piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Czas na powrót do korzeni? Na półkach lidla znajdziemy świeże mleko prosto od krowy

spot_img

W dzisiejszych czasach coraz częściej tęsknimy za prostotą i naturalnością. W odpowiedzi na te pragnienia, Lidl Polska postanowił przywrócić nam smak i aromat świeżego mleka prosto od krowy. Jak informuje popularny dyskont, na półkach znajdziemy teraz świeże mleko prosto od krowy w szklanych butelkach. Jego dostawcą jest innowacyjne gospodarstwo Agrocoop. 

Świeże mleko dostarcza nowoczesne gospodarstwo Agrocoop

Dostawcą mleka jest Agrocoop – nowoczesne gospodarstwo, które stawia na robotyzację oraz innowacyjne rozwiązania dotyczące ochrony środowiska, zapewniając przy tym wysokie standardy opieki nad zwierzętami. W Agrocoop na co dzień wykorzystywane są zaawansowane roboty udojowe, więc krowy dojone są podczas zautomatyzowanego procesu. Świeże mleko ze względu na obróbkę termiczną, która odbywa się w niższej temperaturze niż produkcja mleka UHT, zachowuje więcej wartości odżywczych oraz cechuje się lepszymi cechami organoleptycznymi. 

Dbałość o dobrostan krów ma kluczowe znaczenie

Nowe mleko oferowane przez Lidla posiada minimum 3,8-procentową zawartość tłuszczu i jest nieznormalizowane, czyli jest to mleko o naturalnej, niezmienionej zawartości tłuszczu. Dodatkowo jest ono przetwarzane w minimalnym stopniu – jest tylko pasteryzowane. 

Paweł Zatylny, kierownik mleczarni Agrocoop, podkreśla, że dbałość o dobrostan krów ma kluczowe znaczenie. W gospodarstwie znajduje się 400 krów, które same decydują, kiedy chcą jeść, pić i kiedy mają być udojone. Dodatkowo, karmione są wyłącznie tym, co rośnie na polach gospodarstwa, co przekłada się na wyjątkowy smak i jakość mleka. To podejście przynosi korzyści, zarówno pod względem ilości oddawanego mleka, jak i jego smakowych walorów.

Naturalne i tradycyjne produkty zyskują coraz większą popularność wśród konsumentów

Współpraca z Lidl Polska umożliwiła Agrocoop dotarcie ze swoim wyjątkowym mlekiem do klientów na terenie całego kraju. Mleko wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także naturalnością procesu produkcji. Przez minimalną obróbkę, jedynie pasteryzację, mleko zachowuje swoje naturalne walory. Dostawy są realizowane codziennie, co sprawia, że klienci mogą cieszyć się świeżym mlekiem zawsze, gdy tylko tego zapragną.

Paweł Zatylny podzielił się radosną informacją o dynamicznym rozwoju współpracy z Lidl Polska. Obecnie gospodarstwo produkuje aż 12 tysięcy litrów mleka każdego dnia, co stanowi znaczący wzrost w porównaniu do sytuacji sprzed pół roku, kiedy zaczynali od 5 tysięcy litrów tygodniowo. To dowód na to, że naturalne i tradycyjne produkty zyskują coraz większą popularność wśród konsumentów.

źródło: Lidl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bartosz
Bartosz
9 miesięcy temu

Nikt nie dopusci naturala

Ela
Ela
8 miesięcy temu

Kupiłam dziś to mleko- partia z data ważności 27 lutego 2024, bardzo czuć dziwny zapach podobny do antybiotyku … skąd on może pochodzić? Podobny zapach czasem ma mięso. Podczas smażenia lub gotowania.

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

2
0
Would love your thoughts, please comment.x