sobota, 27 lipca, 2024
spot_img

Rolniku pamiętaj! Od nowego roku wchodzi zakaz stosowania glifosatu w desykacji rzepaku

spot_img

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju przypomina rolnikom o istotnych zmianach w regulacjach dotyczących stosowania glifosatu w uprawie rzepaku. Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej, które weszło w życie 16 grudnia 2023 r., wprowadza ograniczenia w zastosowaniu tej substancji czynnej w desykacji plantacji rzepaku.

Zakaz stosowania glifosatu w desykacji rzepaku

Zgodnie z nowymi przepisami, glifosat może być używany wyłącznie jako środek chwastobójczy. Zakazuje się jego stosowania w desykacji rzepaku, co ma istotne konsekwencje dla producentów oleju. Jakiekolwiek pozostałości glifosatu w nasionach rzepaku skutkować będą odmową przyjęcia takiego surowca przez tłocznię oleju.

Rozporządzenie wykonawcze KE nr 2023/2660 z dnia 28 listopada 2023 r. jest konsekwencją odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej glifosatu zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009. Jednocześnie wprowadza się zmiany do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011, które jednoznacznie zabrania stosowania glifosatu do osuszania w celu kontrolowania momentu zbioru lub optymalizacji omłotu.

Uprawa rzepaku w 2024 roku. Glifosat dozwolony jedynie przed siewem

Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych szacuje, że w Polsce zabiegu wyrównania dojrzewania rzepaku przez żniwami wymaga jedynie ok. 15% powierzchni jego uprawy, ale kwestii tej nie bagatelizuje prof. Marek Mrówczyński z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego:

„Glifosat pozostaje ważnym środkiem chwastobójczym, o co zabiegała branża rolnicza, tym niemniej w kontekście wyrównywania stanu dojrzewania łuszczyn przed zbiorami rzepaku należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią agrotechnikę, która ograniczać będzie tzw. wtórne zachwaszczenie na wiosnę, a także chronić plantacje przed porażeniem szkodników, co łącznie istotnie zmniejsza potrzebę desykacji. W Polsce od 2024 roku w technologii uprawy rzepaku ozimego będzie można stosować glifosat tylko przed siewem, czyli na tzw. „zielone ściernisko”, co dotyczy zebranego przedplonu. Dbałość o plantację rzepaku zaczynamy od doboru odpowiedniej odmiany i w tym zakresie niezwykle ważny jest wybór odmiany z wrodzoną odpornością na pękanie łuszczyn” – podkreśla prof. Marek Mrówczyński.

źródło: PSPO

Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bogusław
Bogusław
1 miesiąc temu

No w końcu krok w dobrą stronę. Chciałbym mieć możliwość kupienia eko oleju rzepakowego w marketach. W innych krajach jest to norma.

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

1
0
Would love your thoughts, please comment.x