środa, 28 lipca, 2021

Zmiany w paszportyzacji bydła. Czego dotyczą?

-REKLAMA-spot_img

Już od 12 lutego br. zmienią się opłaty za wydanie paszportu dla bydła.

Tańsze będzie pierwotne wydanie paszportu dla bydła. Opłata wyniesie 1 złoty (do tej pory: 1,33 zł). 
Niestety jednak do 2 zł wzrośnie opłata za wydanie duplikatu paszportu (wcześniej: 1,33 zł). 
Natomiast opłata za doręczenie paszportu (przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru), przez Pocztę Polską wynosi 8,50 zł. Jak informuje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, powyższe zmiany to odpowiedź na postulaty hodowców i posiadaczy zwierząt. Zmianę reguluje nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Sposób wnoszenia opłat

Rolnicy zobowiązani są wnieść opłaty przed wydaniem paszportu dla bydła lub jego duplikatu, a także przed ich doręczeniem. Można płacić we właściwych terenowo biurach powiatowych ARiMR lub przelewem na ogólnokrajowy rachunek bankowy:

BGK Nr: 46 1130 1017 0000 3160 0020 0013

Przy czym, paszport dla bydła Agencja wystawi rolnikowi dopiero bezpośrednio po otrzymaniu poprawnego i kompletnego zgłoszenia zwierzęcia do rejestru. Paszporty wydaje się w oparciu o dane o zarejestrowanych zwierzętach zawarte w systemie IRZ (System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt). Biura powiatowe Agencji zabezpieczają paszporty hologramem z logo ARiMR i unikatowym numerem. 

Zgłoszenie bydła w IRZ

Zgłoszenie bydła do rejestru można dokonać:

  • w formie elektronicznej, przy użyciu dedykowanej do tego celu aplikacji Portal IRZplus
  • w formie pisemnej na formularzu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dokument można złożyć osobiście w biurze powiatowym – pozostawić we wrzutni umieszonej przy wejściu do biura powiatowego lub wysłać pocztą na adres biura powiatowego ARiMR.

Więcej informacji na stronie internetowej Agencji i pod numerem bezpłatnej infolinii: 800 38 00 84.


Źródło: ARiMR
Foto: Pixabay 

-REKLAMA-spot_img
Robert Gorczyńskihttps://agroprofil.pl/
Działa na styku: instytucje, organizacje, problemy rolników. Zafascynowany etosem pracy rolnika, tradycjami i kulturą polskiej wsi.

Napisz komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Podobne artykuły

Śledź nas

22,896FaniLubię
530ObserwującyObserwuj
7,970SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły