Co znajdziesz w artykule?
Na rynku pasz, szczególnie dodatków do nich panuje napięta cisza, zwłaszcza w porównaniu ze światem towarów miękkich, gdzie ceny są obecnie wyjątkowo niestabilne. Kupujący i handlowcy ostrożnie oceniają wielkość kolejnego zamówienia z każdą nową informacją, która pojawia się na ich drodze. Ostatecznie zmiany w podaży i popycie są jedynymi czynnikami, które mogą zmienić stabilizację na rynku. Dopóki nie osiągniemy tego stabilnego stanu, oznaki zmian na rynku mogą znacząco wpłynąć na ceny, które kupujący są skłonni zapłacić.
Chiny potrzebują paszy
Wzrost cen zbóż paszowych w 2021 r. był w dużej mierze spowodowany agresywną kampanią importową z Chin. Dzieje się tak, ponieważ afrykański pomór świń (ASF) zdziesiątkował ich stado świń, a teraz aktywnie je odbudowują. Chińska telewizja państwowa ogłosiła, że stado macior wzrosło w kwietniu o 1,1% w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 23% w porównaniu z analogicznym miesiącem rok wcześniej. Wraz ze wzrostem samego stada kształt popytu może się zmieniać. Wprowadzone niegdyś duże, wielokondygnacyjne jednostki trzody chlewnej i odejście od tradycyjnego stada świń przydomowych doprowadziło do zwiększonego zapotrzebowania na mieszanki paszowe, a tym samym do produkcji paszy z prostego ziarna. Zdaniem analityków może to więc oznaczać, że nawet jeśli stado świń nie powróci do swoich poprzednich rozmiarów, nadal może występować zwiększony popyt na zboża paszowe. Produkcja paszy dla świń wciąż rośnie. W styczniu 2021 r. Produkcja pasz była o 8% wyższa niż w grudniu 2020 r. I 80,21% przed tym samym miesiącem w 2020 r.
Covid-19 blokuje produkcję dodatków do pasz
Światowy rynek dodatków paszowych osiągnął wartość 37,1 mld USD w 2020 r. Niestety przewozy nadal zmagają się z ograniczeniami związanymi z Covid-19 a nowo podpisane długotrwale kontrakty są zamykane. Prognozuję się, że w najbliższym czasie witamina A, metionina oraz mączka z krwi będzie w fazie wzrostowej cen na skutek ograniczeń produkcyjnych i rosnącego popytu. Pomimo tego, czego byśmy się spodziewali, wzrost cen soi nie spowodował wzrostu cen białka zwierzęcego i produktów ubocznych. Obecne ceny sugerują wystarczającą podaż.
Cyfrowa rewolucja w sektorze pasz
Cyfryzacja ma miejsce we wszystkich gałęziach przemysłu, a sektor pasz dla zwierząt jest z pewnością jednym z nich. Pracując z danymi żywieniowymi w bardziej cyfrowy sposób, można nie tylko lepiej zarządzać danymi żywieniowymi, ale także udoskonalić kontrolę jakości i recepturę paszy. Powodem, dla którego wpływ cyfryzacji w rolnictwie ma tak duży potencjał, jest bogactwo danych zgromadzonych w ramach ogromnych ilości danych, które występują w produkcji żywności. Dane te mogą służyć do podejmowania lepszych decyzji, wizualizacji, monitorowania trendów i lepszego przewidywania tego, co się wydarzy.
W 2013 roku firma Trouw Nutrition opracowała NutriOpt – zestaw zintegrowanych rozwiązań cyfrowych i usług wspierających rolników w wiedzy żywieniowej zwierząt. Ten ważny krok pozwolił tworzyć różne zestawy danych, wizualizacje, obserwować trendy w jakości surowców i nie tylko. Przyczyniło się to do sprawniejszego podejmowania decyzji, od zaopatrzenia po kontrolę jakości, formułowanie paszy i zarządzanie operacyjne. Zdaniem twórców projektu sukces w tym środowisku definiuje innowacyjność, myślenie o przyszłości i reagowanie na zmiany rynkowe. Jedno jest pewne cyfrowa rewolucja nie ominie sektora pasz dla zwierząt.
źrodło: https://www.allaboutfeed.net
zdj:pexels.com