piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

3 stycznia startuje nabór wniosków na wsparcie małe przetwórstwa

spot_img

Ważna informacja dla przedsiębiorców z sektora przetwórstwa i handlu rolnego czeka z niecierpliwością. Od 3 stycznia 2024 r. można się będzie ubiegać się o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPOiZO) na inwestycje związane z rozwojem małego przetwórstwa. Limit dofinansowania wynosi imponujące 500 tys. zł na jednego beneficjenta. Jakie wymagania trzeba spełnić, by zakwalifikować się na pomoc?

Nabór na wsparcie małego przetwórstwa – dla kogo?

Inicjatywa KPOiZO skierowana jest do rolników, ich małżonków oraz rybaków, którzy prowadzą lub planują rozpocząć działalność związaną z przetwórstwem i handlem. Warunkiem uczestnictwa jest posiadanie ubezpieczenia społecznego rolników lub otrzymywanie płatności bezpośrednich, a także posiadanie numeru identyfikacyjnego w ewidencji producentów.

Wysokość pomocy

Wsparcie realizowane będzie w formie refundacji części kosztów kwalifikowanych. Standardowy zwrot wynosi 60%, jednak dla beneficjentów z sektora rybackiego wynosi on 50%, a dla młodych rolników aż 70%. Minimalna wielkość dofinansowania wynosi 20 tys. zł, zaś górny limit pomocy to 500 tys. zł.

Na co można przeznaczyć środki?

Otrzymane środki mają być przeznaczone na rozbudowę lub remont infrastruktury i urządzeń służących przetwarzaniu, przechowywaniu, przygotowywaniu do sprzedaży i wprowadzaniu do obrotu produktów rolnych. W katalogu kosztów kwalifikowanych znajdują się również wydatki związane z zakupem nowych maszyn, terminali płatniczych, domen internetowych czy środków transportu.

KPO: Małe przetwórstwo. Termin naboru

Nabór wniosków będzie prowadzony wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR i ruszy 3 stycznia, trwając do 5 lutego 2024 r. Na etapie składania wniosku istnieje także możliwość ubiegania się o przyznanie 50-procentowej zaliczki.

Więcej informacji dostępnych jest na oficjalnej stronie ARiMR.

źródło: ARIMR

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x