Co znajdziesz w artykule?
23 września miało miejsce spotkanie Prezydiów Copa-Cogeca. W wydarzeniu uczestniczył Tassos Haniotis zastępca dyrektora w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi (DG AGRI), który mówił o wpływie strategii „Od pola do stołu” oraz strategii „Bioróżnorodności” na europejskie rolnictwo.
Spadek produkcji nawet o 15%
Wspólne Centrum Badawcze KE przeprowadziło badanie dotyczące wpływu wyżej opisanych strategii. Komisja Europejska przyznała, że wprowadzenie obu ambitnych reform doprowadzi do spadków produkcji rolnej (nawet do 15%) oraz spadku eksportu unijnej żywności. Jednocześnie zdaniem Komisji Europejskiej spadek produkcji doprowadzi do wzrostów cen co zrekompensuje straty rolników. KE liczy, że UE pozostanie eksporterem netto produktów żywnościowych.
W opinii Komisji Europejskiej wprowadzenie obu strategii Unia Europejska przybliży nas do celów związanych z neutralnością klimatyczną a adaptacja innowacji w rolnictwie oraz transfer technologii (agrorolnictwo, rolnictwo precyzyjne, technologie cyfrowe) poprawi efektywności produkcji, co ograniczy spadki produkcji rolnej. A co bezpieczeństwem żywności?
Zrównoważone rolnictwo? Tak ale nie kosztem spadku produkcji!
Przedstawiciele organizacji rolniczych z całej Europy zwrócili uwagę, że wprowadzenie strategii „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodności” naraża Unię Europejską na ryzyko utraty bezpieczeństwa żywnościowego.
„Naszym zdaniem zmiany są konieczne a rolnictwo musi być bardziej zrównoważone, ale nie kosztem tak dużego spadku produkcji. Wzrost cen naszych towarów spowoduje, że zostaniemy wypchniecie przez konkurencję z międzynarodowych rynków. Za naiwne trzeba uznać przekonanie, że konsumenci będą w stanie zaakceptować drastyczny wzrost cen unijnej żywności. Zwłaszcza, że wzrosty będą dotyczyć cen żywności tej produkowanej w UE, a nie importowanej”– skomentował Marian Sikora przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Realne zagrożenie dla całego europejskiego modelu rolnictwa
Polskie organizacje rolnicze są zgodne co do poważnych konsekwencji spowodowanych nowymi strategiami. Szczególnie, że raport Wspólnego Centrum Badawczego Komisji Europejskiej jest kolejnym opracowaniem, które pokazuje, że wprowadzenie strategii „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodności” doprowadzi do znacznych spadków wolumenów produkcji oraz wzrostu cen żywności. A jaka jest skuteczność podejmowanych działań na rzecz klimatu?
„Projektując swoje reformy Komisja Europejska powinna brać pod uwagę, że po wzroście kosztów produkcji w UE nastąpi utrata rynków eksportowych a nasze miejsce zajmie zagraniczna konkurencja, która będzie nadal produkowała żywność ale poza Europą. Gdzie tu korzyści dla klimatu? To nic innego jak ucieczka emisji do innych krajów. Redukcja emisji w europejskim rolnictwie bez utraty konkurencyjności wymaga znacznie większego wsparcia z WPR na cele redukcyjne” – zaznaczał Jerzy Wierzbicki prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Co istotne organizacje rolnicze zauważyły, że Komisja Europejska nie bierze także pod uwagę szybkiego wzrostu liczebności ludności na świecie a co za tym idzie potrzebę jej wyżywienia. Podczas spotkania zaapelowano o szersze włączenie rolników w proces tworzenie nowego modelu rolnictwa zrównoważonego i podkreślono, że na tak rewolucyjne zmiany potrzebne jest dodatkowe wsparcie finansowe, a tymczasem budżet na WPR wydaje się tego nie uwzględniać…
Źródło: fbzpr.org.pl
Zdj:unsplash.com