30 czerwca w Hotelu Bristol w Warszawie miała miejsce debata „Agrobiznes 4.0” organizowana przez Executive Club, która skupiła grono ekspertów sektora rolnictwa w Polsce. Spotkanie odbyło się pod Patronatem Honorowym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W trakcie wydarzenia zachowane zostały wszystkie niezbędne środki ostrożności.
Debatę zainaugurowało wystąpienie gościa specjalnego, którym był Tomasz Nowakowski, Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W swoim przemówieniu podkreślał rolę cyfryzacji i digitalizacji, jako części obszarów strategii „Agencja 4.0”. Jako główny cel do osiągnięcia na ten rok wymieniony został pełny elektroniczny obieg dokumentów. Istotną nowością, która już w lipcu pojawi się pilotażowo w trzech województwach będzie aplikacja mobilna. Ma ona ograniczyć konieczność pojawiania się w oddziałach Agencji. Jeśli implementacja tego rozwiązania będzie udana to we wszystkich rejonach kraju będzie ona odstępna od września. W planach długookresowych Agencji pojawia się też wykorzystanie sztucznej inteligencji oraz machine learning, które będą pomagać m.in. w weryfikacji zabudowań i roślin w gospodarstwie.
Po tym wystąpieniu przyszedł czas na dyskusję panelową, którą moderował Profesor Marian Podstawka, wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W dyskusji udział wzięli:
- Wojciech Kędzia– Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
- Jacek Kostrzewa– Prezes Zarządu, Skotan
- Piotr Maciak– Prezes Zarządu, Nordkalk
- Adam Pantkowski– Prezes Zarządu, BioVege
- Dariusz Sip– Dyrektor Działu Nasion, Syngenta Polska
- Cezary Urban– Dyrektor Działu Agriculture Solutions, BASF Polska
Podczas dyskusji merytorycznej zaproszeni prelegenci poruszyli najbardziej aktualne zagadnienia związane z wyzwaniami dla agrobiznesu, wpływu nowych technologii na branżę oraz możliwościami finansowania rolnictwa. Wśród wyzwań wymieniono m.in. brak uregulowania pH w glebach (dotyczy to aż 65% gleb w Polsce), wyjaławianie gleb oraz brak bioróżnorodności. Dużym wyzwaniem dla współczesnego rolnictwa jest też trend, w myśl którego konsumenci chcą, aby owoce i warzywa pochodziły od lokalnych dostawców co zmienia sposób działania firm z globalnego na lokalny właśnie. Z drugiej strony rolnictwo jest bardzo dużym odbiorcą nowych technologii. Pojawiają się innowacyjne rozwiązania takie jak biodegradowalne folie uniemożliwiające rozwój chwastów a gromadzenie, analiza i robienie użytku z danych jest na porządku dziennym co dodatkowo spotęguje rozwój sieci 5G. Kolejną ważną osią tematyczną debaty były relacje pomiędzy zyskiem z rolnictwa a wpływem na środowisko naturalne. Podsumowując paneliści zgodnie podkreślili, że należy tak kierować przedsiębiorstwem aby pomiędzy zyskiem a zdrowiem i ochroną środowiska naturalnego nie było sprzeczności.
Cała debata dostępna jest na Youtube na stronie organizatora: https://executive-club.com.pl/