Główny Urząd Statystyczny (GUS) oszacował w grudniu produkcję owoców z drzew w 2023 r. na niespełna 4,4 mln t, czyli prawie o 9% mniej niż w 2022 r.
W tym:
- Zbiory z sadów jabłoniowych przekroczyły 3,8 mln t i były niemal o 9% niższe w porównaniu z rokiem ubiegłym.
- Produkcję gruszek w sadach oceniono na 79 tys. t, tj. o 2% mniej niż przed rokiem
- Zbiory śliwek obniżyły się w tym czasie o ok. 5% i wyniosły 126 tys. t.
- Produkcję wiśni oszacowano na 168 tys. t, czyli o ponad 8% mniej niż rok wcześniej,
- Zbiory czereśni spadły o przeszło 10% do 69 tys. t.
- Łączną produkcję brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich oceniono na niespełna 20 tys. t, czyli o ok. 10% mniej niż przed rokiem.
- Zbiory pozostałych owoców z drzew wyniosły prawie 3 tys. t, i były zbliżone do wyniku uzyskanego w 2022 r.
Przebieg warunków pogodowych w trakcie zimy 2022/23 pozwolił roślinom sadowniczym przetrwać okres spoczynku w dobrej kondycji, bez istotnych strat mrozowych. Niskie temperatury w marcu i kwietniu przyczyniły się do opóźnienia wegetacji, co jednocześnie sprzyjało ochronie pąków kwiatowych przed przemarzaniem wczesną wiosną. Intensywność oblotu zapylaczy była jednak niższa niż w ubiegłym roku, co było spowodowane niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
Spadek temperatur powietrza w maju doprowadził do uszkodzeń kwiatów, a susza utrzymująca się w kolejnych tygodniach wywołała silny opad zawiązków. W konsekwencji ilość zawiązanych owoców na wielu plantacjach była mniejsza niż przed rokiem. Powtarzające się okresy relatywnie niskich temperatur oraz długotrwałych opadów deszczu, prowadziły do zwiększonej presji ze strony chorób grzybowych i szkodników.
Natomiast ze względu na wysokie ceny środków ochrony roślin i brak odpowiednich warunków pogodowych, intensywność i skuteczność prowadzonych zabiegów były ograniczone. Na przeważającym obszarze kraju warunki pogodowe poprawiły się na przełomie czerwca i lipca, zaś pierwsza połowa sierpnia charakteryzowała się dużą ilością opadów oraz lokalnie występującymi burzami i opadami gradu. Na niektórych plantacjach odnotowano istotne uszkodzenia roślin i owoców. Wysokie temperatury powietrza w drugiej połowie sierpnia, a także ciepłe i słoneczne dni we wrześniu i październiku, sprzyjały dojrzewaniu owoców, m. in. jabłek, gruszek i śliwek.
Zbiory owoców z krzewów owocowych oraz z plantacji jagodowych są niższe o 6% niż w roku poprzednim
Produkcja owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach została oszacowana na blisko 566 tys. t, tj. o ok. 6% mniej niż w roku poprzednim.
Do spadku zbiorów przyczyniły się trudne warunki pogodowe w trakcie wegetacji, ale również ograniczone stosowanie nawozów i ochrony roślin na wielu plantacjach spowodowane wzrostem kosztu środków produkcji.
- Zbiory malin w 2023 r. obniżyły się o ponad 8% względem poprzedniego roku i wyniosły 96 tys. t.
- Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) oszacowano na niespełna 130 tys. t, czyli o 11% mniej niż w 2022 r. Czynnikiem ograniczającym owocowanie, podobnie jak w zeszłym roku, był silny opad kwiatów, a następnie zawiązków wywołany suszą. Zbiory porzeczek czarnych oceniono na ponad 91 tys. t, tj. o ok. 10% mniej niż przed rokiem.
- Produkcja borówki wysokiej wyniosła niespełna 62 tys. t, czyli prawie o 4% mniej niż w 2022 roku.
- Zbiory truskawek obniżyły się o ok. 3% w relacji do poprzedniego roku do poziomu 180 tys. t.
- Produkcja agrestu przekroczyła 8 tys. t i była niemal o 15% mniejsza niż rok wcześniej.
- Zbiory pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach zostały ocenione na 90 tys. t, czyli na zbliżonym poziomie z roku ubiegłego. Największy udział w tej grupie ma aronia i jagoda kamczacka.
Źródło: GUS