Co znajdziesz w artykule?
Banan pozostaje żółty 12 godzin po obraniu
Jak informuje EastFruit, banan opracowany przez firmę biotechnologiczną pozostaje świeży i żółty przez 12 godzin po obraniu, a także jest mniej podatny na brązowienie w wyniku uderzeń podczas zbioru i transportu.
Aż 1/3 zebranych owoców i warzyw może się marnować
Naukowcy szacują, że jedna trzecia światowych zbiorów owoców i warzyw nigdy nie dociera do konsumentów, ponieważ wiele produktów ma krótki termin przydatności do spożycia. Banany są jednym z najbardziej marnowanych towarów, a badania pokazują, że w samym tylko Zjednoczonym Królestwie każdego dnia wyrzuca się 1,4 miliona jadalnych bananów.
Modyfikacja genetyczna polega na wyłączeniu genu powodującego brązowienie
Firma Tropic z siedzibą w Norwich opracowała metodę wyłączania genu odpowiedzialnego za produkcję enzymu polifenoloksydazy, który powoduje brązowienie. Ten sam gen jest wyłączony w jabłkach Arctic, genetycznie zmodyfikowanej odmianie sprzedawanej w USA od 2017 r. Wykazano również, że blokowanie polifenoloksydazy jest skuteczne w przypadku takich produktów spożywczych, jak pomidory, melony, kiwi i grzyby.
Banany firmy Tropic powstały poprzez wprowadzenie precyzyjnych zmian do istniejących genów bez wprowadzania obcego materiału genetycznego.
Banan jest najnowszym z serii genetycznie modyfikowanych owoców i warzyw zaprojektowanych tak, aby były trwalsze.
Naukowcy twierdzą, że technologia ta staje się potężnym narzędziem w walce z globalnym marnotrawstwem żywności. Firma otrzymała już zgodę na sprzedaż bananów, których nazw jeszcze nie podano, w takich krajach jak Filipiny, Kolumbia, Honduras, Stany Zjednoczone i Kanada.
Źródło: EastFruit