piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Wielka Brytania ostrzega przed drobiem z Polski. 200 przypadków zatrucia salmonellą

spot_img

Złe informacje płyną do nas z Wielkiej Brytanii. Według informacji publikowanych przez serwis rp.pl, brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności (FSA), pełniąca funkcję odpowiednika polskiego sanepidu, wydała ostrzeżenie skierowane do konsumentów. Według FSA, w mięsie drobiowym sprowadzanym z Polski stwierdzono obecność salmonelli. Władzom lokalnym i konsumentom zalecono wzmożenie kontroli i zaostrzenie praktyk higienicznych w odpowiedzi na rosnące zagrożenie zatruciem pokarmowym.

200 przypadków zakażeń

Na oficjalnej stronie internetowej brytyjskiej służby sanitarnej podano, że obecnie prowadzone jest dochodzenie w związku z wykryciem salmonelli. W ostatnich dniach odnotowano już 200 przypadków zakażenia tą bakterią u ludzi. Szczepy genetyczne Salmonella Enteritidis zostały zidentyfikowane jako główni sprawcy choroby. Zachorowania zostały powiązane z konsumpcją produktów, takich jak mięso i jaja, sprowadzanych z Polski do Wielkiej Brytanii. 

W kontekście związanych z bezpieczeństwem żywności Agencja ds. Standardów Żywności wystosowała specjalny komunikat:

 „Szereg przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystywanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach. Dlatego prosimy władze lokalne, aby przypomniały przedsiębiorstwom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych” – apeluje Tina Potter, kierownik ds. incydentów z FSA, której słowa przytacza serwis rp.pl.

Brytyjska agencja wdraża środki zaradcze 

W obliczu zaistniałego problemu, brytyjska agencja podjęła działania mające na celu rozwiązanie sytuacji. Obecnie prowadzi rozmowy z urzędnikami w Polsce i Unii Europejskiej w sprawie bezpieczeństwa mięsa drobiowego i jaj importowanych z Polski. Brytyjskie władze już zapowiedziały przeprowadzenie kontroli nad importem żywności i paszy sprowadzanej z terenu Unii Europejskiej. Te kontrole obejmą nie tylko jakość produktów, ale także przestrzeganie standardów bezpieczeństwa podczas transportu. 

źródło:food.gov.uk; buisnessinsider

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x