niedziela, 24 listopada, 2024
spot_img

Nici z podwyżek. Ceny tuczników lecą w dół

spot_img

Na ostatniej sesji VEZG cena tuczników spadła aż o 8 centów. Obecny poziom cenowy za Odrą wynosi 1,42 euro, tj 6,47 zł w klasie E.  Znaczna obniżka zdaniem zrzeszenia spowodowana była słabym handlem.  Również w Polsce widnieją spadki.

 „Obecnie za cały samochód płaci się maksymalnie w okolicach 6,40 zł…”– komentuje Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej w Bydgoszczy. Po środowy spadku ceny w kraju spadły średnio po 20 groszy. Największe obniżki zauważalne są za maciory, których wartość waha się w granicach 2-3 zł/kg.  Wiele hodowców wstrzymuje się od sprzedaży licząc na wzrost cen w związku ze zbliżającym się weekendem majowym, który wiąże się z rozpoczęciem sezonu grillowego. 

Polska

Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 11-18.04.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 5,29 zł/kg, tyle samo co w zeszłym tygodniu. Żywiec ten był o 2,7% tańszy niż przed miesiącem, oraz o 14,9% tańszy niż przed rokiem. W rozpatrywanym tygodniu cena sprzedaży półtusz wieprzowych uległa zmianie i wynosiła 7,71 zł/kg, o 2% mniej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 15,1% niższa niż przed rokiem. 

UE

W dniach  11.04-18.04.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 157,52 EUR/100 kg (+0,2 %) masy poubojowej schłodzonej.

 W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 152,51 EUR/100 kg względem 151,74 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]– masa poubojowa ciepła.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 4 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy:  

źródło: Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl

zdj:pixabay.com

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x