Co znajdziesz w artykule?
Ważna informacja dla przedsiębiorców z sektora przetwórstwa i handlu rolnego czeka z niecierpliwością. Od 3 stycznia 2024 r. można się będzie ubiegać się o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPOiZO) na inwestycje związane z rozwojem małego przetwórstwa. Limit dofinansowania wynosi imponujące 500 tys. zł na jednego beneficjenta. Jakie wymagania trzeba spełnić, by zakwalifikować się na pomoc?
Nabór na wsparcie małego przetwórstwa – dla kogo?
Inicjatywa KPOiZO skierowana jest do rolników, ich małżonków oraz rybaków, którzy prowadzą lub planują rozpocząć działalność związaną z przetwórstwem i handlem. Warunkiem uczestnictwa jest posiadanie ubezpieczenia społecznego rolników lub otrzymywanie płatności bezpośrednich, a także posiadanie numeru identyfikacyjnego w ewidencji producentów.
Wysokość pomocy
Wsparcie realizowane będzie w formie refundacji części kosztów kwalifikowanych. Standardowy zwrot wynosi 60%, jednak dla beneficjentów z sektora rybackiego wynosi on 50%, a dla młodych rolników aż 70%. Minimalna wielkość dofinansowania wynosi 20 tys. zł, zaś górny limit pomocy to 500 tys. zł.
Na co można przeznaczyć środki?
Otrzymane środki mają być przeznaczone na rozbudowę lub remont infrastruktury i urządzeń służących przetwarzaniu, przechowywaniu, przygotowywaniu do sprzedaży i wprowadzaniu do obrotu produktów rolnych. W katalogu kosztów kwalifikowanych znajdują się również wydatki związane z zakupem nowych maszyn, terminali płatniczych, domen internetowych czy środków transportu.
KPO: Małe przetwórstwo. Termin naboru
Nabór wniosków będzie prowadzony wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR i ruszy 3 stycznia, trwając do 5 lutego 2024 r. Na etapie składania wniosku istnieje także możliwość ubiegania się o przyznanie 50-procentowej zaliczki.
Więcej informacji dostępnych jest na oficjalnej stronie ARiMR.
źródło: ARIMR