Na 29 kwietnia br. Komisja Europejska wyznaczyła termin ogłoszenia komunikatu w sprawie Strategii „Od pola do stołu” Dokument będzie dotyczył planu wprowadzenia systemu zrównoważonej produkcji żywności i jest częścią polityki Nowego Zielonego Ładu. Negatywne stanowisko w tej sprawie zajęli natomiast przedstawiciele Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych (Członek COPA – COGECA). Ich argumentacja wyraża obawy dotyczące obecnej sytuacji społeczno- gospodarczej związanej z pandemią koronawirusa.

 

– Rolnicy w całej Europie wskazują, że to nie miejsce i nie pora na tego rodzaju decyzje i dyskusje – mówi Marian Sikora przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych oraz Wiceprezydent COPA. – Obecnie ważniejsza jest walka ze skutkami epidemii koronawirusa. A tu szczególne miejsce odgrywa rolnictwo, które musi zapewnić nieprzerwane dostawy żywności dla całego pogrążonego w kryzysie kontynentu.

 

Negatywne skutki pandemii

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych przypomina też, że rolnicy w całej Europie doświadczają negatywnych skutków oddziaływania pandemii. A przerwanie łańcuchów dostaw wewnątrz jednolitego europejskiego rynku oraz trudności w dostarczeniu towarów na rynki eksportowe już odbijają się na dochodach rolników i stanowią zagrożenie dla ciągłości produkcji. Rolnicy obawiają się również, że niektóre z aktualnie rozważanych celów Strategii „Od pola do stołu”  mogą mieć dalekosiężne konsekwencje dla ilości żywności wytwarzanej w Unii Europejskiej, a co za tym idzie dla bezpieczeństwa żywnościowego kontynentu.
Copa – Cogeca popiera też przejście na bardziej zrównoważone systemy produkcji rolnej, ale w obecnej sytuacji potrzeba na to więcej czasu. Stąd tez apel o odroczenie publikacji komunikatu w sprawie strategii „Od pola do stołu” i dalsze analizy w późniejszym czasie.

 

Poparcie dla WPR 2020

Jednocześnie COPA-COGECA opowiada się za podjęciem szybkich decyzji w ramach trwającego procesu legislacyjnego dotyczącego kształtu Wspólnej Polityki Rolnej po 2020 r. Zdaniem COPA – COGECA rolnicy potrzebują rozporządzeń przejściowych aby mieć pewność co do zasad, które będą obowiązywać w nowej WPR. Przemawia za tym potrzeba  odpowiedniego planowania produkcji i utrzymania bezpieczeństwa żywnościowego w UE.

Prenumerata magazynu Agro Profil – 12 miesięcy

Działania Komisji

W odpowiedzi na powyższe wątpliwości przedstawiciele Komisji Europejskiej podkreślają, że gremium to uważnie śledzi rozwój rynków rolnych i żywnościowych. Pracuje też nad zapewnieniem sprawnego funkcjonowania łańcucha dostaw żywności w Unii Europejskiej.

Ponadto, Komisja stwierdza, że wcześniejsze przyjęcie przez KE wytycznych w sprawie środków zarządzania granicami w celu ochrony zdrowia i zapewnienia dostępności towarów i podstawowych usług oraz późniejszych dokumentów zawierających odpowiednie wytyczne, na obecnym etapie, pozwoliło zapewnić swobodny przepływ towarów na jednolitym rynku i złagodzić negatywny wpływ COVID-19 na funkcjonowanie łańcuchów dostaw żywności.

 

Susza nie zniknie

Jednak, jak podkreśla KE, zmiany wzorców konsumpcji wynikające z zamknięcia większości usług gastronomicznych mają znaczny wpływ na popyt na różne produkty rolne, a koszty transportu i logistyki wzrosły. Członkowie Komisji są też zdania, że nie ma obecnie dowodów na to, że dostawy żywności mogą nie być dostępne w całej Unii Europejskiej.

– W tym kontekście „Zielony Ład” i związana z nim Strategia „od pola do stołu”, pozostaje sztandarową polityką Komisji Europejskiej – podkreśla Przewodnicząca KE Ursula von der Leyen.Kryzys klimatyczny nie zniknie w tych trudnych czasach, a potrzeba zapewnienia stabilności naszych systemów żywnościowych ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia jego długoterminowej odporności. Jesteśmy teraz w środku kryzysu i jest jeszcze za wcześnie, aby dokładnie wskazać, w jaki sposób wpłynie to na różne propozycje polityki dotyczące „Zielonego Ładu”. Oczywiste jest jednak, że powinniśmy dążyć do ekologicznego i zrównoważonego odzyskiwania równowagi po pandemii.

 

Komunikat jednak 29 kwietnia

Komisja Europejska podtrzymała więc swoją wcześniejszą decyzję i zamierza opublikować Strategię „od pola do stołu” we wcześniej zaplanowanym dniu – 29 kwietnia.
Przedstawiciele KE podkreślają, że strategia zawiera próbę wyjaśnienia konieczności dla których europejskie  systemy żywnościowe muszą być bardziej zrównoważone, Komisja nie zapomina jednak o aspekcie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Podejmie też działania na rzecz określenia, które narzędzia są właściwe do realizacji tego celu.
Dodajmy, że: Strategia zrównoważonego rozwoju obejmuje trzy wymiary: wymiar społeczny, gospodarczy i środowiskowy. Natomiast Wspólna Polityka Rolna jest, zdaniem Komisji Europejskiej jednym z kluczowych narzędzi pomocnych rolnikom, producentom i innym podmiotom w ramach łańcucha dostaw żywności.
Do tej gorącej dyskusji zapewne jeszcze powrócimy.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródła: FBZPR (COPA – COGECA), KE, KE ds. RiRW.
Foto: Pixabay

Ochrona herbicydowa – jak dobrze chronić plantacje?