Co znajdziesz w artykule?
Minister Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że dzięki szybkiej reakcji i mocnych argumentów polska wieprzowina z 16 zakładów wraca bez ograniczeń na rynek amerykański.
Wspólna interwencja
Dzięki wspólnej interwencji Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii strona amerykańska zniosła ograniczenia w imporcie wieprzowiny z Polski. Potwierdzono również możliwość wpuszczenia na rynek USA przesyłek spełniających wymagania amerykańskie, wysłanych z Polski przed 18 października 2018 r. i zmierzających do amerykańskich portów.
Pozostałe 3 polskie zakłady mogą wysyłać tylko przetworzone termicznie produkty z mięsa wieprzowego. Natomiast możliwość prowadzenia wysyłek mięsa wieprzowego z tych zakładów będzie przedmiotem dalszych rozmów trójstronnych pomiędzy Komisją Europejską oraz Głównymi Lekarzami Weterynarii Polski i Stanów Zjednoczonych.
Ograniczenie eksportu obrazuje większy problem?
Minister Ardanowski zwrócił uwagę również na inne aspekty związane z ograniczeniami eksportu – Czasowe ograniczenie naszego eksportu wieprzowiny na rynek amerykański pokazało także szerszy problem, problem braku zrozumienia kwestii regionalizacji. Dotyczy to nie tylko rynku amerykańskiego, ale także i innych rynków trzecich.
– Przeprowadziłem dziś rozmowę z komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem nt. prowadzenia dalszych uzgodnień ze stroną amerykańską w formacie trójstronnym (Polska-KE-USA) oraz wsparcia Komisji Europejskiej w prowadzonych przez polskie władze negocjacjach z krajami trzecimi, dotyczącymi uznania regionalizacji w zakresie ASF – podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa, dodając, że – takie trójstronne spotkanie zostanie zorganizowane przez Komisję Europejską