Co znajdziesz w artykule?
Belgia, słynąca z wyśmienitej czekolady, ma swojego przedstawiciela oddanego rolnictwu – Thibauta Detroza. Wspólnie z żoną Astrid Bienaime, prowadzi on rodzinne przedsiębiorstwo Bionest na urokliwych Mazurach. Firma ta skupuje i sprzedaje ekologiczne zboża, zdobywając uznanie w Europie pod marką „Mazurskie Zbiory” i oferując m.in. BIO mąki z prazbóż. Gdzie leży sukces ich firmy?
Sekret sukcesu Bionest: wyjątkowa stabilność współpracy
Kontrakty zapewniają stabilną współpracę i niemal nieznane są zaskakujące niespodzianki dla obu stron w handlowych umowach. W czasach ogólnopolskiej zawieruchy zbożowej, wydaje się, że Bionest stanowi chlubny wyjątek. W rolnictwie zawieranie kontraktów niestety jest rzadką praktyką, a jeszcze rzadsze jest dotrzymywanie warunków finansowych. Postanowiliśmy zapytać pana Detroza o to, jak oceniane są nasze produkty w krajach, do których Bionest kieruje swój eksport. Thibaut Detroz wyjaśnia:
„Nasi odbiorcy w Belgii, Francji, Holandii i Niemczech doskonale zdają sobie sprawę, że zboża ekologiczne z Polski są certyfikowane zgodnie z europejskimi standardami. Umacniamy to przekonanie, dostarczając zawsze certyfikat potwierdzający badania laboratoryjne. Nasi główni klienci to młyny i wytwórnie pasz, którzy doskonale doceniają jakość naszych produktów.”
Mazurski etap rozwoju
Firma Bionest zajmuje się jednak nie tylko skupem i eksportem zboża. Jej działalność jest znacznie bardziej wszechstronna. Dzięki ugruntowanej reputacji w międzynarodowych kontaktach handlowych oraz wśród polskich rolników, firma zdobywa także uznanie wśród lokalnych klientów na Mazurach. To właśnie dla nich wprowadza markę żywności ekologicznej o nazwie „Mazurskie zBIOry”.
Przekonaniem o tym, że firma dba o jakość i wartość żywności ekologicznej, jest otwarcie sklepu w Mrągowie, które stanowi wyraz zaufania i pasji Bionest w dostarczaniu zdrowych produktów. Pani Astrid Bienaime dodaje:
“Bionest jest małą firmą promującą ekologiczne rolnictwo i ekologiczną żywność w Polsce. Dyskontujemy nasza wiedzę o rolnictwie, o ekologicznej certyfikacji na kilka sposobów. Między innymi doświadczenie w przetwarzaniu zbóż wykorzystujemy w produkcji własnych olei i w selekcjonowaniu najlepszych ziaren na mąkę. Niedawne otwarcie naszego sklepu w Mrągowie jest dobrym sposobem na obserwowanie pozytywnego, ekologicznego trendu wśród klientów. Stworzyliśmy dogodne miejsce dla chcących kupić ekologiczne produkty wytworzone przez nas i ekologicznych rolników z naszej okolicy.”
Dobre bo nasze. Bionest przywraca smak tradycji
W skróceniu łańcucha dostaw pomocno stało się utworzenie targowiska w Tomaszkowie (gmina Stawiguda), w hali Kupiec Warmiński , gdzie Bionest sprzedaje pod hasłem „Dobre bo nasze”. Dzięki inicjatywie rolników i przetwórców oferujących ekologiczne produkty, przy wsparciu Grupy Rybackiej Pojezierze Olsztyńskie i Grupy Działania Południowa Warmia, powstał sobotni bazar, gdzie lokalni sprzedawcy z Warmii i Mazur mogą zaoferować swoje produkty. Świeże, wykonywane ze naturalnych składników, zachwycające swoją jakością. To doskonała okazja dająca każdemu lokalnemu przedsiębiorcy możliwość promowania swojej działalności.
Bionest swoje produkty oferuje zarówno w Mrągowie, w Tomaszkowie, ale też w sezonie letnim podczas lokalnych imprez plenerowych, i za pośrednictwem sklepu internetowego www.bio-nest.pl
Ekologiczne Delikatesy Bionest podbijają serca klientów
Uznaniem wśród klientów cieszą się BIO mąki z prazbóż, eko płatki owsiane, kasza gryczana jasna, ekologiczne oleje – rzepakowy zimnotłoczony, lniany, rydzowy. I wszystko to co daje zdrowie a pochodzi od mazurskich gospodarstw. Rodzinna i prężna firma nie poprzestaje na tym co już osiągnęła. Nawiązuje kontakty z ekologicznymi firmami, m.in. z Mazurską Akademią Wypieków Tradycyjnych w Eko Złotnej i z piekarniami w Krakowie.
To znane w biznesie stwierdzenie, kto stoi w miejscu ten się cofa. Bionest realizuje zasadę: mamy dobre bo nasze i to dobre oferujemy wszystkim. Na razie na mazurskim etapie. Na razie…