Co znajdziesz w artykule?
W jakim kierunku zmierza globalny rynek wieprzowiny? Jak obecnie kreuje się sytuacja w sektorze? Czy dobre czasy na rynku trzody chlewnej już minęły? Według raportu Rabobanku, mimo wyzwań i zmian, przed tym sektorem wciąż rozpościera się szerokie pole do popisu.
Światowe spożycie wieprzowiny będzie rosnąć
Według raportu Rabobanku, światowe spożycie wieprzowiny w latach 2022-2030 będzie rosnąć z przewidywaną roczną stopą wzrostu wynoszącą 0,7%. Już w przyszłym roku, czyli w 2024 roku, można spodziewać się wzrostu konsumpcji, zwłaszcza po złagodzeniu presji inflacyjnej i po poprawie sytuacji po afrykańskim pomorze świń w Azji Południowo-Wschodniej i Azji. W dłuższej perspektywie wzrost liczby ludności i rozwój gospodarczy nadal będą napędzać wzrost konsumpcji, równoważąc spadek konsumpcji w Europie.
Przewaga kosztów produkcji Brazylii
Kluczowymi czynnikami wpływającymi na konkurencyjność światowych eksporterów wieprzowiny są kursy walutowe, koszty transportu, pracy i produkcji trzody chlewnej. Eva Gocsik, starszy analityk ds. białka zwierzęcego w Rabobanku, zauważa, że Brazylia staje się znaczącym graczem na światowym rynku wieprzowiny. W 2022 roku Brazylia zdobyła 24% chińskiego importu wieprzowiny, umacniając swoją pozycję jako drugi co do wielkości dostawca do Chin. Brazylia nadal utrzymuje przewagę w zakresie kosztów produkcji nad europejskimi eksporterami.
Kluczową rolę odgrywa Ameryka Północna
Stany Zjednoczone i Kanada nadal pozostają tanimi eksporterami wieprzowiny, głównie dzięki dostępowi do niedrogiej paszy i kluczowych rynków. Wartość amerykańskiej i kanadyjskiej wieprzowiny może wzrosnąć dzięki dalszej konsolidacji i inicjatywom na rzecz zrównoważonego rozwoju. Eksport wieprzowiny z USA i Kanady pozostaje kluczowy dla światowego handlu tym mięsem.
Pozycja Europy ulegnie osłabieniu
W Unii Europejskiej rosnące standardy zrównoważonego rozwoju i dobrostanu zwierząt wymagają inwestycji od producentów. Mimo że europejski eksport wieprzowiny pozostaje znaczący, przewiduje się, że będzie się zmniejszał w miarę dalszego wzrostu kosztów produkcji.
Presja chorobowa
Afrykański pomór świń nadal wpływa na kraje importujące wieprzowinę w Azji i ma pośredni wpływ na europejskich eksporterów poprzez ograniczenia handlowe, co zmienia globalne wzorce handlu. Jednak niektóre regiony eksperymentują z szczepionkami i edycją genów, co może potencjalnie dać niektórym producentom przewagę konkurencyjną w przyszłości.
Oczywiście są to prognozy, ale jeśli im wierzyć, byłaby to optymistyczna wiadomość dla hodowców świń. Szkoda, że nie tych w Europie, a na pewno nie w Polsce, gdzie koszty produkcji i biurokracja stawiają przed gospodarzami wyjątkowe wyzwania.
źródło: pigprogress.net