Główny Inspektorat Weterynarii uwzględniając odnotowywany w sezonie letnim wzrost upadków oraz urazów zwierząt gospodarskich, a także docierające do tej instytucji sygnały o potwierdzonych przypadkach niehumanitarnego traktowania zwierząt w zakładach ubojowych, polecił terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej wzmożenie kontrolnego nadzoru.
Ruszają wzmożone kontrole
W efekcie, w okresie czerwiec-lipiec 2021 r., pracownicy Wojewódzkich Inspektoratów Weterynarii przeprowadzą doraźne kontrole w 6 do10 wybranych zakładach w każdym województwie. O wyborze konkretnych zakładów prowadzących ubój świń lub bydła decydować będzie analiza ryzyka. Inspektorzy sprawdzą stosowanie i spełnianie wymagań dobrostanowych na różnych etapach od przyjęcia zwierząt, ich oszałamiania aż do uboju. Tego rodzaju kontrolez reguły Inspekcja Weterynaryjna przeprowadza bezwcześniejszego powiadomienia podmiotu kontrolowanego. Inspektorom z odpowiednimi upoważnieniami, legitymacjami i identyfikatorami, mogą towarzyszyć funkcjonariusze Policji. Wymogiem jest też obecność kierownika podmiotu kontrolowanego lub osoby upoważnionej. Natomiast uniemożliwienie lub utrudnianie wykonania kontroli kwalifikowane jest jako wykroczenie i grozi za to karaaresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. Wyniki kontroli Inspekcji Weterynaryjnej, a także podjęte działania następcze znane będą w pierwszej połowie sierpnia br.
Źródło: GIW
Foto: Pixabay