niedziela, 9 listopada, 2025
Strona główna Blog Strona 47

Odmiany pszenicy ozimej w 2025 roku. Wyniki PDO i najlepiej plonujące kreacje

0

Jednym z kluczowych elementów agrotechniki jest wybór odpowiedniej odmiany pszenicy ozimej, dostosowanej do warunków konkretnego gospodarstwa. W ofercie firm nasiennych znajduje się bardzo szeroki wybór odmian, zarówno wpisanych do Krajowego Rejestru (KR), jak i do Wspólnotowego Katalogu Odmian Roślin Uprawnych (CCA). W podjęciu właściwej decyzji pomocne mogą być wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych (PDO), które ułatwiają wybór odmiany najlepiej sprawdzającej się w danych warunkach glebowo-klimatycznych.

Odmiany pszenicy ozimej w Krajowym rejestrze

W roku 2025 do KR wpisano 22 nowe odmiany, tyle samo co w roku poprzednim. Tym samym liczba zarejestrowanych odmian pszenicy ozimej zwiększyła się do 169. W tej liczbie jedna została zaliczona do grupy technologicznej elitarne chlebowe (E), 69 – do grupy jakościowe chlebowe (A), 85 – chlebowe (B), 9 – pastewne lub inne (C) i jedna na ciastka (K). Ponadto, w KR znajdują się również cztery odmiany regionalne (naturalnie przystosowane do lokalnych warunków, rejestrowane bez wymogu badania WGO, głównie dla zachowania bioróżnorodności).

Plantacje nasienne pszenicy ozimej

W Polsce stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego jest ciągle na zbyt niskim poziomie. Powierzchnia plantacji nasiennych pszenicy ozimej w roku 2024 wynosiła, według danych PIORiN, około 24 tys. ha i była niższa niż w latach poprzednich. Rolnicy najbardziej poszukują odmian z grupy A, których łączny udział wynosił blisko 41%. Udział z grupy B jest mniejszy – 33%, natomiast znaczenie odmian pastewnych, na ciastka i elitarnych jest niewielkie.

Największą powierzchnię plantacji nasiennych zajmuje krajowa kreacja Euforia (2,6 tys. ha). Z pozostałych odmian większe znaczenie na rynku nasiennym ma Elektra (950 ha), Pallas (830 ha) oraz SU Banatus, RGT Kilimanjaro i RGT Bilanz (600–700 ha). Spośród odmian ze Wspólnotowego katalogu odmian roślin rolniczych (CCA) największe znaczenie mają Kask, RGT Depot, Gentleman i Fenomen (300–340 ha). 

Najważniejszy jest plon

Przy wyborze odmiany bierze się pod uwagę wiele cech i właściwości, jednak podstawowym kryterium jest plenność. W tej cesze w ostatnich latach miał miejsce znaczący postęp hodowlany. Wśród najlepiej plonujących odmian dominują zarejestrowane w ostatnich trzech latach. Spośród odmian jakościowych najlepiej plonują RGT Furiosa, SU Hyclas (mieszańcowa), Emocja, SU Elka, Weigl, MHR Empatia, RGT Intakt i LG Optimist, a na wysokim poziomie agrotechniki także KWS Dottie, Shogun i SU Quiz.

Średni poziom plonowania odmian chlebowych (grupa B) jest na ogół wyższy niż odmian z grupy A. Spośród nich najlepiej plonuje odmiana Bestia, wysoko oceniane są również: Como, SU Janosik, LG Algebra, Bulldozer, Damian i LG Fabianus. Na wysokim poziomie agrotechniki dobrze plonują również SU Marathon i Eriksen. Zimotrwałość wymienionych odmian (zarówno z grupy A, jak i B) mieści się w dość szerokim przedziale 2,5–4,5⁰, jednak większość ma oceny 4⁰ i powyżej, co oznacza dość duże bezpieczeństwo uprawy w kontekście zimotrwałości.

W grupie odmian pastewnych na obu poziomach agrotechniki wysoko plonują Patria i Klement, które jednak nieco ustępują najlepszym odmianom chlebowym. Do uprawy na ciastka przeznaczona jest tylko jedna kreacja, Marly. Charakteryzuje się dobrą plennością, jednak ograniczeniem w jej uprawie może być mała zimotrwałość.

Rekord w plonowaniu pszenicy. Na Podkarpaciu zebrano 14,4 t/ha! [SPRAWDŹ]

Odporność na choroby i wyleganie

Uprawa odmian odpornych lub tolerancyjnych na choroby jest jednym z wymogów Integrowanej ochrony roślin. Ponadto obserwuje się dalsze wycofywanie z obrotu wielu popularnych substancji aktywnych. Tak więc coraz większego znaczenia nabiera genetyczna odporność odmian na choroby. Ich lepsza zdrowotność pozwala również na zmniejszenie kosztów ochrony roślin. W ubiegłym roku w dużym nasileniu wystąpiła rdza brunatna, która w wielu doświadczeniach przyczyniła się do znacznej obniżki plonowania. Różnice odmianowe w tej cesze są znaczne. Na plantacjach z pszenicą ozimą powszechnie obserwuje się septoriozy liści, a także mączniaka prawdziwego i brunatną plamistość liści. Kilka kreacji jest bardziej podatnych na rdzę żółtą, co warto uwzględnić w planowaniu ochrony chemicznej. 

Zarejestrowane odmiany pszenicy ozimej różnią się również pod względem wysokości (ponad 24 cm) i odporności na wyleganie. Większą odpornością na wyleganie cechują się Admont, Damian, Euforia, Kaprun, LG Mondial, SY Revolution, SY Yukon, RGT Technik i Vanilia.

Inne cechy też są ważne

Wybierając odmianę, warto również zwrócić uwagę na zimotrwałość. Wprawdzie od wielu już lat zimy mają łagodny przebieg  i nie odnotowano większych strat z powodu złego przezimowania, jednak w warunkach naszego klimatu zimotrwałość pozostaje ważną cechą. Przedstawione w tabeli 1 odmiany cechują się zimotrwałością ocenioną w zakresie 2–5,5⁰ w skali 9-stopniowej, każdy może więc wybrać odmianę w zależności od akceptowanego ryzyka wymarzania. 

W uprawie pszenicy ozimej ważna jest także jakość technologiczna. Wartość wypiekową pszenicy określa się poprzez zaliczenie jej do jednej z czterech grup technologicznych (E, A, B lub C). Im wyższa grupa technologiczna, tym większa szansa na uzyskanie surowca o odpowiednich parametrach skupowych. Jednym z ważniejszych parametrów jakościowych pszenicy jest zawartość białka, dlatego warto uwzględnić ten parametr przy wyborze odmiany. Różnice odmianowe są znaczne, na ogół odmiany z grupy A cechują się wyższą zawartością białka niż odmiany z grupy B.

Listy odmian zalecanych ułatwiają wybór

Duża liczba odmian dostępnych na rynku nasiennym (zarówno z Krajowego rejestru, jak i ze Wspólnotowego katalogu odmian roślin rolniczych CCA) powoduje, że wybór nie jest łatwy. Dużym ułatwieniem mogą być „Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa (LOZ)”, przedstawione w tabeli 2. Listy te tworzone są w poszczególnych województwach na podstawie wyników doświadczeń PDO z uwzględnieniem plonowania odmian w poszczególnych rejonach kraju. Przy tworzeniu List brane są pod uwagę także inne cechy rolniczo-użytkowe. Wiele województw określa np. minimalny poziom zimotrwałości. Decyzje dotyczące List podejmowane są autonomicznie na szczeblu poszczególnych województw i corocznie aktualizowane. 

Dla pszenicy ozimej w każdym województwie rekomendowanych jest od 9 do 17 odmian. W bieżącym roku na LOZ znajduje się łącznie 51 odmian. W największej liczbie województw rekomendowane są odmiany Revolver i Venecja, a także Euforia, SU Banatus, Arevus, Bulldozer i Knut. Rekomendacja odmian w większej liczbie województw świadczy o ich dużej stabilności plonowania w różnych warunkach glebowo-klimatycznych oraz przy różnym przebiegu pogody w poszczególnych latach badań.

Ile koni mechanicznych ma Ursus C-330? Prawdziwe parametry mocy

0

Ursus C-330 to jeden z najbardziej rozpoznawalnych ciągników w historii polskiego rolnictwa. Przez dziesięciolecia służył zarówno w małych gospodarstwach, jak i przy pracach pomocniczych w większych. Wbrew pozorom informacja o jego mocy nie zawsze jest przedstawiana w sposób jednoznaczny, a różne źródła potrafią podawać rozbieżne wartości. Poniżej znajdują się rzetelne dane wraz z wyjaśnieniem, jak interpretować parametry mocy w praktyce.

Moc znamionowa według dokumentacji fabrycznej

Według danych producenta, Ursus C-330 wyposażony w silnik S-312C osiąga moc 30 KM przy prędkości obrotowej wału korbowego równej 2200 obr./min. Jest to tzw. moc znamionowa, czyli wartość uzyskiwana w optymalnych warunkach pomiarowych, gdy jednostka napędowa jest w pełni sprawna i pracuje w zakresie obrotów zalecanym przez konstruktorów.

Warto jednak zwrócić uwagę, że moc ta dotyczy silnika mierzonego na hamowni silnikowej, bez strat przeniesienia napędu na skrzynię biegów czy wał odbioru mocy.

Rzeczywista moc na WOM

Dla wielu rolników istotniejsza od mocy teoretycznej jest ta dostępna na wałku odbioru mocy (WOM). W przypadku Ursusa C-330, pomiary wskazują na wartość około 25–26 KM przy nominalnych obrotach silnika. Oznacza to, że w praktyce maszyny napędzane z WOM (jak prasa kostkująca, kosiarka rotacyjna czy rozdrabniacz), mają do dyspozycji nieco mniejszy zapas energii niż sugeruje wartość katalogowa.

Spadek mocy wynika z oporów mechanicznych w skrzyni biegów, mechanizmach przeniesienia napędu oraz układzie sprzęgła.

Moment obrotowy – realna siła uciągu

Choć wielu użytkowników zwraca uwagę przede wszystkim na konie mechaniczne, w pracy polowej równie istotny jest moment obrotowy. Silnik S-312C w Ursusie C-330 osiąga maksymalny moment na poziomie około 118 Nm przy 1600 obr./min. To właśnie ta charakterystyka sprawia, że ciągnik radzi sobie z lekkim pługiem, bronami czy kultywatorem, nawet jeśli moc maksymalna nie wydaje się imponująca.

W praktyce przy niższych obrotach, szczególnie podczas orki, to moment obrotowy decyduje o tym, czy ciągnik ciągnie pewnie, czy zaczyna tracić siłę.

Jak interpretować dane mocy w praktyce gospodarstwa?

Rolnik, planując dobór maszyn współpracujących z Ursusem C-330, powinien brać pod uwagę nie tylko wartość 30 KM, ale również straty na przeniesieniu napędu oraz charakterystykę pracy silnika. Do pracy w polu najlepiej utrzymywać obroty w zakresie 1500–2000 obr./min, co zapewnia optymalne połączenie mocy i oszczędności paliwa.

Maszyny wymagające mocy powyżej 25 KM na WOM będą pracować na granicy możliwości ciągnika, zwłaszcza w trudniejszych warunkach, takich jak mokra gleba czy teren o dużym nachyleniu.

Różnice między mocą katalogową, a realnym użytkowaniem

Wielu użytkowników zauważa, że ciągniki z dużym przebiegiem mogą mieć niższą moc niż podaje fabryka. Zużycie pierścieni tłokowych, zaworów czy pompy wtryskowej wpływa na spadek parametrów. W praktyce kilkudziesięcioletni Ursus C-330 może dysponować mocą rzędu 25–28 KM na wale korbowym, a więc jeszcze mniej na WOM.

Dlatego tak ważne jest utrzymywanie silnika w dobrym stanie technicznym i regularna regulacja pompy wtryskowej oraz luzów zaworowych.

Znaczenie mocy w pracach polowych

Dla gospodarstwa o powierzchni do kilku hektarów, 30 KM wciąż może być wystarczające, pod warunkiem odpowiedniego doboru osprzętu. C-330 jest w stanie efektywnie pracować z pługiem dwu-skibowym o szerokości roboczej 2 × 25 cm, z bronami o szerokości do 2,5 m czy siewnikiem zbożowym o szerokości 2,1 m.

W pracach transportowych, przy załadunku czy przy napędzie lekkich maszyn paszowych, jego moc jest w pełni wystarczająca. Jednak przy współczesnych prasach zwijających czy agregatach uprawowo-siewnych często konieczne jest wsparcie mocniejszego ciągnika.

Jak zwiększyć efektywność mocy Ursusa C-330?

Choć samej mocy w koniach mechanicznych nie da się łatwo podnieść bez poważnej ingerencji w silnik, rolnik może zwiększyć efektywność pracy, dbając o odpowiednie ciśnienie w oponach, regularne smarowanie przekładni oraz unikanie nadmiernego obciążania maszyn. Właściwa eksploatacja pozwala utrzymać parametry bliskie fabrycznym przez wiele lat.

Silnik S-312C najlepiej reaguje na obciążenia stałe i równomierne. Nagłe przeciążenia mogą powodować spadek obrotów i tym samym chwilowy ubytek mocy użytkowej. Właściwa technika pracy, dostosowana do charakterystyki jednostki napędowej, pozwala w pełni wykorzystać potencjał tych 30 koni mechanicznych, które od dziesięcioleci stanowią fundament sukcesu tego modelu.

Pogoda na 16 sierpnia. Od zachodu ochłodzenie i silniejszy wiatr

0
Pogoda na 16 sierpnia
Pogoda na 16 sierpnia
Pogoda na 16 sierpnia

16 sierpnia ze zmianą pogody

Za nami już połowa sierpnia. Lato powoli powinno zmierzać ku końcowi, na nieużytkach zaczynają kwitnąć żółte nawłocie zwiastujące jesień.

W nocy z zachodu na wschód przejdzie front z większym zachmurzeniem, silniejszym wiatrem z północnego zachodu i bez opadów. O poranku na termometrach od 12-14 stopni na Kaszubach do 15-17 na wschodzie, północy, zachodzie i południu kraju do 18-20 od Warszawy po Łódź, Kalisz, Wrocław, Opole, Legnicę.

W ciągu dnia na Podkarpaciu i Roztoczu wiatr słaby z zachodu a w Bieszczadach z północnego zachodu. Nad resztą kraju wiatr powieje zauważalnie silniej niż w ostatnich dniach z północnego zachodu.

Padać nie będzie chociaż na północy, zachodzie pojawi się trochę więcej chmur. Najsłoneczniej przez cały dzień od Podlasia po Mazowsze, Łódzkie.

Niedziela także sucha, wietrzna z chłodniejszą nocą na poziomie 7-12 stopni o czym więcej jutro.

Pogoda 15 sierpnia w ostatnich 30 latach do sprawdzenia pod linkiem https://cmm.imgw.pl/cmm/?page_id=18414

Na dziś prognoza pogody pod linkiem https://agroprofil.pl/wiadomosci/35-stopni-wskaza-termometry/

Terminy siewu zbóż i rzepaku. Przyspieszać czy opóźniać?

0

Terminy siewu zbóż i rzepaku są jednym z beznakładowych elementów agrotechniki wpływającym na rozwój i kondycję roślin. Praktyka rolnicza pokazuje, że w ogólnie przyjętych zaleceniach należy uwzględnić kilka odstępstw. W takim razie – kiedy najlepiej siać?

Zależnie od regionu

Terminy siewu zbóż i rzepaku determinuje przede wszystkim region uprawy. Zróżnicowanie podyktowane jest między innymi warunkami temperaturowymi czy długością okresu wegetacji. Wpływ ma także intensywność zimy, której ostatnimi laty nie mieliśmy okazji w pełni doświadczyć – o tym jednak później. W kontekście terminu siewu wyróżnia się na mapie Polski cztery, a nawet sześć regionów, które uznawane są za spójne w praktyce rolniczej.  

Oziminy wysiewa się najwcześniej w części północno-wschodniej. Sezon wegetacyjny jest tam najkrótszy, wobec czego rośliny mają mniej czasu na prawidłowy rozwój. Relatywnie najpóźniej wysiewać można w części południowo-zachodniej, tu wegetacja jest najdłuższa, a warunki dla rozwoju roślin najkorzystniejsze.

“Optymalne” terminy siewu

Rzepak wysiewa się najwcześniej spośród wszystkich ozimin. Na północnym-wschodzie optymalny termin przypada pomiędzy 5 a 15 sierpnia. W centrum i na południu kraju sieje się go zwykle między 10 a 20 sierpnia, a w regionie południowo-zachodnim do 25 sierpnia.

Wśród zbóż ozimych najwcześniej wysiewa się jęczmień ozimy. Na wschodzie i północnym-wschodzie optymalny termin przypada na 5–15 września, w centrum na 10–18 września, na zachodzie i południu do 20 września.

Pszenica ozima wysiewana jest od 5 do 20 września na północnym-wschodzie, między 10 a 25 września w centrum i południowym-wschodzie oraz w drugiej połowie września na zachodzie.

Pszenżyto ozime sieje się od 5 do 20 września na północnym-wschodzie, od 10 do 25 września w centrum, a na zachodzie i południu od 20 września do nawet 5 października.

Żyto ozime zwykle wysiewa się między 15 a 30 września. Na północnym-wschodzie termin graniczny to 15 września, w centrum i na południowym-wschodzie 25 września, a na zachodzie możliwe jest przesunięcie nawet do końca września.

Termin siewu ma znaczenie? Kiedy siać zboża ozime?

Nieaktualne zalecenia

Obecnie obowiązujące zalecenia – rozpowszechniane w szkołach i uczelniach rolniczych oraz ośrodkach doradztwa – pochodzą sprzed kilku dekad. Przedstawione powyżej terminy siewu poszczególnych gatunków ozimych są już niestety nieco archaiczne. Nie oznacza to jednak, że nie należy się do nich odnosić. Praktyka rolnicza pokazuje, że muszą być one mimo wszystko zaktualizowane, m.in. z powodu postępujących zmian klimatycznych i znacznemu postępowi w hodowli nowych odmian.

Temat zmian jest podnoszony wielokrotnie przez hodowle i firmy nasienne, a nawet instytucje publiczne. Szczególnie głośno mówią o tym specjaliści COBORU. Szeroko zakrojonej analizie poddawane są tysiące odmian wielu gatunków roślin uprawnych w stacjach doświadczalnych rozlokowanych w całej Polsce. Analizowany jest plon, cechy agrotechniczne oraz użytkowe, ale również prowadzone są obserwacje w kontekście rozwoju roślin na tle wielolecia. Wnioski dotyczące zmian w wegetacji i propozycje zmian terminów siewu przedstawiali w ubiegłym roku na komisji ds. rejestracji odmian kierownicy pracowni – Jacek Broniarz oraz Andrzej Najewski. Specjaliści zaproponowali wówczas przesunięcie optymalnych terminów siewu o pięć dni względem dotychczasowych wytycznych. To jeden z ważnych znaków, który na ten moment pozostaje jedynie trafną sugestią.

Odmiana ma znaczenie

Postęp hodowlany funduje nam coraz większy wybór kreacji, które charakteryzują się wysokim potencjałem plonowania i adaptacją do zmieniających się warunków klimatycznych. Istotnym jest więc uwzględnienie czynnika odmianowego w kontekście doboru terminu siewu. Wyprowadzone kreacje pochodzą często z różnych rodów hodowlanych i lokalizacji, nie tylko Polski, ale i Europy. Ich zróżnicowany wigor sprawia, że nie wszystkie odmiany tolerują opóźnione siewy czy wręcz przeciwnie – zbyt wczesne. Informacje na temat charakterystyki odmian znajdziemy w katalogach hodowców i firm nasiennych.

Terminy siewu a zmiany klimatu

Ostatnie lata charakteryzowały się długim okresem jesieni i łagodnym przebiegiem zimy. Wówczas rozwój roślin był bardzo szybki i intensywny, co powoduje, że oziminy są często nadmiernie wybujałe. Rośnie również presja szkodników i chorób grzybowych, które atakują uprawy, zmuszając plantatorów do intensyfikacji zabiegów chroniących przed spadkiem plonu.

Z powodu zmian klimatu wegetacja jesienna tylko w przeciągu dwóch ostatnich dekad wydłużyła się średnio o 4–5 dni. Wiosną rusza ona natomiast o 10–15 dni wcześniej. Daje to łącznie dodatkowe kilkanaście dni wegetacji. To wyraźny trend, który należy mieć na uwadze przy doborze terminu siewu. Nie oznacza to jednak, że każdy kolejny sezon będzie przebiegał w ten sposób. Miejmy nadzieje, że wrócimy kiedyś do normalności w kwestii zjawisk pogodowych.

Ważny przedplon

Dobór gatunków w płodozmianie ma duży wpływ na termin siewu rośliny następczej. Zebrany odpowiednio wcześnie przedplon pozwala na skrupulatne przygotowanie stanowiska. Im dłuższy odstęp, tym mamy więcej czasu do dyspozycji na zespół uprawek pożniwnych, orkę i uprawę gleby. Wykonanie wspomnianych zabiegów wyeliminuje uciążliwe chwasty i samosiewy, pozwoli glebie osiąść w sposób naturalny i zgromadzić zapas wody z opadów atmosferycznych.

To tyle w teorii, gdyż praktyka rolnicza i zmienność pogody pokazują, że zamiast kilku tygodni mamy często do dyspozycji raptem parę dni. W wielu regionach rzepak ozimy przypada po pszenicach ozimych, natomiast ona wysiewana jest często po późno zbieranych burakach cukrowych czy kukurydzy. W takich przypadkach należy zachować zdrowy rozsądek i jeśli są ku temu możliwości, opóźnić siew na poczet prawidłowo wykonanej uprawy. To szczególnie istotne, w przypadku kiedy gleba jest mocno uwilgotniona. 

Termin siewu kluczowy dla rzepaku

Termin siewu ma największe znaczenie dla rzepaku ozimego. Szacuje się, że od momentu siewu do zatrzymania jesiennej wegetacji powinien zgromadzić sumę temperatur efektywnych na poziomie 800–850°C. Biorąc pod uwagę średnie dobowe temperatury, przyjmuje się, że rośliny potrzebują około 75–80 dni aktywnej wegetacji przy temperaturze powyżej 5°C, zanim nastąpi spowolnienie rozwoju związane z nadejściem zimy.

Rzepak do zimy musi spełnić kilka kryteriów. Kształtowanie rozety w okresie jesiennym to czas, w którym w stożku wzrostu następuje przejście z fazy wegetatywnej w generatywną, zaprogramowany zostaje przyszły plon, pojawiają się zawiązki przyszłych liści, rozgałęzień bocznych oraz kwiatostanów. Prawidłowo wykształcony rzepak powinien charakteryzować się rozetą złożoną z co najmniej 8–12 liści i szyjką korzeniową o średnicy 10–20 mm.

Ile waży Ursus C-330? Fakty, które warto znać

0

Ursus C-330 to ciągnik, który od dekad pracuje w polskich gospodarstwach. Jego lekka, ale solidna konstrukcja sprawia, że jest niezastąpiony w wielu zadaniach – od orki po transport. Waga tego modelu ma znaczenie zarówno przy planowaniu prac polowych, jak i podczas przewozu maszyny na przyczepie.

Jaka jest masa Ursusa C-330?

Standardowy Ursus C-330 w wersji fabrycznej waży około 1 850 kg. Jest to masa sucha, czyli bez uwzględnienia paliwa, płynów eksploatacyjnych, obciążników kół czy operatora. W praktyce waga użytkowa wzrasta – po zatankowaniu zbiornika (ok. 45 litrów), uzupełnieniu oleju i zamontowaniu typowych obciążników przednich (ok. 60–80 kg) oraz tylnych (po 30–40 kg na każde koło), masa może wynosić 2 000–2 050 kg.

Różnice w masie między wersjami ciągnika

Na przestrzeni lat produkcji Ursusa C-330 wprowadzano niewielkie zmiany konstrukcyjne, które miały wpływ na wagę. Wersje C-330M z lat 80. i 90. bywały minimalnie cięższe, głównie z powodu wzmocnień ramy, zastosowania grubszych błotników i innych elementów osłonowych. Dodatkowe wyposażenie, takie jak kabina stalowa, zwiększa masę o 150–200 kg w zależności od jej rodzaju i producenta.

Wpływ masy na pracę ciągnika w polu

Dla rolnika masa ciągnika ma kluczowe znaczenie przy doborze narzędzi. Lżejsza konstrukcja Ursusa C-330 sprzyja pracy na glebach lekkich i średnich, gdzie nadmierny nacisk na podłoże mógłby powodować zbyt duże ugniatanie. Jednocześnie masa rzędu dwóch ton daje wystarczającą stabilność przy pracy z maszynami zawieszanymi, takimi jak kosiarki rotacyjne, pługi dwuskibowe czy siewniki zbożowe o szerokości do 2,5 m.

Masa, a transport drogowy

Znajomość wagi Ursusa C-330 jest istotna również przy jego przewozie. W Polsce do transportu takiego ciągnika często wykorzystuje się przyczepy samochodowe lub lawety o ładowności minimum 2,5–3 t. Należy pamiętać, że do masy własnej ciągnika trzeba doliczyć masę dodatkowego wyposażenia i ewentualnych narzędzi transportowanych razem z nim.

Waga, a przyczepność i bezpieczeństwo

Odpowiednia masa Ursusa C-330 przekłada się na jego przyczepność. W lżejszych maszynach przy pracy na pochyłościach lub w grząskim terenie mogą występować uślizgi kół. Dlatego rolnicy często montują dodatkowe obciążniki lub zalewają opony wodą z dodatkiem płynu przeciw zamarzaniu, co może zwiększyć wagę tylnej osi nawet o 100–150 kg. Takie rozwiązanie poprawia stabilność, ale należy je stosować rozważnie, by nie przeciążyć podzespołów.

Znaczenie rozkładu masy

Ursus C-330 w standardzie ma rozkład masy około 45% na przednią oś i 55% na tylną. Ten układ jest korzystny przy większości prac polowych, szczególnie z narzędziami zawieszanymi. Jednak w przypadku ciężkich maszyn montowanych z przodu – jak np. ładowacz czołowy – konieczne bywa dociążenie tylnej osi, aby utrzymać stabilność i uniknąć nadmiernego zużycia przednich elementów zawieszenia.

Wpływ modyfikacji na wagę ciągnika Ursus C-330

Niektórzy użytkownicy modernizują Ursusa C-330, montując mocniejsze kabiny, ładowacze, dodatkowe hydrauliki czy większe ogumienie. Każda taka zmiana wpływa na masę całkowitą. Na przykład ładowacz czołowy z kompletem osprzętu może zwiększyć wagę o 350–500 kg, a szersze opony z felgami to dodatkowe 40–60 kg na każdą oś.

Dlaczego warto znać wagę swojego Ursusa?

Świadomość masy maszyny pozwala dobrać optymalne narzędzia, uniknąć przeciążenia przyczep, a także zwiększyć bezpieczeństwo pracy. Dobrze dobrana masa i jej rozkład chronią glebę przed nadmiernym ugniataniem, poprawiają komfort prowadzenia i minimalizują ryzyko awarii układu przeniesienia napędu.

Praktyczne wskazówki dla rolników

  • Regularnie kontroluj ciśnienie w oponach – utrzymanie odpowiedniego ciśnienia zmniejsza ryzyko utraty przyczepności i zapewnia równomierny rozkład masy.
  • Unikaj nadmiernego dociążania przodu lub tyłu, które może wpływać na stabilność jazdy.
  • Przy przewozie Ursusa C-330 lawetą zawsze uwzględniaj pełną wagę roboczą, nie tylko katalogową.
  • Jeśli pracujesz w terenie pagórkowatym, rozważ montaż dodatkowych obciążników, ale w granicach dopuszczalnych przez producenta.

Gorczyca czy łubin. Co siać na poplon?

0
Gorczyca międzyplon na pasze

Dobór rośliny na poplon to decyzja, która może mieć realny wpływ na przyszłe plony, zdrowotność gleby oraz ograniczenie presji chwastów i chorób. W polskich gospodarstwach najczęściej wybór pada na gorczycę białą lub łubin (żółty, wąskolistny bądź biały). Każda z tych roślin ma inne wymagania glebowe, inny wpływ na środowisko glebowe i odmienny potencjał w kontekście wzbogacania stanowiska. Warto przyjrzeć się bliżej ich właściwościom, aby dobrać poplon optymalny do konkretnej sytuacji.

Gorczyca biała – szybki efekt i prostota uprawy

Gorczyca biała jest jedną z najszybciej rosnących roślin poplonowych. Jej siew możliwy jest niemal od razu po zbiorze zbóż, a już po kilku tygodniach tworzy gęstą, zwartą masę zieloną. Dzięki temu skutecznie ogranicza rozwój chwastów i chroni powierzchnię gleby przed erozją.

System korzeniowy gorczycy jest stosunkowo płytki, ale bardzo rozbudowany w warstwie ornej. Pozwala to na poprawę struktury gleby i jej napowietrzenie, choć w mniejszym stopniu niż w przypadku roślin głębiej korzeniących się. Co istotne, gorczyca jest rośliną fitosanitarną – ogranicza występowanie nicieni w glebie, zwłaszcza z rodzaju Heterodera. Jej szybki wzrost umożliwia również efektywne wiązanie azotu mineralnego pozostałego po przedplonie, co zapobiega jego wymywaniu do wód gruntowych.

Wadą gorczycy jest wrażliwość na niskie temperatury, dlatego poplony z tej rośliny pełnią przede wszystkim funkcję krótkoterminową, najczęściej do przyorania jesienią. W gospodarstwach stosujących rzepak w płodozmianie trzeba też pamiętać, że gorczyca należy do tej samej rodziny kapustowatych, co może zwiększać ryzyko kumulacji chorób takich jak kiła kapusty.

Łubin – inwestycja w azot i strukturę gleby

Łubin, zwłaszcza żółty i wąskolistny, jest rośliną motylkowatą, co oznacza zdolność do symbiotycznego wiązania azotu atmosferycznego dzięki bakteriom brodawkowym Rhizobium. W praktyce oznacza to realne wzbogacenie gleby w ten pierwiastek – w zależności od odmiany i warunków uprawy może to być od 50 do nawet 100 kg N/ha pozostawionego w resztkach pożniwnych.

Łubin posiada silny, palowy system korzeniowy, sięgający często ponad 1,5 m w głąb profilu glebowego. Taka budowa pozwala na rozluźnienie głębszych warstw, lepsze magazynowanie wody i poprawę przewiewności gleby. Dzięki temu roślina ta jest szczególnie cenna na stanowiskach zlewnych, ciężkich, a także na glebach o niskiej zawartości próchnicy.

Trzeba jednak pamiętać, że łubin ma większe wymagania co do terminu wegetacji niż gorczyca. Wysiany zbyt późno może nie zdążyć wytworzyć odpowiedniej masy zielonej. Jest też wrażliwy na suszę w fazie wschodów, choć później radzi sobie dobrze nawet przy mniejszej dostępności wody. W gospodarstwach, gdzie w płodozmianie znajdują się inne rośliny motylkowate, należy rozważyć ryzyko chorób wspólnych, jak antraknoza.

Kiedy postawić na gorczycę, a kiedy na łubin?

Decyzja o wyborze rośliny poplonowej powinna być uzależniona od kilku czynników. Gorczyca sprawdzi się najlepiej tam, gdzie liczy się szybki efekt zadarnienia pola, ograniczenie chwastów i krótki okres wegetacji między zbiorami a nadejściem zimy. Jest idealna po zbożach wczesnych, gdy możliwe jest jej wysianie już w lipcu, oraz na stanowiskach, gdzie unika się roślin motylkowatych z powodu płodozmianu.

Łubin natomiast warto wysiać, gdy celem jest długofalowe wzbogacenie gleby w azot, poprawa jej struktury i zwiększenie pojemności wodnej. To dobry wybór na stanowiska wymagające głębszego spulchnienia i odbudowy życia mikrobiologicznego. W rejonach o dłuższym okresie wegetacji łubin można pozostawić na polu do późnej jesieni, a nawet jako roślinę międzyplonową do wiosny, jeśli planuje się uprawę w systemie bezorkowym.

Aspekty ekonomiczne i agrotechniczne

Koszt nasion gorczycy jest relatywnie niski, a dawka wysiewu wynosi zazwyczaj od 12 do 20 kg/ha, co czyni ją rozwiązaniem ekonomicznym. W przypadku łubinu dawki są znacznie większe (od 150 do 200 kg/ha), a koszt materiału siewnego jest wyższy. Jednak część tego wydatku można zrekompensować oszczędnością na nawożeniu azotowym w kolejnym roku.

Pod względem uprawy gorczyca nie ma wysokich wymagań co do jakości gleby, dobrze rośnie nawet na stanowiskach lżejszych i mniej zasobnych. Łubin preferuje gleby kwaśne do lekko kwaśnych, ale nie toleruje gleb podmokłych ani bardzo ubogich w fosfor i potas. Wymaga więc wcześniejszego uregulowania pH i ewentualnego nawożenia.

Rola poplonów w strategii gospodarstwa

Włączenie poplonów do płodozmianu to nie tylko kwestia ochrony gleby, ale również element strategii nawożenia i ochrony roślin. Gorczyca i łubin mogą pełnić różne funkcje – od fitosanitarnej, przez nawożenie organiczne, po poprawę właściwości fizycznych gleby. Ich wybór powinien być zawsze dopasowany do aktualnej sytuacji w gospodarstwie, a także do planów na kolejne sezony.

Rolnicy często decydują się na mieszanki gorczycy z łubinem lub innymi gatunkami, co pozwala łączyć zalety szybkiego przykrycia gleby i wzbogacania jej w azot. Takie rozwiązania są szczególnie korzystne w gospodarstwach nastawionych na uprawę zbóż i wymagających stabilizacji żyzności gleby bez nadmiernego zużycia nawozów mineralnych.

Inflacja w lipcu 2025 najniższa od roku

0
Inflacja we wrześniu

Roczna inflacja w lipcu wyniosła 3,1% poinformował Główny Urząd Statystyczny. GUS opublikował w czwartek (14.08.2025) finalne dane dotyczące wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI) za lipiec 2025 roku. Zgodnie z nimi inflacja w lipcu wyniosła 3,1 proc. w skali roku. Jeszcze w czerwcu było to 4,1 proc. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w lipcu o 4,9 proc. w skali roku, ale spadły o 0,6 proc. w porównaniu z czerwcem. Spadek rocznego tempa inflacji to w dużej mierze efekt wygaszenia wpływu częściowego odmrożenia cen energii, podbijającego inflację w ostatnich 12 miesiącach.

Zmiany cen towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego (w %) – wykres

Inflacja roczna w lipcu nadal napędzana byłą przez ceny żywności, a obniżana przez paliwa

W porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku wyższe ceny m.in. w zakresie: żywności (o 4,7%), mieszkania (o 3,4%), napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 6,5%) oraz restauracji i hoteli (o 5,8%), wpłynęły na wzrost wskaźnika ogółem odpowiednio o: 1,11 p. proc., 0,84 p. proc., 0,34 p. proc. i 0,33 p. proc. Niższe ceny w zakresie transportu (o 4,6%) oraz odzieży i obuwia (o 1,3%) obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,50 p. proc. i 0,05 p. proc.

Pozycja – Transport (tu są ceny paliw) stanowi 11,1% koszyka inflacyjnego w porównaniu do 25,9% udziału żywności i napojów bezalkoholowych, których ceny rosły r/r i m/m.

W lipcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały wyższe ceny w zakresie: mieszkania (o 0,6%), rekreacji i kultury (o 2,3%) oraz transportu (o 1,5%), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio po 0,16 p. proc. i 0,15 p. proc. Niższe ceny w zakresie żywności (o 0,7%) oraz odzieży i obuwia (o 3,0%) obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,16 p. proc i 0,11 p. proc.

Warto zauważyć, że każdy z nas ma swój własny „koszyk inflacyjny” i może odmiennie odczuwać zmiany cen usług i towarów !!!

Sprawdź – System wag poszczególnych pozycji koszyka inflacyjnego GUS

Inflacja znalazła się celu inflacyjnym NBP po raz pierwszy od czerwca ubiegłego roku

Przybliża nas to do dalszego cięcia stóp procentowych. Inflacja to jeden z czynników, na który, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami Adama Glapińskiego czeka Rada Polityki Pieniężnej (RPP), by podjąć decyzję o kolejnej obniżce stóp procentowych po majowej obniżce o 0,5 proc. Oczekiwany powrót cen paliw na niskie poziomy zapewne wpłynie pozytywnie na inflację w kolejnym miesiącu.

Przeczytaj również – Cena diesla spadła lekko na stacjach i w hurcie

Aktualne stopy procentowe w Polsce

Ostatnio, na początku lipca Rada Polityki Pieniężnej (RPP) postanowiła obniżyć stopy procentowe NBP o 0,25 pkt. proc. do poziomu:

  • stopa referencyjna 5,00 proc. w skali rocznej;
  • stopa lombardowa 5,50 proc. w skali rocznej;
  • stopa depozytowa 4,50 proc. w skali rocznej;
  • stopa redyskontowa weksli 5,05 proc. w skali rocznej;
  • stopa dyskontowa weksli 5,10 proc. w skali rocznej.

Wcześniej, bo w maju RPP obniżyła stopy o 50 pkt bazowych; stopa referencyjna spadła wówczas z 5,75 proc. do 5,25 proc.

Źródło: GUS

Aktywny Rolnik – od kiedy? Sprawdź!

0
Ważne! Od 2023 r. stosowanie definicji rolnika aktywnego będzie obowiązkowe i wpłynie na dopłaty bezpośrednie

Po miesiącach oczekiwań Ministerstwo Rolnictwa wreszcie przedstawiło projekt ustawy „Aktywny Rolnik”. Dokument ma na celu wsparcie prawdziwych rolników zawodowo prowadzących gospodarstwa i wprowadza nowe, przejrzyste kryteria przyznawania dotacji. Sprawdź co wiemy!

Aktywny Rolnik – co zmienia nowa ustawa?

Projekt ustawy „Aktywny Rolnik” jest odpowiedzią na postulaty środowiska rolniczego, w tym rolników indywidualnych i organizacji branżowych. Celem jest wyeliminowanie sytuacji, w której wsparcie trafia do osób nieprowadzących faktycznej działalności rolniczej. Nowe przepisy umożliwią weryfikację aktywności rolników na podstawie rzeczywistych kosztów i przychodów, a nie wielkości sprzedaży czy powierzchni gospodarstwa.

Jakie zmiany wprowadza nowa definicja „Aktywnego Rolnika”?

Nowe przepisy zmieniają sposób kwalifikacji rolników. Dotychczas liczyła się wielkość produkcji lub sprzedaży, teraz podstawą będą rzeczywiste koszty i przychody z działalności rolniczej. To oznacza, że każdy, kto faktycznie prowadzi gospodarstwo, może uzyskać status „Aktywnego Rolnika”, niezależnie od skali produkcji.

Jak rolnicy udowodnią prowadzenie gospodarstwa?

Jak rolnicy mogą udowodnić prowadzenie gospodarstwa?

Aktywność rolniczą można potwierdzić poprzez:

  • umowy kontraktacji lub dostawy produktów rolnych.
  • faktury za zakup nawozów, materiału siewnego, środków ochrony roślin i usług agrotechnicznych,
  • dowody sprzedaży płodów rolnych,
  • opłacony czynsz dzierżawny lub umowy dzierżawy,
  • dowody opłaconej pracy najemnej,

Nowe kryteria „Aktywnego Rolnika”

Ustawa wprowadza jasne kryteria automatycznego uznania rolnika za aktywnego zawodowo, np. otrzymywanie płatności związanych z produkcją roślinną, korzystanie z ekoschematów, posiadanie zwierząt zarejestrowanych w systemie IRZ oraz rozliczanie podatku VAT. Dodatkowo możliwe będzie włączenie innych kryteriów w drodze decyzji ministra, co zapewnia elastyczność i przyjazne przepisy dla rolników.

AKTYWNY ROLNIK DEFINICJA

Koniec fikcyjnych gospodarstw?

Celem ustawy „Aktywny Rolnik” jest ograniczenie wsparcia dla osób nieprowadzących faktycznej działalności rolniczej. Dzięki nowym regulacjom pieniądze trafią do tych, którzy rzeczywiście uprawiają ziemię i hodują zwierzęta, a co za tym idzie – ponoszą realne koszty produkcji.

SPRAWDŹ: Aktywny rolnik: Dopłaty tak, ale za faktury

Kiedy nowe przepisy wejdą w życie?

Kiedy ustawa „Aktywny Rolnik” wejdzie w życie? Jeżeli proces legislacyjny przebiegnie sprawnie, nowe przepisy mogą obowiązywać już w IV kwartale 2025 roku.

Co to jest ustawa „Aktywny Rolnik”?

Co oznacza aktywny rolnik?

Ustawa „Aktywny Rolnik” to nowe przepisy prawne przygotowane przez Ministerstwo Rolnictwa, które mają na celu wzmocnienie pozycji rolników faktycznie prowadzących gospodarstwa. Dzięki niej wsparcie finansowe trafi tylko do osób, które aktywnie uprawiają ziemię lub hodują zwierzęta.

Jakie kryteria umożliwiają automatyczne uznanie rolnika za „Aktywnego”?

Rolnik może być automatycznie uznany za aktywnego zawodowo, jeśli spełnia przynajmniej jedno z poniższych kryteriów:

  • otrzymuje płatności związane z produkcją roślinną lub ekoschematami (np. Rolnictwo węglowe, Integrowana Produkcja Roślin),
  • posiada zwierzęta zarejestrowane w systemie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt (co najmniej 0,3 DJP/ha UR),
  • rozlicza podatek VAT,
  • korzysta z programów wsparcia dla małych gospodarstw, premii dla młodych rolników lub inwestycji zwiększających konkurencyjność,
  • uczestniczy w unijnej sieci danych dotyczących zrównoważenia gospodarstw (FSDN).









Dzierżawa gruntów po nowemu? Zobacz, co musisz wiedzieć o nowych przepisach!

0
Długoletnia dzierżawa grunty rolnego na nowych zasadach. Na jaki okres będzie można zawrzeć umowę?

Ministerstwo Rolnictwa przygotowało projekt ustawy, który ma uporządkować zasady dzierżawy gruntów rolnych, wzmocnić pozycję dzierżawców i zachęcić do zawierania długoterminowych umów. Nowe przepisy mają wejść w życie w IV kwartale 2025 roku.

Dzierżawa gruntów rolnych – pisemne umowy, długoterminowe kontrakty i większa ochrona prawna

Projekt ustawy przewiduje obowiązek zawierania pisemnych umów z datą pewną i szczegółowym protokołem opisującym przedmiot dzierżawy. Wprowadza dwa typy kontraktów: krótkoterminowe do 5 lat oraz promowane długoterminowe do 30 lat. Nowe przepisy jasno określają prawa i obowiązki obu stron, ułatwiają dzierżawcom udowodnienie tytułu prawnego i korzystanie z dopłat oraz inwestycji. Ustawa reguluje też kwestie zmiany dzierżawcy w określonych przypadkach, rozliczania nakładów i modyfikacji czynszu po 10 latach, co ma ograniczyć szarą strefę i zwiększyć przejrzystość rynku gruntów.

SPRAWDŹ TAKŻE: Dzierżawa ziemi pod fotowoltaikę. Ile można zarobić?

Jeżeli prace legislacyjne przebiegną zgodnie z planem, nowe przepisy zaczną obowiązywać jeszcze w IV kwartale 2025 roku. Rolnicy zyskają czas, by dostosować umowy i przygotować się do bardziej stabilnego i bezpiecznego gospodarowania.

źródło: MRIRW

Kiedy sadzić czosnek zimowy? Terminy i sekrety udanych zbiorów

0
uprawa czosnku w polsce

Czosnek zimowy, nazywany także ozimym, to roślina wymagająca odpowiednio dobranego terminu sadzenia. Od chwili umieszczenia ząbków w glebie do rozpoczęcia zimy roślina musi zdążyć wytworzyć silny system korzeniowy, który pozwoli jej bezpiecznie przetrwać mrozy. Jednocześnie nie może nadmiernie rozwinąć części nadziemnych, bo wtedy łatwo ulega uszkodzeniom mrozowym. Właściwy termin sadzenia to jeden z najważniejszych czynników decydujących o powodzeniu uprawy i jakości zbiorów.

Optymalne terminy sadzenia czosnku zimowego w Polsce

W polskich warunkach klimatycznych czosnek zimowy sadzi się zazwyczaj od końca września do połowy października. Termin ten nie jest jednak uniwersalny i należy go dostosować do regionu oraz przebiegu pogody w danym roku.

  • W cieplejszych rejonach zachodnich i południowo-zachodnich sadzenie można przeprowadzać nawet do końca października.
  • W chłodniejszych regionach północno-wschodnich najlepiej zakończyć prace do końca trzeciej dekady września, aby ząbki miały 4–6 tygodni na ukorzenienie się przed nadejściem silnych mrozów.

Rolnik powinien obserwować temperaturę gleby – optymalne warunki występują, gdy jej temperatura spada do około 9–12°C. W takich warunkach czosnek szybko tworzy korzenie, ale nie wyrasta ponad powierzchnię gruntu.

Znaczenie temperatury gleby w uprawie czosnku zimowego

Zbyt ciepła gleba w momencie sadzenia (powyżej 15°C) sprzyja wybiciu szczypioru jeszcze jesienią. Młode pędy, choć wytrzymałe, mogą ulec uszkodzeniu podczas mroźnej, bezśnieżnej zimy. Z kolei sadzenie w glebie zbyt chłodnej (poniżej 6–7°C) opóźnia ukorzenianie, co skutkuje słabszym startem wiosną i mniejszym plonem.

Wybór stanowiska i przygotowanie pola pod czosnek zimowy

Czosnek zimowy najlepiej udaje się na glebach próchnicznych, przewiewnych, żyznych, o odczynie pH 6,5–7,0. Wymaga stanowisk słonecznych i osłoniętych od wiatru. Należy unikać pól, na których w ostatnich 4–5 latach rosły inne rośliny cebulowe, aby ograniczyć ryzyko chorób, takich jak fuzarioza czy zgnilizna podstawy piętki.

Pole pod czosnek warto przygotować już w sierpniu – usunąć chwasty, spulchnić glebę i wzbogacić ją nawozami fosforowymi i potasowymi. Azot stosuje się dopiero wiosną, by nie pobudzać nadmiernego wzrostu jesienią. W glebach ciężkich można zastosować piasek lub kompost, aby poprawić strukturę.

Dobór materiału sadzeniowego

Do sadzenia przeznacza się wyłącznie zdrowe, dorodne ząbki zewnętrzne, najlepiej z własnej, sprawdzonej uprawy lub od certyfikowanego dostawcy. Należy unikać ząbków drobnych i pochodzących z uszkodzonych główek. Przed sadzeniem warto przeprowadzić zaprawianie ząbków preparatem grzybobójczym lub w roztworze popiołu drzewnego, co ogranicza ryzyko chorób i szkodników.

Technika sadzenia czosnku zimowego

Ząbki umieszcza się piętką w dół, w rzędach co 25–30 cm, a w rzędzie w odstępach 6–10 cm. Głębokość sadzenia zależy od rodzaju gleby – w lżejszych glebach to 5–7 cm, w cięższych 3–5 cm. Ważne jest, aby ząbki były dobrze przykryte glebą i miały bezpośredni kontakt z podłożem. Po sadzeniu glebę można lekko ugnieść, co zapobiegnie przesuszeniu i poprawi warunki ukorzeniania.

Nawadnianie czosnku po posadzeniu

Jeżeli jesień jest sucha, warto wykonać jedno delikatne podlewanie, które pobudzi ząbki do szybszego ukorzenienia. Trzeba jednak unikać nadmiernego zalania, ponieważ czosnek źle znosi zbyt mokre warunki – sprzyjają one rozwojowi chorób grzybowych.

Ochrona czosnku zimowego przed zimą

W rejonach o ostrych zimach i małej pokrywie śnieżnej zaleca się ściółkowanie plantacji. Najczęściej stosuje się słomę, liście lub agrowłókninę zimową. Ściółka ogranicza przemarzanie gleby, chroni korzenie i zmniejsza utratę wilgoci. Wczesną wiosną, gdy temperatura gleby zacznie rosnąć, warstwę ochronną usuwa się, aby umożliwić szybki wzrost szczypioru.

Najczęstsze błędy w uprawie czosnku i ich skutki

Do najczęstszych błędów należą:

  • zbyt wczesne sadzenie w ciepłej glebie, co prowadzi do wyrastania pędów jesienią,
  • opóźnione sadzenie, skutkujące słabym ukorzenieniem,
  • brak płodozmianu i sadzenie po roślinach cebulowych,
  • stosowanie drobnych lub porażonych ząbków, co obniża plon i zwiększa ryzyko chorób.

Każdy z tych błędów może w znacznym stopniu zmniejszyć ilość i jakość uzyskanych główek.

Sekrety udanych zbiorów czosnku zimowego

Sukces w uprawie czosnku zimowego zależy od połączenia kilku elementów: właściwego terminu sadzenia, zdrowego materiału, dobrze przygotowanego stanowiska oraz ochrony przed zimą. Silny system korzeniowy rozwinięty jesienią daje roślinie przewagę wiosną, gdy rusza wegetacja. Wczesny start przekłada się na większe główki i wyższy plon, a także lepszą trwałość przechowalniczą czosnku.

Prace polowe po żniwach

0

Koniec żniw nie oznacza zakończenia prac w gospodarstwie, dlatego na miejscu kombajnów nie brakuje innych maszyn rolniczych. Mimo, że część rolników jeszcze kończy zbierać zboża, inni już przygotowują pola pod jesienne uprawy. Aura sprzyja pracom polowym na Opolszczyźnie, choć jest bardzo gorąco.

Część rolników sieje poplony, inni uprawiają glebę pod siewy rzepaku, czy zbóż

Jan Damboń, rolnik z Roszowic:

– Mamy teraz takie okienko pogodowe: wczoraj popadał deszcz, więc dzisiaj zaczęliśmy ruszać ścierniska po rzepakach. Mamy nową maszynę, która delikatnie narusza wierzchnią warstwę gleby, aby spulchnić ją i aby resztki po rzepaku powschodziły i żeby pole było później przygotowane pod gruber i pod siew pszenicy.

Rolnik testuje nowoczesną maszynę

– Do tej pory używałem talerzówki do płytkiej uprawy gleby, natomiast dziś zaczęliśmy iużywać nowoczesnej maszyny, która ma z przodu noże, a z tyłu są takie palce, które rozprowadzają po całym polu resztki sieczki po rzepaku. Dzięki temu ten rzepak będzie mógł równomiernie powschodzić i pole będzie wyrównane pod siew pszenicy.

Tomasz Cichoń, rolnik z Ostrożnicy:

– Od kilku dni, w miarę jak pogoda pozwala, wjeżdżamy w pola, żeby je przygotować pod nowe zasiewy. Idzie wapno, głęboszowanie ścieżek, talerzowanie, zrywanie ściernisk. Ziemia jest bardzo dobrze uwilgocona, a nawet tej wilgoci jest teraz w naszym rejonie za dużo.

Wielu rolników uprawia pola bezorkowo

– Prognozy pokazują, że ma przyjść teraz nowy okres suchy, więc może się zdarzyć, że trzeba będzie rzepak siać w czasie, gdy znów będzie sucho. U nas w gospodarstwie 100% areału jest uprawiane bezorkowo. Jak trzeba, to po żniwach wysiewamy wapno i nawozy fosforowo-potasowe. Następnie idzie talerzówka, a jak trzeba, to później pod koniec sierpnia, czy na początku września stosujemy Round Up, żeby zniszczyć wszelkie kiełkujące chwasty i samosiewy. Następnie idzie maszyna do uprawy bezorkowej i po tej maszynie siejemy najpierw rzepak, a później pszenicę.

Manfred Suchy, rolnik z Dziedzic:

– Przygotowałem maszyny, nasmarowałem wał i jadę talerzówką w pole robić podorywkę, póki pogoda na to pozwala. Jeszcze trochę i będziemy się przygotowywać do rzepaków. Talerzówkę wykorzystuję do wszystkiego, bo i po rzepakach trzeba zrobić podorywkę, tylko że po rzepakach robię ją bardzo płytko, żeby tylko ziarenko chwyciło trochę tej wilgoci i skiełkowało. A jeżeli na przykład robię ścierniska po pszenicy, to troszeczkę głębiej, powiedzmy na 8 cm.

Bernard Dembczak, przewodniczący Związku Śląskich Rolników:

– W moim gospodarstwie żniwa się zakończyły. Trzeba zgruberować ścierniska,czyli zerwać wierzchnią warstwę by zatrzymać parowanie. Dziś ogranicza się uprawy do minimum, bo to są koszty.

Koniec żniw w Kombinacie Rolnym Kietrz

Mariusz Sikora, prezes Kombinatu Rolnego Kietrz:

– Przygotowujemy pole pod zasiew lucerny pod przyszłą bazę paszową dla bydła. Idzie nawożenie, uprawa, a wieczorem rozpoczniemy siew. Wczoraj koniec żniw, dzisiaj początek siewu.

dr Mariusz Drożdż

35 stopni wskażą termometry w Legnicy, Szczecinie i Lesznie

0
Pogoda na 15 sierpnia
Pogoda na 15 sierpnia
Pogoda na 15 sierpnia

35 stopni na zachodzie i 30 stopni na wschodzie kraju

Jutro mija 17 rocznica tragicznych, największych tornad jakie nawiedziły nasz kraj.

Przed nami noc z temperaturami na poziomie 12 stopni w Lesku; 13-14 na wschodzie kraju; 15-16 stopni na Mazurach. Na zachodzie, północy i w centrum kraju a także na południu do wysokości 350 m.n.p.m 17-19 stopni. Najcieplej na wybrzeżu i do 20-80 km w głąb lądu- tu do 20-23 stopni.

Nad ranem na zachodzie, północy i w centrum nie powinno być rosy.

W ciągu dnia niemal bezchmurnie w całym kraju. Dopiero wieczorem na północy pojawi się trochę więcej chmur. Wiatr słaby, dopiero wieczorem na północnym zachodzie silny. Powieje z południowego wschodu a wieczorem na wybrzeżu z północnego zachodu.

W najcieplejszym momencie dnia temperatura wzrośnie do 29 stopni na Suwalszczyźnie i 35 stopni na zachodzie kraju a zwłaszcza w Legnicy, Szczecinie i Lesznie.

W nocy z piątku na sobotę przejdzie front, który w sobotę przyniesie silniejszy wiatr z północnego zachodu.

15 sierpnia zapisze się tak jak i dzisiejszy dzień jako najcieplejszy albo jeden z najcieplejszych w ostatnich 30 latach co możecie zobaczyć pod tym linkiem- https://cmm.imgw.pl/cmm/?page_id=18414