipulowanie lub wprowadzanie w błąd w odniesieniu do żywności, składników żywności lub opakowań żywności: fałszywe lub wprowadzające w błąd oświadczenia dotyczące produktu, w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych.
Oszustwa obejmują takie naruszenia jak
- fałszowanie – dodawanie do żywności substancji obcych, niewłaściwych dla danego produktu;
- podrabianie – naśladowanie znanych marek lub produktów w celu wprowadzenia konsumentów w błąd;
- nadużycia nazewnictwa – np. używanie określenia „miód” dla produktu zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy;
- oszustwa w oznakowaniu – umieszczanie fałszywych informacji, np. dotyczących składu, daty ważności, pochodzenia.
Najczęstsze oszustwa żywnościowe identyfikowane w UE obejmują
- fałszowanie oliwy z oliwek – dodawanie tańszych olejów roślinnych do oliwy z oliwek lub mieszanie oliwy z różnych krajów pochodzenia;
- fałszowanie mięsa – dodawanie tańszych gatunków mięsa do droższych, np. mieszanie mięsa wołowego z koniną;
- fałszowanie ryb – podmienianie gatunków ryb lub sprzedawanie ryb hodowlanych jako dzikich;
- fałszowanie produktów mlecznych – dodawanie wody do mleka lub mleka w proszku do świeżego mleka;
- nadużycia w przypadku produktów ekologicznych: stosowanie fałszywych certyfikatów lub niewłaściwe oznakowanie produktów.
Celem powołania Zespołu jest wyspecjalizowanie pracowników IJHARS w zakresie zapobiegania oraz eliminowania z rynku nielegalnych praktyk w łańcuchu rolno-spożywczym poprzez wyposażenie w specjalistyczną wiedzę merytoryczną i narzędzia, a tym samym podniesienie ich kompetencji i standardów działań realizowanych wobec konsumentów.
Do zadań Zespołu będzie należało m.in. opracowywanie i realizacja szkoleń oraz warsztatów, wymiana dobrych praktyk i doświadczeń w zakresie zwalczania oszustw żywnościowych. Zespół będzie współpracować z innymi państwowymi organami kontrolnymi oraz organami ścigania, aby wykorzystać wzajemne doświadczenia również z udziałem przedstawicieli organów ścigania. Zespół będzie też analizował informacje dotyczące obszarów, branż i asortymentu produktów narażonych na potencjalne oszustwo.
Pracami Zespołu pokierują Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji oraz pani Magdalena Kierzkowska, Naczelnik Wydziału Oszustw Żywnościowych w Głównym Inspektoracie IJHARS.
W przypadku podejrzenia oszustwa żywnościowego, konsumenci mogą zgłosić stosowną informację do Inspekcji jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.
– Każdy z nas jest konsumentem żywności a oszustwa z nią związane w dłuższej perspektywie powodują nie tylko stratę finansową, ale skutkują też nieprawidłowym odżywianiem, mogą też narażać na ryzyko zatruć pokarmowych i alergii. Na oszustwach cierpią zarówno konsumenci, jak i producenci żywności, którzy prowadzą uczciwą działalność.– powiedział Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS.
Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych